ingatlan

Tízezrek Állam bácsitól - takarékos megoldások

Nem csak az ingatlanos álmokat dédelgetőknek jelenthet ideális öngondoskodási


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Zala - Keszthely
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Tisztelt Vállalkozó! Felhívom figyelmét erre a Keszthely központjában fekvõ 800 m2-es építé...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Mogyoród
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Építési összközmûves telek eladó Mogyoródon, egy újonnan épülõ exkluzív lakóparkban. A beépít...

formát a lakástakarékpénztári megtakarítás

Megfizethető luxus a lakáspiacon
Családi házak: 6-tól 600 millióig minden van

A lakástakarékpénztárak sajátos hitelintézetek: az ügyfél lakáscélú befizetéseit gyűjtik össze, betéteseiknek pedig hitellehetőséget kínálnak. A befizetésekre betéti kamatot fizetnek, az igazi fegyvertény azonban nem ebben, hanem az igényelhető kedvezményes hitelben és az állami támogatásban rejlik.

Minden évben ugyanis a befizetések 30 százalékát az állam támogatásként jóváírja az egyének számláján. Mivel a támogatási összeg évi 72 ezer forintban van maximálva, ebből könnyen kiszámítható, hogy évente 240, azaz havi 20 ezer forintot kell befektetni ahhoz, hogy a kedvezményt maximálisan igénybe tudjuk venni. Ennél többet már nem éri meg megtakarítani, hiszen e felett már csak a betéti kamat jár.

Mit tegyen az, aki ennél több támogatásra vágyik? Ilyen esetben érdemes a család többi tagjának, mint kedvezményezettnek - akár a kiskorú gyermekeknek is - külön névre szóló számlát nyitni, az igénybe vehető támogatás ugyanis személyenként jár.

Az ön lakása mennyit ér? Számoljunk!

Attól függően, hogy a saját befizetések, az állami támogatás és a jóváírt kamatok együttes összege (számlaegyenleg) hogyan aránylik a megtakarítási idő elteltét követően felvehető hitel nagyságához (a kettő együtt adja a szerződéses összeget), továbbá, hogy mekkora a betéti, illetve hitelkamat nagysága, többféle termékcsaládról is beszélhetünk.

Az OTP lakástakarékjánál egyszerre 3 termékcsaládot is kínálnak, mindegyik 5 különböző megtakarítási idővel érhető el.  A Hitel és Lakás termékcsaládban egyaránt 1,5 százalékos a betéti és 4,5 százalékos a hitelkamat, de előbbinél 40-60, utóbbinál pedig 50-50 százalékos a megtakarítás és a hitel aránya a szerződéses összegen belül. A középutas arányt a Hozam termékcsalád 3 százalékos betéti és 6 százalékos hitelkamattal kínálja.

Versenytársától eltérően a Fundamenta honlapján csak egy termékcsalád adatai érhetők el, itt az 1 százalékos betéti és 3,9 százalékos hitelkamat mellett a hitelarány közel 60 százalékos lehet. A konstrukción belül 3 futamidő közül lehet választani, ennek függvényében a cég honlapja szerint az elérhető éves hozam 6,03 és 10,54 százalék közötti lehet.

A hitel nem jár automatikusan a megtakarítóknak, amennyiben valakinek erre is szüksége van, a futamidő végén ezt külön kell igényelnie. Igaz, a hitelbírálat már csak a takarékos előélet miatt is egyszerűbb lehet a bankoknál szokásos eljárásnál
A telefonos ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint a korábban a kínálatban lévő 50-50 százalékos konstrukcióval szemben ma már ezt preferálják, ennek ellenére lehet még olyan üzletkötő, akinél mindkettő megköthető.

A pénztári konstrukciók hátránya, hogy csak havi rendszeres megtakarítással használhatók ki teljesen a termék előnyei, egyszeri befizetéssel pedig nem is lehet igénybe venni. További megkötés a futamidőben (minimum 4, maximum 8 év) és a számlaegyenleg felhasználhatóságában rejlik. Pénzünk ugyanis csak lakáscélra, így egyebek mellett pl. lakás, vagy telek vásárlásra, építése, felújításra, bővítésre, korszerűsítésre, illetve közművek, kommunális létesítmények (kerítés, járda, kocsibeálló) kialakítására, felújítására fordítható.

A számlanyitási díj a szerződéses összeg 1 százaléka.
A lakás-takarékpénztáraknak a törvény értelmében ráadásul kötelességük megvizsgálni, hogy a náluk gyűjtött - az állam által támogatott - lakáscélú megtakarítást, illetve az esetleg ahhoz kapcsolódó hitelt valóban lakáscélra fordították-e. A pénztár ügyfeleinek tehát gyakran egy egész sor dokumentumot kell prezentálniuk kell bemutatniuk.

Ha azonban tovább, legalább 8 évig tudjuk megtakarított forintjainkat nélkülözni, számlaegyenlegünket már nem csak lakáscélra, hanem bármi másra is fordíthatjuk. Az állami támogatás igénybevételéhez ugyanis ekkor lakáscélú felhasználást nem kell igazolni. Ebben az esetben persze az elérhető hozam csökken, de még így is veri a hasonló futamidejű, 7 százalék alatti hozammal hozzáférhető állampapírokat. Persze a rövidebb futamidők esetén is lehet szabad felhasználású a felgyülemlett pénzösszeg, ilyenkor azonban a teljes állami támogatás elvész.
Részletek...

Amennyiben valaki már két éve gyűjt és a szerződéses összeg negyedét már megtakarította, akkor lehetősége van áthidaló kölcsönt igényelni

Az elérhető betéti hozam mellett a termék mellett szól, hogy a kasszákban elhelyezett összegeket és annak kamatait - a törvényben meghatározott értékhatárig - az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja. Részletek...

A lakástakarékok további előnye, hogy - a választott konstrukciótól és futamidőtől függetlenül - az általuk jóváírt kamat továbbra is adómentes. Természetesen az adófizetést más előtakarékossági formákkal (pl. életbiztosítás, nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla) is el lehet kerülni, de ezek választása esetén jóval hosszabb idő lehet szükséges az adómentesség eléréshez. Részletek...

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Gyöngyöspata
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Gyöngyöspatán eladóvá vált egy 3 szobás kocka típusú ház.Fûtése gáz konvektorral és cserépkál...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Debrecenben a Kerekestelep peremén, nappali +4 szobás ikerház eladó! Jellemzõi: - Kertváros...

Kiadó - Kereskedelmi - iroda helyiségBudapest - 10. kerület
Kiadó Kereskedelmi - iroda helyiség

Kiadó üresen álló helyiségek a X. kerületben a Liget utca környékén egy négyszintes impozáns...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Gyál
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Gyál déli részén egy 776 nm-es bekerítetlen építési telek. A beépítésnél alkalmazható ...


Ingatlan Max