ingatlan

Illetékes számtan: kinek kedveznek?

Ingatlan vétele esetén alapesetben 10 százalékos vagyonszerzési illetéket kell leróni - kedvezményt kapnak azonban a lakásvásárlók és közülük is .....


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 08. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

VIII. kerületben, a rövidesen teljesen MEGÚJULÓ Blaha Lujza tér közvetlen szomszédságában, na...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Kátoly
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pécstõl 30 km-re, Pécsvárad közelében, egy csendes kis faluban Kátolyban, festõi környezetben...

Illetékes számtan: kinek kedveznek?
2007-03-01 05:58:00

 

Ingatlan vétele esetén alapesetben 10 százalékos vagyonszerzési illetéket kell leróni - kedvezményt kapnak azonban a lakásvásárlók és közülük is különösen a 35 év alattiak, a telekvásárlók, a lakáscserélők és azok, akik új építésű lakásukat vállalkozótól szerzik be

Januárban 8 milliárd illetéket fizettünk

Ingatlan megvásárlásakor alapesetben az általános mértékűvel megegyező, 10 százalékos vagyonszerzési illetéket kell leróni. Ez a telekre, nyaralóra, garázsra, egyéb nem lakáscélú ingatlanra vonatkozik, a törvény ugyanis kedvezményben részesíti a lakást, családi házat szerzőket, nekik 4 millió forintig 2, e felett pedig 6 százalékot kell fizetniük.

A sávos rendszerből adódóan egy 10 millió lakóingatlan után 440 ezer (4 millió után 80 ezer az e feletti 6 millió után pedig 360 ezer) forintnyi illetéket kell fizetni. Lakás résztulajdonának megszerzése esetén a fenti összeghatárok tulajdoni hányaddal arányos összegei alkalmazhatók. Tehát egy 50-50 százalékos kétfős vásárlás esetén mindkét fél esetében 2 millióig vehető igénybe a kedvezményes 2 százalékos illetékkulcs.

Az illeték alapja vétel esetén jellemzően a forgalmi érték, ha viszont a lakástulajdont szerző lakásépítési (szocpol) kedvezményben részesül, akkor ennek összegével csökkentheti a megszerzett és az illetékkiszabás alapjául szolgáló értéket.

Fogalmi zavar miatt drága az ajándékozás?

Ingatlanok tulajdonjogának cseréjénél az illeték alapja a cserével megszerzett ingatlan forgalmi értéke, lakástulajdon esetében pedig az elcserélt ingatlanok forgalmi értékének különbözete. Kettőnél több lakás tulajdonjogának egymás közötti cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt legnagyobb és legkisebb forgalmi értékű ingatlanok értékkülönbözete.

Lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon forgalmi értékének a különbözete. Ha ez az értékkülönbözet nagyobb a vásárolt lakástulajdon forgalmi értékénél, az illeték alapja a vásárolt lakástulajdon forgalmi értéke lesz.

20 millióba kerül az átlagos könnyűszerkezetes

 

A fiatalokat támogatja az a kedvezmény, miszerint a 35 év alatti magánszemély az első lakástulajdonának megszerzésekor az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő, de legfeljebb 40 ezer forint kedvezményre jogosult, amennyiben az egész lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 8 millió forintot. Ilyen forgalmi értékű lakás résztulajdonának megszerzése esetén a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg.

További könnyítés, hogy nem kell megfizetni az illetéket annak, aki lakóház építésére alkalmas (építési) telket vásárol és vállalja, hogy arra 4 éven belül lakóházat épít. A vagyonszerző lakóházépítési szándékáról legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál. A feltételes illetékkedvezmény véglegesség csak akkor válik, ha az illető az említett időtartamon belül a lakást felépíti és arra jogerős használatbavételi engedélyt szerez.

 

Szintén illetékmentesen történhet meg a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 30 millió forintot, akkor ki kell számítani az általános szabály szerinti illetéket, és abból le kell vonni a 15 millió forintra kiszámított általános illetéket, azaz 740.000 Ft-ot. 30 millió feletti vételár esetén az illeték lakásokra érvényes általános mértékét kell fizetni.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó elsõ emeleti, két erkélyes lakás Dózsakertben!...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A XIII. kerületben csendes, nyugodt kertvárosi részen 10 perc sétára a Duna-Plázától 75%-ban...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Szentendre
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Szentendre belterületén közel a 11-es úthoz eladó tégla építésû ház 701 nm-es telken. Víz, vi...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Vas - Gencsapáti
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Szentkúton vált eladóvá egy óriási telek, melyen egy 48 négyzetméteres ház épült az 1980-as é...


Ingatlan Max