ingatlan

El tudnád adni a lakásodat? - A válasz megérkezett

Lakáspiaci elemzésekben leggyakrabban az ár szokott a központi téma lenni.


 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBudapest - 13. kerület
Kiadó Kereskedelmi - üzlethelyiség

FORGALMAS HELYEN, BUSZMEGÁLLÓNÁL ÜZLETHELYISÉG KIADÓ...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásZala - Cserszegtomaj
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Cserszegtomajon újszerû földszinti lakás a Honvéd utcában d...

Amennyiben azonban a kínálati oldalról lépünk be az ingatlanpiacra, úgy kiemelten fontos számunkra, hogy melyek azok a lakások - méret, típus, építés szerint - melyeket könnyen lehet értékesíteni, s melyek azok, melyek iránt viszonylag alacsony kereslet mutatkozik. Az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy milyen lakásokat vettek meg leginkább Magyarországon az elmúlt egy évben.

Már rögtön az első diagram alapján elmondhatjuk, hogy az ingatlanforgalmat, az eladott lakások milyenségét természetesen nagyban meghatározza a meglévő ingatlanállomány. Budapesten így egyértelműen a tégla társasházi lakások adják a forgalom túlnyomó részét. Ez a lakástípus tette ki az eladások 83%-át. A második helyet a panellakások (12%), a harmadikat a családi házak (3%) töltötték be, jóval lemaradva az eladások listáján.


Vidéken ugyanúgy a társasházi lakások voltak a legkelendőbb lakóingatlanok az eladások 51%-ával, de itt - a kisebb települések beépítés jellege és árszínvonala miatt - jóval nagyobb arányt képviselnek a családi házak, ikerházak és sorházak (összesen 35%), mint Budapesten.


Mivel a használt lakások teszik ki az ingatlan-tranzakciók döntő részét, külön vizsgálva ezt a szegmenst, nincs nagy eltérés az előző diagramokhoz képest. Új lakásoknál szembetűnő ugyanakkor a társasházi lakások jóval nagyobb részaránya. Ennek egyszerű magyarázata, hogy nálunk nem elterjedt családi házakat (de még sorházi és ikerházakat sem nagyon) eladásra építeni.

Mekkora ingatlant vesznek a magyarok?

A méret oldaláról közelítve, a családi házak legtöbbje a 80-150 nm közötti kategóriába esik. Érdekes, hogy az ikerházaknál nagyobb arányt képviselnek a 100 m2 feletti ingatlanok, mint a családi házaknál. Ennek magyarázata lehet, hogy ez a típus fajlagosan olcsóbb, így ugyanazért az összegért nagyobb sorházi lakás vásárolható, ami befolyásolja a vevők döntését. A panellakások többségének mérete - a típuslakások miatt - 40-60 nm közé esik. A sorházak legnagyobb hányada, akárcsak a családi házaké 80 és 150 négyzetméter között ingadozik, bár átlagosan valamivel kisebbek az önálló házaknál. Az eladott társasházi lakások közel kétharmada 40-80 nm közé esik.

Használt ingatlanok méreténél maradva, a családi házaknál a legnagyobb a szórás. Ebből a kategóriából 24-540 négyzetméterig minden méretben történtek eladások, s az átlag 126 nm méretű volt. Ikerházak 30 és 260 négyzetméter között kerültek eladásra, az átlag 132 nm-es volt. A panellakások méretének sávja a legszűkebb, itt 27 és 87 négyzetméter közöttieket adtak el az Otthon Centrum tanácsadói. Az utóbbi egy évben értékesített átlagos sorház mérete 105 nm, a társasházi lakásé pedig 58 nm volt.

Az eladott új családi házak kétharmada 100 és 200 nm közötti. Az ikerházak jellemzően 80-150 négyzetméter nagyságúak, akárcsak a sorházak nagy többsége. Az új társasházi lakások többsége, csakúgy, mint a használtak, 40-80 nm közé esik.

Az új családi házak közt már nem találunk 400 nm fölöttieket, bár az átlagos nagyságuk (136 nm) meghaladja a használtakét. Az ikerházak maximális mérete nagyobb ugyan, az átlag 20 nm-rel kisebb, mint a használtaké. Az új sorházak maximális mérete és átlaga is kisebb a használtakénál. Az új társasházi lakások maximuma csaknem a fele a használtakénak, míg az átlag ugyanúgy 58 négyzetméter.

Bár az OC elemzése célzottan csak a különböző lakástípusok és méretek közötti összefüggést vizsgálta, fontos megjegyezni, hogy a méret mellett / helyett egyre inkább a szobák száma kerül előtérbe vevői döntésekkor. Az új társasházi lakásoknál például tendencia, hogy azonos alapterületen, vagy a méret csupán csekély növelésével az eddig megszokotthoz képest plusz (fél)szobát alakítanak ki, javítva a lakás funkcionalitását.
Forrás:
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?hn=1&k=14&i=84336 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nagymacsi 130 nm-es három szobás , tégla építésû,családi ház eladó 635 nm-es telekkel. 2012-b...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Demjén
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Egertõl pár percre Demjén üdülõövezeti részén, a C...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásVeszprém - Ajka
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Ajkán hangulatos 3 szobás lakás eladó Négyemeletes, LIFT ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Érd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hõszivattyús fûtésre is alkalmas! Érd Parkvarosban igényes, mode...


Ingatlan Max