ingatlan

A lakásbérbeadás adóvonzatai

Egyre többen vásárolnak lakást befektetési célból, s azt bérbe


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásSomogy - Fonyód
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Az ország egyik legszebb, Badacsony hegyeire nézõ, szuper panorámájával és magán stranddal re...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Kaposvár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kaposváron az Észak-nyugati város részben eladó egy 148nm-es, két szintes családi ház. I.ár:...

adva igyekeznek hasznosítani. Nyáron pedig az üdülőövezetekben növekszik meg az otthonukat bérbe adók száma.
Az ezen műveletet terhelő közterhek állandó növelése – adószakértők szerint – azonban egyre inkább oda vezet, hogy sokan illegálisan adják ki ingatlanjukat. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy az állami adóhatóság vizsgálatai során nagy hangsúlyt helyez a bejelentési kötelezettség teljesítésére, illetve arra is, hogy a hasznosításból származó jövedelmet hogyan számolják el az adózók. Bár – mint az APEH-ban megtudtuk – az utóbbi két évben az egyéb ingatlanok, köztük a lakások bérbeadása nem szerepelt a kiemelt ellenőrzési feladatok között.
A lakás bérbeadásából származó jövedelem terhe egyébként kétféleképpen állapítható meg: vagy az összevont adóalap részeként adózik, vagy 25 százalékos lineáris adót kell utána fizetni.
Ez utóbbi esetben az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem nem része az összevont adóalapnak, a megszerzett bevétel – a rezsiköltséget is beleértve – jövedelemnek számít, vagyis a bevétellel szemben költség nem érvényesíthető.

Az adózó dönthet úgy – ezt egyébként az adóbevallásában évente teheti meg –, hogy az előző módszer helyett az önálló tevékenységre vonatkozó adózási szabályokat választja.
Ebben az esetben is két lehetősége van: voksolhat a tételes költségelszámolás vagy a 90 százalékos jövedelemhányad mellett.
Mindkét esetben a bérbeadásból származó adóévi összes bevétele az öszszevont adóalap részeként, az adótábla kulcsainak figyelembevételével adózik.
Bármelyik módszert választja is a bérbeadó, év közben a teljes bérleti díj után 25 százalék személyi jövedelemadót kell leróni vagy a kifizetőnek, vagy – ha a bérlő magánszemély – a bérbeadónak.

Ma már ennyi közteherrel nem lehet minden esetben megúszni a bérbeadást, hiszen tavaly bevezették, majd az idén a múlt évi több mint háromszorosára emelték a százalékos egészségügyi hozzájárulást.
Az ehóról szóló törvény szerint ugyanis a magánszemély külön adózó, bevallási kötelezettség alá tartozó ingatlan bérbeadásából származó, egymillió forintot meghaladó jövedelme után, 2006. január elsejétől a teljes összeg után 4, 2007. január elsejétől pedig 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett. Mint az APEH június elején kiadott közleményéből kiderül: a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem esetén – ha a törvényi feltételek fennállnak – mindenképpen meg kell fizetni, függetlenül attól, hogy az adózó a bevallásában utólag esetleg úgy dönt: az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint teljesít.

S hogy a magánszemélynek melyik adózási módszert érdemes választani, az az adózó jövedelmétől, másrészt a fizetett bérleti díj nagyságától függ.
Érdemes számolgatni, mert nagyobb összeget is meg lehet takarítani.
Általában igaz, hogy az önálló tevékenységből származó jövedelemként való elszámolás előnyös lehet azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek a nyugdíja éves szinten 700 ezer forintnál kevesebb, illetve azoknak a magánszemélyeknek, akiknek a más forrásból származó jövedelme kevesebb ennél az összegnél, s mindkét esetben a bérbeadásból származó jövedelmük nem haladja meg az egymillió forintot.
Ez esetben ugyanis a magánszemélynek csak az adótábla szerinti 18 százalékos adót kell megfizetni a 25 százalékos forrásadó helyett.
A magasabb jövedelműeknek érdemesebb lehet a 25 százalékos forrásadós adózási módot választani, különösen abban az esetben, ha a magánszemély nem gyűjtötte a költségszámlákat.
Ha viszont megvannak a költségszámlák, s azok igen magasak, akkor már érdemes kiszámolni a kétféle módszer szerinti adókötelezettséget is, s az alacsonyabb mellett dönteni. Éppen ezért mindenképpen hasznos lehet év közben gyűjteni a költségszámlákat. VI


Adózási módok lakásingatlan bérbeadása esetén
1. Önálló tevékenységre vonatkozó szabályok alkalmazásával a jövedelem a bérleti díjból a költségek levonásával (vagyis tételes költségelszámolással), vagy a 90 százalékos jövedelemhányad alkalmazásával határozható meg
2. A teljes bevétel – a rezsiköltség is – adóköteles jövedelem, költségelszámolásra nincs lehetőség, az adó mértéke 25 százalék
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Baranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Málom csendes nyugodt részén, egy 883m2-es, sík, közmûvesíthetõ építésí telek, 30%-os b...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Mány
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Vállalkozók, lovasok állattartók figyelem! Mány külterületén, az R 11 épülõ mányi csomópo...

Kiadó - Kereskedelmi - iroda helyiségBudapest - 13. kerület
Kiadó Kereskedelmi - iroda helyiség

Kiadó közösségi (coworing) irodarész Angyalföld frekventált fõútján! A 6 munka állomás mell...

Eladó - Lakóingatlan - családi házZala - Zalaegerszeg
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Zalaegerszeg-Gógánhegyen 1280m2-es telek, rajta 30 m2-es elõtér és szobaként funkcionáló hét...


Ingatlan Max