ingatlan

Sokan feketén adják bérbe lakásukat

Az adóhatóságnak nincs sok lehetősége az ellenőrzésre


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budakalász
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budakalász könnyen megközelíthetõ részén eladó ÚJSZERÛ,MINIMÁLIS KÖLTSÉGGEL FENNTARTHATÓ,270m...

Eladó - Kereskedelmi - iroda helyiségBudapest - 15. kerület
Eladó Kereskedelmi - iroda helyiség

XV. kerület frekventált részén eladó egy 2012-ben épült ház földszintjén, egy 55nm-es irodahe...

RTL Klub Híradó - Pap-Tóth Erika
2007-06-12

Évente több millió forint adót nem fizetnek be azok, akik lakásukat számla nélkül adják bérbe. Hetvenezren vannak azok, akik adóznak a bérbeadás után, és valószínűleg majd háromszor ennyien, akik ezt nem teszik. Az adóhatóságnak nincs sok lehetősége az ellenőrzésre, legtöbbször csak úgy derül ki a számla nélküli bérbeadás, ha valaki feljelenti a szomszédját.

Egy budapesti nyelviskola már több éve bérel egy családi házat. Az iskola vezetője azt mondta, szó sem lehetett arról, hogy számla nélkül vegyék ki az ingatlant, és ez ellen a bérbeadó sem tiltakozott.

„Ez több okból is fontos, például hogy szerződésben van lefektetve mindkét fél joga, ezáltal védve vagyunk. A másik, ami szintén nagyon fontos, a költségelszámolás” – mondta Laczkó Márta, a Spektrum Nyelvstúdió vezetője.

Mintegy 70 ezer pozitív példa van még, ennyien vallják be évente, hogy bérbe adják az ingatlanukat. Ők összesen 17 millió forint adót fizettek be tavaly. Ennél azonban sokkal többen vannak azok, akik bár bérbe adják a lakásukat, nem adnak számlát, tehát nem is adóznak.

„Valószínűleg ennek a két-háromszorosa lehet a valóság, ez azonban csak egy nem megalapozott becslés, csak a köznapi ismeretek alapján feltételezhető” - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője.

Érdemes-e titokban tartani a bérletből származó jövedelmet? A 60 ezer forintért kiadott lakást kétféle költség terheli, összesen több mint 23 ezer forint. Ha a bérbeadó ezt nem építi be a bérleti díjba, akkor a havi 60 ezer helyett 36 ezer 600 forintja marad. Ha megfizetteti a költségeit a bérlővel, akkor viszont az jár rosszul, ugyanis 60 ezernél jóval többet kell fizetnie.

„Az adózás önbevalláson alapul, az az alapja az ellenőrzésnek. De másképpen is a hatóság tudomására juthat a számla nélküli bérlés. Például, ha valaki bejelentést tesz” – mondta Szentes Boldizsár, az APEH Ellenőrzési Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

Persze az adócsalásra nehéz rájönni, amíg mindkét félnek ez az érdeke.

Forrás: http://www.rtlklub.hu/hirek/hazank/?id=0706275376 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telekFejér - Úrhida
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Úrhidán központi helyen eladó 811 m2-es építési telek, melynek utcafronti szélessége 18 m. A ...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Debrecentõl 5 percre, gyönyörû természetközeli õsfás környezetben különleges, modern/ minimal...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekCsongrád - Szeged
Eladó Lakóingatlan - építési telek

SZEGED, A JÖVÕ VÁROSA!! Építse fel, vagy építtesse fel ÚJ OTTHONÁT Szeged,?legeurópaibb? ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Bikal
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Csak a Duna House adatbázisában! Falusi turizmusra is kialakítható! Bikalon eladó egy 3 szint...


Ingatlan Max