ingatlan

Sokan feketén adják bérbe lakásukat

Az adóhatóságnak nincs sok lehetősége az ellenőrzésre


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Nyíregyháza Plázához közel, téglaépítésû társasházban, 2.emeleti, 63 nm-es, 30 nm-el bõvíthet...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Somogy - Pogányszentpéter
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Nagykanizsától 10 percre,Pogányszentpéteren,1710 nm-es telek eladó.A telek 40 méter széles és...

RTL Klub Híradó - Pap-Tóth Erika
2007-06-12

Évente több millió forint adót nem fizetnek be azok, akik lakásukat számla nélkül adják bérbe. Hetvenezren vannak azok, akik adóznak a bérbeadás után, és valószínűleg majd háromszor ennyien, akik ezt nem teszik. Az adóhatóságnak nincs sok lehetősége az ellenőrzésre, legtöbbször csak úgy derül ki a számla nélküli bérbeadás, ha valaki feljelenti a szomszédját.

Egy budapesti nyelviskola már több éve bérel egy családi házat. Az iskola vezetője azt mondta, szó sem lehetett arról, hogy számla nélkül vegyék ki az ingatlant, és ez ellen a bérbeadó sem tiltakozott.

„Ez több okból is fontos, például hogy szerződésben van lefektetve mindkét fél joga, ezáltal védve vagyunk. A másik, ami szintén nagyon fontos, a költségelszámolás” – mondta Laczkó Márta, a Spektrum Nyelvstúdió vezetője.

Mintegy 70 ezer pozitív példa van még, ennyien vallják be évente, hogy bérbe adják az ingatlanukat. Ők összesen 17 millió forint adót fizettek be tavaly. Ennél azonban sokkal többen vannak azok, akik bár bérbe adják a lakásukat, nem adnak számlát, tehát nem is adóznak.

„Valószínűleg ennek a két-háromszorosa lehet a valóság, ez azonban csak egy nem megalapozott becslés, csak a köznapi ismeretek alapján feltételezhető” - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője.

Érdemes-e titokban tartani a bérletből származó jövedelmet? A 60 ezer forintért kiadott lakást kétféle költség terheli, összesen több mint 23 ezer forint. Ha a bérbeadó ezt nem építi be a bérleti díjba, akkor a havi 60 ezer helyett 36 ezer 600 forintja marad. Ha megfizetteti a költségeit a bérlővel, akkor viszont az jár rosszul, ugyanis 60 ezernél jóval többet kell fizetnie.

„Az adózás önbevalláson alapul, az az alapja az ellenőrzésnek. De másképpen is a hatóság tudomására juthat a számla nélküli bérlés. Például, ha valaki bejelentést tesz” – mondta Szentes Boldizsár, az APEH Ellenőrzési Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

Persze az adócsalásra nehéz rájönni, amíg mindkét félnek ez az érdeke.

Forrás: http://www.rtlklub.hu/hirek/hazank/?id=0706275376 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - áruházVas - Vasvár
Eladó Kereskedelmi - áruház

VASVÁR KÖZPONTJÁBAN, A JÁRDÁNYI UTCÁBAN 100 NM-ES ÜZLETHELYISÉG ELADÓ. AZ ÉPÜLET AZ ÁRPÁD T...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásGyor-Moson-Sopron - Hegyeshalom
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Hegyeshalomban új építésû 4 lakásból álló társasházi lakás!...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Gyöngyös -Mátrafüred
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Mátrafüreden eladóvá vált ez az erdõvel övezet ,mókusok által sûrûn látogatott 3 szobás ,napp...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Bács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Kecskeméten a Vacsiköz új osztásában, 720 nm-es építési telek eladó, teljes közmûvel. A telek...


Ingatlan Max