ingatlan

Idén még növekedést várnak az elemzők - jövőre jöhet a feketeleves

A fővárosi lakásépítésben kedvező folyamatok kezdődtek 2006-ban, amelyek várhatóan 2007-ben is


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Dabas
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kizáróag az Adamcsik Ingatlan kínálatában! Dabason megv&ea...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Szigetcsép
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Szigetcsép széles aszfaltos utcájában, a szomszédtó...

folytatódnak. A nemlakó épületek minden vizsgált szegmense növekedett tavaly a Közép-Magyarország régióban. Több szálloda, parkolási létesítmény, irodaház, ipari, logisztikai és kereskedelmi épület készült el, mint a megelőző évben. A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. a Fővárosi Önkormányzat számára készített elemzést a budapesti és a Pest megyei ingatlanberuházásokról.

LAKÁSÉPÍTÉS BUDAPESTEN ÉS PEST MEGYÉBEN


A Közép-Magyarország régióban nőtt az önkormányzatok lakásépítési teljesítménye. 2006-ban Budapesten közel kétharmadával több önkormányzati lakást adtak át, mint egy évvel korábban. Tavaly 7 új önkormányzati lakásépítés kezdődött összesen 337 bérlakással. A legjelentősebb folyamatban lévő projekt a Corvin Sétány 172 bérlakásának megvalósítása.


Pest megyében csekély a vállalkozások részesedése a lakásépítésből, a családi házas építkezések dominálnak, és a közeljövőben nem várható, hogy ez megváltozik. A fővárosban tavaly korrekció következett be a vállalkozói lakásépítés volumenében. 2006-ban legalább 50 lakásos beruházások keretében 6743 lakás építését kezdték meg, ami harmadával kevesebb, mint a megelőző évben. A fejlesztők alkalmazkodnak a piac változásaihoz, de az építkezések átfutási ideje miatt ez lassú folyamat.

A befejezett lakások száma tavaly 7523 volt, 7 százalékkal több, mint 2005-ben, és idén további, kis mértékű növekedés várható. Az átadásra kerülő lakások számában csak 2008-ban fog jelentkezni a teljesítmény visszafogása. A mennyiségi korrekcióval párhuzamosan kedvező minőségi folyamatok indultak el: nőtt a lakások átlagos alapterülete, csökkent az épületek átlagos lakásszáma, területileg diverzifikáltabb és az épületek műszaki jellemzőit tekintve differenciáltabb lett a fejlesztők tevékenysége. Ezek a változások mind a beköltözők lakással és lakókörnyezettel kapcsolatos jövőbeni közérzete, mind a városfejlődés szempontjából örvendetesek.

NEMLAKÓ ÉPÜLETEK ÉPÍTÉSE BUDAPESTEN ÉS PEST MEGYÉBEN


Az elmúlt évben új lendületet vettek a szállodafejlesztések Budapesten. 2006-ban több szoba létrehozásához láttak hozzá, mint a megelőző két évben együttvéve. Jól mutatja a fejlesztők és az üzemeltetők közép és hosszú távú keresletre vonatkozó optimista várakozásait, hogy idén további növekedés várható. A városkép szempontjából az iparág tevékenységének egyik kedvező hozadéka néhány nagy múltú, belvárosi épület megújítása, remek példa erre a Klotild Palota vagy a Balettintézet rekonstrukciója.


2006 a parkolási infrastruktúra szempontjából mozgalmas évnek számít. Négy újonnan indult beruházás keretében összesen 1052 férőhely létesül. A beruházási alternatívákhoz és a projektek kockázatához mért várható megtérülés javulásának is köszönhető, hogy 2007-ben újabb létesítmények kivitelezése indul el.


2006-ban 582 ezer négyzetméter bruttó irodaház-terület kivitelezése kezdődött meg a fővárosban, több, mint a megelőző két évben együttvéve. Ezzel az irodaszegmens új beruházásainak volumene az elmúlt évek viszonylag állandó szintjéhez képest látványosan megugrott.


A Közép-Magyarország régióban tavaly indult ipari és logisztikai beruházások együttes területe 305 ezer négyzetméter, ötödével több, mint egy évvel korábban. Az átadott épületeket vizsgálva kiderül, hogy a gyártóüzemek továbbra sem keresik a főváros közelségét, a logisztikai központok viszont szinte kivétel nélkül a városba vezető fő közlekedési utak, illetve az M0 mentén helyezkednek el. Az idén a fővárosban a tavalyinál több logisztikai terület építését kezdik meg, jelentős ipari létesítmény nem kap helyet Budapesten.


2006-ban a régióban az új kereskedelmi beruházások összes alapterülete meghaladta a 400 ezer négyzetmétert, ami majdnem négyszeres bővülést jelent a megelőző évhez képest. Ennek következtében 2007-ben háromszor annyi kereskedelmi terület átadása várható, mint tavaly. A belvárosi üzletházak újjáéledése a terület kereskedelem-megtartó képességének erősödését jelzi. A nagy alapterületű épületek (Divatcsarnok, Értéktőzsde, Luxus Áruház) mellett említést érdemelnek az Andrássy úton sorra nyíló üzletek.

VÁROSFEJLŐDÉSI SZEMPONTBÓL KIEMELT TERÜLETEK


Az E-Build és a Studio Metropolitana tanulmánya részletesen kitér a városfejlődési szempontból különösen fontos területekre. Az ingatlanfejlesztők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a volt ipari zónák kínálta lehetőségek iránt. 2006-ban a vizsgált körbe tartozó, a fővárosban átadott lakás-, iroda-, ipari és logisztikai, valamint kereskedelmi beruházások összterületének 56,5 százaléka a rozsdaövezetben épült fel. Ez kiemelkedő eredmény, 2005-ben még csak 28 százalék volt ez az arány.


A Duna menti területeket az irodai, a turisztikai és a lakásberuházások uralják. A folyóparti irodafejlesztések volumene látványosan bővült tavaly. Az átmeneti övezet rozsdaterületei (Graphisoft Park, Millennium Towers) és az Árpád híd pesti hídfője (Europe Tower és Duna Tower) mellett a Belvárosban is átadtak egy irodaházat: Roosevelt 7/8 néven nyílt meg az átépített egykori Spenótház.


A 4-es metró építése várhatóan felértékeli a metróállomásokhoz közeli területeket, és új beruházásokat vonz. 2006-ban a Kálvin tér - Fővám tér környékén PPP finanszírozásban megvalósuló oktatási beruházások koncentrálódtak. A leendő Hungária körúti megálló térségében 2007-ben három irodaberuházás indulása várható, a Bosnyák téri végállomásnál a Zugló Városközpont előkészítése zajlik, a Budai Skála bontását követően megkezdődik egy a MOM Parkhoz hasonló funkcionális megoszlású épületkomplexum kivitelezése.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1006280-1.html

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBékés - Orosháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Orosházán az Oláh István utcában kínálunk el...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Tápióság
Eladó Lakóingatlan - családi ház

  Álomotthon karnyújtásnyira! Tervezéstõl akár bek&o...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Debrecen-Józsán eladó a Kastély utcában egy 2008-ban épült 140 nm2-es EGYSZINTES családi ház....

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 06. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budapest VI. kerületében, Terézvárosban a Vörösmarty utc&...


Ingatlan Max