ingatlan

Mennyiből lesz családi házad? - megdöbbentő

Napjainkban gyakorta esik szó arról, hogy az újlakások, illetve a használt lakások piacán milyen változásokra lehet számítani, melyek a jellemző, illetve kialakulóban ....


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - áruházBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Kereskedelmi - áruház

Eladó Kecskemét Széchenyiváros forgalmas csomópontjában 110 nm-es üzlethelyiség, iroda. KIVÁL...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Kozármisleny
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kozármislenyben a horgásztó mellett, csendes részen eladásra kínálok egy tégla építésû, nagy ...

Természetes, hogy a családi ház építésével együtt járó előkészületek: az engedélyeztetés, a telekválasztás, a terveztetés, az építési vállalkozó kiválasztása, majd az építkezés felügyelete, és a hónapokig elhúzódó teher, amelyet fel kell vállalnia annak, aki saját házat szeretne, sokakat elriaszt. A csendes magány, és az esetlegesen magasabb hozam, amellyel egy családi ház értékesítése kecsegtet, azonban meghozhatja a kedvünket a vakolókanál megragadásához. Lássuk miből lesz a mi házunk!

Első körben az Otthon Centrum és a Duna House elemzőitől és munkatársaitól bekért információkat ismertetjük, melyeken keresztül a budapesti telekárakkal ismerkedhet meg közelebbről a kedves Olvasó, majd pedig eláruljuk, hogy milyen árajánlatot adott két vidéki építési vállalkozó az általunk lefestett álomotthonra. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a telekár és az építési költség együttesen nem fedi le minden költségünket, de ez jó kiindulási alapot nyújthat ahhoz, hogy összevethessük, mit kapunk egy társasházban azért az összegért, amelyért családi házat építtethetünk magunknak.

A földben az erő

Mindenképpen igaz, hogy a legnagyobb különbséget egy vidéki és egy budapesti családi ház megépítésének költségei között mindenképpen a telekár jelenti, a fővárosban ugyanis, egyáltalán nem meglepő módon, a vidéki árak többszöröséért juthatunk egy alkalmas földdarabhoz, amely természetesen akár milliókkal is megnövelheti a szükséges források mértékét, hogy pontosan mennyivel, az a következő diagramon jól látszik.


Ha az általunk elképzelt optimális teleknagyság 450 és 500 négyzetméter között van, amely így már egy kisebb kertet is jelent, akkor ez az összeg kerülettől függően 11,8 millió forinttól 83 millió forintig változhat. A két érték természetesen erős szélsőségeket takar.


A legtöbb rendelkezésre álló, családi ház építésére alkalmas telekkel a III,. a IV., a XIV., a XVI., a XVII. és a XVIII. kerületben találkoztunk, természetesen a kínálat "bőségesebb" volta miatt az árak ezekben, a kerületekben még nem elrugaszkodottak, míg a szűkös kínálattal rendelkező, belvárosi kerületekről, ahol szinte csupán bontás útján lehet telekhez jutni, ennek ellenkezője mondható el.

Családi házat? Olcsóbban, mint gondolnád

Az általunk elképzelt, felépítendő családi ház 85 négyzetméteres, egyszintes, amerikai stílusú családi ház, egy garázzsal. Cseréptetős, padlófűtéses, egy fürdőszobával és amerikai konyhával rendelkezik, valamint három szoba található benne.

Tudjuk, hogy az általunk megadott paraméterek csupán nagyon durva vázlatot adnak a belső megoldásokról, és az igénybe vett anyagokról, azok megadásakor azonban kikötöttük, mindenből átlagosat szeretnénk, különleges megoldások nélkül.

A megkérdezett építési vállalkozók egyike, akit a következőkben nem kívánunk nevesíteni, kérdésünkre elmondta, hogy a nem régiekben épített hasonló paraméterekkel egy családi házat egy vidéki faluban, amelynek kivitelezése telekárral együtt összesen 16 millió forintba került. Ez nagyon kedvezően hangzik, azonban természetesen nincs ok ekkora derűlátásra, ha budapesti léptékben gondolkodunk.

A másik megkérdezett vállalkozótól már pontosabb és könnyebben kalkulálható információhoz jutottunk: ő 150 ezer forint plusz áfáért lett volna hajlandó megépíteni nekünk akár Budapesten is álmaink házát, amely számunkra azt jelenti, hogy a 85 négyzetméteres ingatlan
összesen 15,3 millió forintból készült volna "kulcsrakész állapotra".

Tovább is van...

Ezek szerint lett egy házunk 15,3 millió forintért, amely mégiscsak kedvezményesnek tűnik, akár még akkor is, ha egy társasházi lakással vetjük össze, ám sajnos nincs alatta még telek. Ezt a hiányosságot pedig legnagyobb sajnálatunkra pótolnunk kell, s
ha csupán 50 ezer forintos négyzetméterárral számolunk, akkor is 25 millió forintba kerül az a talpalatnyi föld, amelyre ingatlanunkat fel szeretnénk építeni.

Így körülbelül 470 ezer forintra jön ki a házunk négyzetméterára, amelyért már a budai oldalon is kaphatunk egy lakóparkban egy hasonló méretű ingatlant. Természetesen adhatjuk alább is, és vehetünk kevésbé frekventált helyen lévő telket is, amellyel akár a társasházi lakásoknál versenyképesebb áron tudjuk felépíteni a terveinkben szereplő ingatlant, ebben az esetben azonban nagyot bukhatunk a telek elhelyezkedéséből fakadó alacsonyabb vételi áron.

A tapasztalatok szerint a családi ház építési költségei, főként a telekárak mérséklődése miatt, drasztikusan csökkenhet a belvárostól az agglomeráció felé haladva, illetve főként a Budapest környéki településeken.

Hol érdemes telket venni?


A "családi ház-társasház" kérdést ezek szerint főként nem az határozza meg, hogy melyikhez lehet kedvezményesebben hozzájutni, hanem, hogy ki milyen célból szándékszik ingatlant vásárolni, és melyik életformát preferálja inkább.

Az persze kérdéses, hogy melyik típus értékesíthető nagyobb nyereséggel, amikor annak eljön az ideje: a negyven millió forintért felépített családi ház, vagy az ugyanennyiért megvásárolt társasházi ingatlan.

Természetesen az általunk felépített modell nem tud pontos választ nyújtani erre a kérdésre, hiszen ez egyedi eset paramétereitől és az ingatlanok tulajdonságaitól függ, a modell felállítását, véleményünk szerint, maga a kérdés felvetése indokolta.

 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecenben. a Nagyerdei körúton, 78nm-es , 2 szobás, tágas, berendezett, gépesített lakás ki...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladásra kínálunk Kisvácon egy 35 m2-es alapterületû, belsõ kétszintes, ezáltal közel 70m-es,...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

.A Deák Ferenc tértõl pár perces sétára Dohány utcában szívében, eladásra kínáljuk a képen lá...

Eladó - Kereskedelmi - áruházBudapest - 18. kerület
Eladó Kereskedelmi - áruház

Nyiss üzletet a megszépülés utcájában! Tudtad, hogy Budapesten, a 18. kerületben van egy utc...


Ingatlan Max