ingatlan

Lanyha a kereslet a Tisza-tavi ingatlanokra

A Tisza-tónál a várt ingatlanboom ideje még nem jött el, mint ahogy az eddigi fejlesztések üteme is csak


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladó új építésû társasházi lakás Ege...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Érd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

PANORÁMÁS, ÖNÁLLÓ CSALÁDI HÁZ. Érden a...

kisebb léptékben haladt. Főleg magyarok vásárolnak, a külföldiek inkább eladnak.

 


 

Az elmúlt két évben a Tisza-tó környéki helyi forgalmazók alig éreztek mozgást az itteni ingatlanpiacon - olvasható a Napi Gazdaságban. A külföldi vevők - a korábban főleg német nyelvterületről érkezők - már jó néhány éve elmaradtak, így Soós Péter tiszafüredi ingatlanforgalmazó ügyvéd tapasztalata szerint a lassan ébredező piac elenyésző forgalmát tavaly és idén is elsősorban a Budapestről, Debrecenből, Nyíregyházáról, illetve a szomszédos négy megye nagyobb városaiból érkező, tehetősebb vevők generálják.

Tiszafüreden például csak beépíthető házhelyből van hiány, főleg a centrumban, s ha a kisvárosnak ezen a részén nagyritkán mégis akad egy-egy régi házas telekingatlan, viszonylag rövid időn belül gazdára talál. Áruk természetesen jóval magasabb, mint a külsőbb területeken: egy 700-800 négyzetméteres parcelláért akár 3-4 millió forintot is elkérnek. Jóval olcsóbban kínálják a külső városrészek házhelyeit, e területeken akár már 1-1,5 millió forintért megszerezhető egy 800-1000 négyzetméteres, házépítésre alkalmas, közműves építési telek. Van némi kereslet az 1920-1930-as években épült, félkomfortos-komfortos parasztházak iránt is, maximum 4,5-5 millió forintig, ám a hasonló, komfort nélküli lakóingatlanok csekély érdeklődést keltenek. Szintén eladhatatlanok a hatvanas-hetvenes években tető alá hozott, 80-100 négyzetméteres, egyszintes kockaházak és a nyolcvanas évekbeli, 120-150 négyzetméteres, tetőteres családi házak. Előbbiek ára helytől, állapottól függően 8-12, míg az utóbbiaké 10-15 millió forint között szóródik.

A kisvárosban folynak vállalkozói lakásfejlesztések is, melynek keretében többnyire 3-4 lakásos társasházak épülnek, 35-40-70 négyzetméteres lakásokkal. Mivel a kereslet irántuk - az említett fizetőképes kereslet hiánya miatt - igen csekély, négyzetméteráruk is viszonylag alacsony: 100-150 ezer forint között mozog. A használt társasházi lakások részpiacán szintén széles a kínálati paletta, vevő viszont annál kevesebb. A Húszöles úti, hatvanas években épített téglalakásokból éppúgy túlkínálat van, mint a Váci úti panellakásokból. Az előbbiek esetében a 48-56 négyzetméter közötti alapterületű otthonokért egyaránt 5,5-8 milliót, míg a 70 négyzetméteresekért 8-10 millió forint közötti árat kell a vevőknek letenni. Tiszafüreden számos tizenöt-húsz éve épült, többségében 90 négyzetméteres üdülőingatlan is eladósorban van.

Poroszlón szintén szűk a kínálat építési parcellából, ami a négyzetméterárakban is tükröződik. A centrumban 3000-4000 forint között van, míg a külső területeken már 1000-2000 forintért is megszerezhető egy-egy házhely négyzetmétere. A településen - éppen a telekhiányra való tekintettel - az önkormányzat is parcellázott: közel 50, átlagosan 750 négyzetméteres, családi ház építésére alkalmas telket alakított ki, amelyeket 1250 forintos négyzetméteráron kínál az építkezni szándékozóknak.

Az elmúlt század elején épült parasztházakból itt is van bőven a piacon, ám többségükben nincs fürdőszoba. Áruk 3-5 millió, míg a fél évszázada épült vályog és vályogtégla családi házaké 5-6 millió forint között mozog. A hetvenes-nyolcvanas évekbeli, többségében összkomfortos, tégla és szilikát (úgynevezett gázbeton blokk), zömében felújításra szoruló házingatlanok ára 6-8 millió forint között van, ám ezeket alig veszik - árukat túl magasnak ítélik a vevők, és inkább a házépítés mellett döntenek. Üdülőből szintén bőséges a kínálat, mivel a korábbi, túlnyomórészt idős tulajdonosok már nemigen tudják fenntartani őket. A kínálatban sok a 80-100 négyzetméteres ikernyaraló, áruk a hozzájuk tartozó telektől, az épület minőségétől függően 9-20 millió forint között szóródik, irántuk azonban nincs érdeklődés.

[origo]

Forrás: http://www.origo.hu/ingatlan/20070611lanyha.html 

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Tatabánya legfrekventáltabb csendes, nyugodt, központi részé...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 22. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Budafok Borhegyen kiváló közlekedéssel, a belvárostól 15 percre, õsfás telken, magas minõségb...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Érd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Érd Városközpontban, 2 lakásos ház eladó, 1600 m2-es ...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásTolna - Paks
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Pakson az óvárosban eladásra kínálok egy földszinti &...


Ingatlan Max