ingatlan

Családi házat könnyen, gyorsan - mennyit fizetsz mindezért?

A korábbiakban már többször szóltunk a lakás vagy családi ház, illetve a vétel vagy ...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Szemere
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hivatkozási szám: 300529 NYARALÓ, CSALÁDI HÁZ CSENDES K&O...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Dunaújváros belvárosában eladó egy 104 nm-es, 3 szobás tetõtéri lakás. A lakásban nappali, ko...

építés dilemmájáról és azokról a tényezőkről, melyek alapján a saját ingatlanra vágyók megtudják hozni életük egyik legfontosabb döntését. A döntések sorozata azonban itt még nem ér véget, hiszen az építés mellett döntőknek további típusok közül kell választaniuk igényeiknek és céljaiknak megfelelően.

Az építési piac manapság már rengeteg kényelmes és környezetbarát lehetőséget biztosít az építtetők számára, akik forrásaik nagyságának és igényeiknek megfelelően válogathatnak a kulcsrakész könnyűszerkezetes, hagyományos tégla vagy környezetbarát rönk- és gerendaházak között.

A faház hallatán a legtöbb vásárló szeme előtt különböző képek jelennek meg, amelyek alapvetően három típust takarnak: a könnyűszerkezetes készházakat, a rönk- és gerendaházakat, illetve a faházakat. A típusok között azonban jelentős különbségek vannak
hitelezhetőségi és biztosítási szempontból is.

Míg néhány kereskedelmi bank a könnyűszerkezetes házakat elfogadja fedezetként, addig a rönk- és gerendaházak finanszírozásától a bankok többsége elzárkózik, csupán néhány pénzintézetről kaptuk azt az információt, hogy foglalkoznak ilyen ügyletekkel: az UniCredit Bankról, az FHB-ről és az OTP-ről, mely forrásunk szerint mint könnyűszerkezetes ingatlant fogadta be az egyik rönkházat.

Megkérdeztünk egy alternatív pénzügyi szolgáltatót, a Central European Credit Zrt-t, ahol kérdésünkre elmondták, hogy bár még nem találkoztak hasonló ingatlanokra vonatkozó hitelkérelemmel, nem zárják ki a hitelnyújtást, egyedi eljárás alapján az ingatlan minőségétől és elhelyezkedésétől függően bírálnák el a kérelmet.

Rönk vagy gerenda: fának fa, de mégsem mindegy

A rönk- és gerendaházak kiaknázzák a fa, mint építőanyag nyújtotta előnyöket, amellett, hogy a nálunk tradicionálisnak mondható téglaépületekkel szemben környezetkímélő megoldást nyújtanak az építkezésre, mivel az építőanyag előállítása nem igényli a meg nem újuló erőfforások alkalmazásának használatát.

A két típus közötti alapvető különbséget természetesen az építési technológia jelenti, míg
a gerendaházak teljesen megmunkált, szögletes elemekből csapolással készülnek, addig a rönkház részben megmunkált, a fa teljes keresztmetszetét megmutató eljárás.

Mind a rönk, mind pedig a gerendaházak épülhetnek több fafajtából, hazánkban általában a fenyőt használják ilyen célra, mely Finnországból, Oroszországból vagy Ukrajnából érkezik.
A származási hely függvényében, a fa minőségétől és az eljárási technikától függően eltérnek az árak: a legdrágábbnak a finn típusú házat építtethetünk.

Megkérdeztük az egyik gerenda- és rönkházépítéssel foglalkozó cég vezetőjét arról, hogy milyen alapvető különbségeket fedezhetünk fel a két technológia között, aki kérdésünkre elmondta, hogy a
fából készült házak között differenciát fedezhetünk fel az anyagsűrűségben és a gyantatartalomban a gerendaházak javára, így ezek nehezebben repednek.

Emellett az általunk megkérdezett szakember véleménye szerint a rönkházak inkább hétvégi háznak vagy nyaralónak alkalmasak, mert az építési technológiából adódóan egy bizonyos idő után nyomasztóvá válhat bennük élni.

Előnyök és hátrányok: avagy miért fa vagy nem fa?

Sok helyütt olvashatjuk, hogy a fa nagyon jó hőszigetelő és hangszigetelő is egyben, ezért a fűtési költségünk jelentős mértékben csökkenhet, ha a tégla helyett a fa adta kényelmet választjuk, sokan akár 40 százalékos különbséget is feltételezni vélnek a két technológia között.

Az általunk megkérdezett szakmabeli azt tanácsolta, hogy kezeljük kissé szkeptikusan ezeket az információkat, mert igaz, hogy a fából készült házakat nagyon könnyű felfűteni, de a megfelelő szigetelés hiányában a hőtartó képessége nem biztos, hogy megfelel elvárásainknak. Ennek hiánya mind télen, mind nyáron pozitívumokat és negatívumokat is hozhat a természetbarát technológiát választóknak.

A fa elektrosztatikus tulajdonságai miatt nem töltődik fel, így nem keringenek folyamatosan a levegőben a porszemcsék, amely lényegesen megkönnyítheti az allergiával küszködők életét. Emellett a fa lélegzik, ezzel szabályozva a házban a páratartalmat, így akadályozva meg a penészedést, illetve a nagyon száraz, allergiát okozó levegő kialakulását.

A legnagyobb előnyt azonban nem ezen tulajdonságai, hanem az építés kényelmes és gyors mivolta adja, egy gerendaház körülbelül fele annyi idő alatt készül el (4-5 hónap) mint téglából készült társa, miközben az építési területet nem teszi terméketlenné, és az építési anyag sincs kitéve az időjárás viszontagságainak. A gyors építését azonban hosszú fennmaradás követi, egy gerendaház élettartama a száz évet is elérheti, illetve egyes ingatlanok esetében meg is haladhatja azt.

Lássuk a számokat!

S végül nézzük meg mit jelent nekünk költségekben a környezetbarát technológia választása a könnyűszerkezetes, vagy a téglaépítésű családi házakkal szemben. Természetesen itt is el kell mondanunk, hogy a telek ára jelentős szerepet játszik a végső ár kialakulásában, de mivel a különböző építési technológiák esetében nem tér el egymástól.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a különböző technológiákra jellemző árakat. Összességében elmondhatjuk, hogy a nagyságrendileg hasonló költséget jelentene nekünk akármelyik formát is választanánk.


 


A gerendaházak esetében a származási hely határozza meg alapvetően az árakat, egy jó minőségű kulcsrakész finn fából készült ház négyzetméterára akár a 200 ezer forintot is meghaladhatja, míg az Oroszországból érkező fa értéke, minőségtől függően 140 és 180 ezer forint között mozog.

A rönkházak általában alacsonyabb árfekvéssel bírnak, amely a technológiai különbségekből adódik. Az árakat pedig emellett nagymértékben befolyásolja, hogy milyen állapotról milyen állapotra kell hoznia a házat a beruházóknak, természetesen a kulcsrakész, villany, gáz és egyéb szerelvényekkel felszerelt házak drágábbak.

A kezdeti építési költségeken kívül a fából készült házak kívülről 5, belülről pedig 10 évente szorulnak felújításra, hogy a különböző rovarok, a penész és az eső ne tegyen kárt a szerkezetükben és nem gyengíthesse meg a fát. A felújítás költsége egy 100 négyzetméteres ingatlan esetében jelenleg körülbelül
130 ezer forintot tesz ki.

Fontos megjegyeznünk, hogy a finn házak esetében a magas szállítási költségek miatt a már gazdaságosan megépíthető legkisebb alapterület 80 négyzetméter, míg az orosz fánál ilyen értékről nem beszélhetünk, azzal akár egy szaunát is érdemes megépíteni.

A házakra általában az 5 éves törvényben előírt garanciát adják meg a kivitelezők, ettől eltérő gyakorlatra Internetes kutatásunkkor nem találtunk eltérő példát.

Összességében elmondhatjuk, hogy bár a rönk- és gerendaházak nem tudnak jelentős költségelőnyt biztosítani az építkezni vágyóknak, és egyéb hátrányt is hordoznak magukban, már ami a külső finanszírozási források bevonását és a biztosítást illeti, ez a környezetbarát technológia mégis mérlegelésre érdemes lehetőség, mivel érték- és időtálló megoldást nyújthat.

További problémát jelenthet, hogy jelenleg az értéknövekedés mértékének megállapítását nehezíti, hogy a rönk-, illetve gerendaházaknak még nem alakult ki igazi másodpiaca, így jelenleg nehéz megállapítani, hogy tömegében milyen áron kelnek majd el ezek az ingatlanok, ha idő elteltével a környezetbarát építési technológiát választók már inkább a vásárlás, mintsem az építés mellett döntenek.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1006244-1.html

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásTolna - Szekszárd
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Szekszárd közkedvelt részén, a Bottyán-hegyi lakótele...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

BELSÕ UDVARI HÁZRÉSZ ELADÓ ! Nyíregyháza belváros&...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 17. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó XVII. kerület kedvelt csendes barátságos részén...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 03. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Békásmegyer Duna-felõli oldalán található, zöld, nyugodt környezetben ez a kellemes méretû és...


Ingatlan Max