ingatlan

Balatoni ingatlanok: drágulás nincs, kereslet van

Idén megmozdult a balatoni ingatlanpiac - állítják szinte egybehangzóan az


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 01. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Budán a Fõ utcában egy 28 m2-es 3.emeleti világos erk&eacut...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

ÚJÉPÍTÉSÛ, KÖRNYEZETBARÁT, MEGÚJULÓ ENE...

[origo] által megkérdezett helyi közvetítők. Összeállításunkban öt olyan település szerepel, ahol - az elmúlt hónapok bejelentései szerint - nagyszabású idegenforgalmi beruházások várhatók a következő néhány évben. Kontrasztként pedig egy olyan helység, amely egyelőre, úgy látszik, kimarad a milliárdos fejlesztésekből.

 


Balatonakarattya

A balatonakarattyai piacon már januártól érezhető volt a fejlődés - jelezte érdeklődésünkre Jaksa Éva, a KissJaksa Ingatlaniroda tulajdonosa. Ennek egyik oka lehet, hogy a tó körül három nagy turisztikai vállalatot felvásárló SCD csoport a Budapesthez legközelebb eső Akarattyán jachtkikötőt és vendégszobákat építene, mintegy 2,6 milliárd forint értékben.

Rengeteg az eladó ingatlan (elsősorban a vízparti nyaralók és az alacsonyabb értékű telkek kategóriájában), de aki jól árazza, vélhetően képes lesz értékesíteni a sajátját. Az ez évi keresletnövekedés ugyanis már most 30 százalék körüli - mondta Jaksa Éva.

A telkek árát nagyban meghatározza a beépítési mérték településrészenként erősen eltérő szabályozása, de vízparton általában 30-70 ezer a négyzetméterár, másutt csupán 3-8000 forint. Utóbbi esetben egy kisebb, elhanyagolt ház sem sokat drágít, mert ezeket a vevők rendszerint bontandó objektumnak tekintik.

Ezzel szemben sokan keresik a 100-150 négyzetméteres, mediterrán stílusú nyaralókat, és akár 30-40 milliót is megadnak értük. Bár lenne rájuk igény, új építésű lakások gyakorlatilag nincsenek; a termálvizes lakópark terve nemrég meghiúsult - számolt be a közvetítő.

Balatonfüred

Az egyébként is felkapott Balatonfüreden a központi szerephez méltó összeget készül költeni az SCD a leendő Füred Resortra. A 12,6 milliárdos üdülőkomplexum ígérete az árakat nem emeli, de érezhető, hogy a környék fellendülés előtt áll - jellemezte a helyzetet az egyik helyi közvetítőcég neve elhallgatását kérő tulajdonosa.

Sokkal többen keresnek ugyanis ingatlant, mint korábban, és az emberek egyelőre annak is örülnek, hogy végre el tudják adni, amit hosszú ideje árulnak. Az elmúlt időszakra jellemző volt az "irányárazás": az irreális árakon meghirdetett nyaralók végül akár 8-12 millióval is olcsóbban keltek el.

Ez a jelenség természetesen nem tett jót az okosan árazott ingatlanok piacának sem, az eladóknak tehát ajánlatos volna változtatniuk a szemléletükön - jegyezte meg az irodatulajdonos.

Füreden, mint a legtöbb kedvelt helyen, ma már nagyon kevés a szabad telek, különösen a panorámás. Éppen ezért egy 40 éve épült, lelakott házért 35-40 milliót is megadnak, ha jó helyen áll. A rosszabb adottságúak 25-30 millióért mennek el, bár kis szerencsével 22-ért is akad kétszintes ház, korrekt méretű kerttel.

A parthoz közeli új lakások négyzetméterára a félmilliót verdesi, távolabb 250 ezer az átlagos tarifa. Használtat kimondottan jó helyen már 300 ezerért is kapni. Ami viszont szinte bármilyen olcsón eladhatatlan: a szobakiadásra épült, toldozott-foldozott ház.

Zamárdi

Balaton Park néven gigantikus szórakoztatócentrum, valamint wellnesshotel épülése várható Zamárdiban, 20,9 milliárd forint értékben. Mindez nyomban megmozgatta az ottani eladók fantáziáját, igyekeznek emelni az árakat, holott nincs értelme - mondta Szikláné Kovács Zsuzsa, a Vivát Balaton Idegenforgalmi és Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa.

Amikor megkezdődnek az építkezések, talán drágulás is lehetséges, hiszen Zamárdi adottságai jók: most itt ér véget az autópálya, közel a szántódi rév, és csupán 7 kilométerre van Siófok, ezért úgyszólván nincs is holtszezon.

Kereslet tehát van, kiváltképpen a nagy telekkel körülvett kis házakat veszik, 15-18 milliós áron. Ugyancsak könnyen értékesíthetők az 5 évnél nem régebbi, igényes, partközeli, 40 millió forintos nyaralók. Új lakások elsősorban az üdülővendégekre bazírozva épülnek, négyzetméterük 300 ezer forintba kerül.

Új tendencia a használt, másfél szobás társasházi lakások iránti érdeklődés, amennyiben 10 millió alatt vihetők - ilyenből jelenleg nincs is elegendő a településen. Még inkább hiány van telkekből, amelyek négyzetméterára 6 ezertől a csillagos égig terjed. Vízpartit jelenleg egyet árulnak egész Zamárdiban.


Nem biztos, hogy lemarad, aki kimarad

Siófok

A tó "fővárosa" két nagy projektre is számíthat a közeljövőben: az SCD kempingje és üdülőfaluja 7,1 milliárdból, az L. A. Shiraz rekreációs és szabadidő-komplexuma 13 milliárdból épül majd fel.

Nyilván ennek a hatása, hogy - mint Lakosné Takács Katalin, a Sió City Ingatlaniroda társtulajdonosa említette - 2002 óta nem volt ilyen jó évük a helyi ingatlanközvetítőknek. Január vége óta Siófok 20 kilométeres körzetében, kiváltképp a parti sávban, szívesen vásárolnak a (túlnyomórészt magyar) ügyfelek, bár a túlárazóknak 10-20 százalékos alkura számítaniuk kell. Az árak egy darabig nem mennek még föl, most sem magasabbak, mint tavaly - véli a szakértő.

A vasút és a Balaton között drágák a telkek, egy négyzetmétert 30 és 80 ezer forint között kínálnak. A luxusnyaralókat nagyon drágán is elviszik, és a 20 millió körüli kategóriát sem kell sokáig hirdetni. Az egyszerűbb víkendházak telekáron adhatók el - tette hozzá Lakosné Takács Katalin.

Az új lakások piaca kettészakadt: sok a felső kategóriás, általában 6-7 emeletes épületek tetején, jacuzzival és minden más luxussal felszerelve, 5-600 ezres négyzetméteráron. A szolidabbak eközben 300 ezret kóstálnak, míg a használtakat egyáltalán nem keresik a vevők.

Keszthely

Keszthely annyiban kivételt képez, hogy noha egy nagy fejlesztés itt is küszöbön áll (Balaton Üdülőpark, 5 milliárdért), ma még a forgalomban sem észlelhető változás. Legalábbis erről számolt be Kovács Tibor, az Otthon Centrum hálózat franchise-partnere.

Az üzleti célú vásárlás sem indult még meg, a magánemberek és a befektetők egyaránt óvatosak, bizalmatlanok, így egyelőre kivárnak. Egy nagyobb beruházás elkezdése megindíthatja a folyamatot - vélekedett a szakember.

Az árak idén még valamelyest csökkentek, a jövő évtől azonban enyhe emelkedés valószínű. Nem biztos, hogy lehet majd 12-15 millióért 100 négyzetméteres családi házat venni, ahogy mostanában, és a használt lakások 150 ezres átlagos négyzetméterára is feljebb kúszhat.

Új építésű lakás négyzetméterére jelenleg 230 és 300 ezer forint közötti összeget kell szánni, a telkekben pedig óriási a szóródás: 1000 négyzetméter szigligeti panorámával 25 millió, a parttól 2 kilométerre viszont ennek mindössze a tizede.

Balatonboglár

A túlfűtött balatonboglári piac árai a napfogyatkozás emlékezetes évétől, 1999-től kezdtek egyre lejjebb csúszni. Csökkenést okozott a 90-es évek elején Balatonlelle elszakadása, és azóta is lehet érezni a keresletkülönbséget Lelle javára - magyarázta a helyi sajátosságokat Békési Béla, a BB Ingatlaniroda vezetője.

Boglár ugyan most is rosszabbul látszik járni, de a Lellén épülő jachtkikötő komoly figyelmet kapott, ennek kapcsán észrevehetően élénkült az érdeklődés a nagyobb boglári ingatlanok iránt is. Sokan leköltöztek az áprilistól szeptemberig tartó időszakra, és fiatal budapesti házasok is érdeklődnek.

Családi házak viszonylag olcsón kaphatók, egy 160 négyzetméterest például, 23 millióért vesztegetnek, ami 150 ezer alatti fajlagos árat jelent. Felújítandó, 50 négyzetméteres pedig csupán 5,8 millió, jóllehet a parton ennél minden sokkal drágább - említette Békési Béla.

A használt lakások esetében 180-200 ezer az átlagos négyzetméterár, mindazonáltal nagy a különbség a vízparti és a városközponti lakások között. Az új - többnyire jó minőségű, vízközeli - lakások 280 és  325 ezer forint közötti négyzetméteráron vihetők. Ha akad telek, arra 5 és 30 ezer forint közötti összeget kell áldozni négyzetméterenként.

Galambos Péter

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Területek-Telkek /egyéb/           - gazdaságiVeszprém - Pécsely
Eladó Területek-Telkek /egyéb/ - gazdasági

Pécselyen, két helyrajzi számon lévõ terület, egyben eladó. Az egyik ingatlan tulajdoni lap ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza-Oros csendes, aszfaltozott utcájában, 117 m2-es Nappali+2 szobás, K-D-Ny-i fekvés...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

INGATLAN HELYSZÍNE: XI. kerület Spanyolrét részén, a Sasad R...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kecel
Eladó Lakóingatlan - családi ház

??Eladó felújítandó családi ház Kecelen?? Megv&eac...


Ingatlan Max