ingatlan

Menekülnek az üzletek a belvárosból

Szinte kong az ürességtől a Párizsi udvar, a passzázs Haris köz felé vezető részében egyetlen utazási iroda, nem messze tőle fekete szemeteszsákok tucatjai éktelenkednek. Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 03. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Csodálatos hegyvidéki környezetben, a Hármashatárhegyen szuper panorámás, exkluzív, 130 nm-es...

Eladó - Befektetési   / logisztikai     - szálloda-vendéglátásBudapest - 01. kerület
Eladó Befektetési / logisztikai - szálloda-vendéglátás

KITÛNÕ BEFEKTETÉSI LEHETÕSÉG!!! Eladó az 1. kerületben, igén...

A Haris köz és a Petőfi Sándor utca sarkán emléktábla hirdeti az 1866 és 1910 között működött Haris bazárt, mint Budapest egykori nevezetességét. A régi Váci utca, a Vörösmarty tér és a Szabad Sajtó utca közötti szakasza és környéke máig a város egyik legismertebb bevásárlóövezete – de kérdés, hogy meddig.

Bezár 20-án – vagyis még hamarabb

A Váci utca környékén ugyanis tucatszám állnak üresen az üzletek. A Sütő utca és a Szomory tér sarkán az Electrolux volt mintaboltját talán olyan gyorsan zárták be, hogy még az eladók sem tudták, mikor kerül az ajtóra a lakat. Legalábbis a kirakatüvegre ragasztott papíron – Az Electrolux-mintabolt december 20-án 16 órától bezár – a dátumot utólag áthúzták és átírták 18-ra.


Klikk!

A poros kirakatüvegek néhol arról tanúskodnak, hogy a boltnak vagy egykori vendéglátóhelynek már jó ideje nincs bérlője. A Kígyó utcában, a közelmúltban olasz kézbe került Klotild-palotával szemben az 1902-ben nyitott Apostolok étterem megszűnt több mint 100 év működés után, a helyiség azóta üresen áll. Mellette zárva az Ajka Kristály volt üzlete. Néhány méterre onnan, a Váci utcán a Subway mellett és fölött hirdetnek bérbe adó helyeket, a Petőfi-Pilvax sarkán egy volt Rossmann kirakatának üres üvegtekintete bámul búsan a föld alól kiáramló autókra.

Havi kétmilla plusz áfa

Ha a Párizsi udvaron átsétálunk a Haris közbe, néhány méteren belül négy bezárt üzletet is találunk. Ezek egyike adott otthont a legnagyobb márkanévnek, az Escadának, amely elhagyta a belvárost. Az üzlet jelenleg is kiadó, bár piaci körökből úgy tudni, nem sokáig: februárra új bérlővel szerződhetnek. Az ötméteres belmagasságú, 140 négyzetméteres alapterületű üzletért – ebből 110 négyzetméter az eladótér – áfa nélkül havi kétmillió forintot kell fizetni, a négyzetméterenkénti bruttó bérleti díj így 17 ezer forint.

Ezzel a nem egészen 70 eurós tarifával a volt Escada-üzlet nem is számít drágának. A kereskedelmi ingatlanok nagyon megdrágultak már a kilencvenes évek végére a környéken. Ma már a 100-110 eurós négyzetméterenkénti díj sem ritka – mondja Pál Erika, a Jones Lang LaSalle szakértője. A Váci utca bolthálózatának bérleti díja persze mindig meghaladta a fővárosi átlagot, a kilencvenes évek közepéről származó adatok szerint itt már akkor 70 márka volt egy négyzetméter bérleti díja, amikor máshol a 40-et sem érte el.

Volt, amikor olcsó volt

Ennek ellenére a Váci utca, nemzetközi viszonylatban legalábbis, nem volt mindig extradrága. Egy 2004-es felmérés még arról tanúskodott, hogy a mi bevásárlózónánk árai messze elmaradnak a világ nagy bevásárlóutcáiban fizetendő díjaktól. Az akkori 87 eurós átlagár a századrésze volt a listavezető New York-i Fifth Avenue bérleti díjainak, így azzal csak a 29. helyen álltunk.

Egy év alatt viszont igencsak megugrottak a tarifák: a Váci utcainál csak a moszkvai, prágai és szófiai bevásárlózónák bérleti díja emelkedett gyorsabban. Egy év alatt 25 százalékot drágult mind a Váci utca, mind a környéke, ami jelentősen rontotta a vonzerőt.

Visszatérve a négy bezárt üzlettel büszkélkedhető Haris közre: a kis utca egyáltalán nem számít kivételnek. A Vácival párhuzamos Galamb és Petőfi Sándor utcában is vannak üresen álló üzletek, akárcsak a Régiposta, a Sütő, a Fehér Hajó utcában, a Pilvax közben vagy a Pesti Barnabásban. Néhány helyet átalakítanak – dolgoznak munkások egyebek mellett a Szervita téri volt BÁV-áruházban és a Bécsi utcában, ahol egy majdani Fashion Streetet hirdet a védőhálón lévő reklám –, de a többségük láthatóan új bérlőre vár.

A mellékutcákba nem akar menni senki

És még várhat is egy darabig, legalábbis, ha helytálló a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó szakértő előrejelzése. Szerinte a Váci utca ugyan továbbra is vonzó marad a kereskedők számára, "ott az sem üres, ami üres" – mondja; hozzátéve: legfeljebb egy-egy funkcióváltás esetén az engedélyeztetés akár egy évig elhúzódó időszakában tűnik annak. Míg azonban a kereskedelmi szempontból főutcának számító Vácin csak ideig-óráig maradnak üresen az üzletek, a környező utcák már egyáltalán nem vonzzák a kereskedőket, mivel "a mellékutcákba nem akar menni senki".


Tekintse meg képeinket!

A környék ráadásul annak ellenére sem a Csipkerózsika-álmát alussza – inkább tartós visszaesés várható –, hogy a Váci utcában komoly fejlesztések lesznek. A Ferenciek terénél az olasz tulajdonba került Klotild-palota felújítása adhat lendületet a környéknek. A tervek szerint ez év végére készül el a palotában egy ötcsillagos szálloda, amelynek pincéjében, földszintjén és első emeletén kereskedelmi helységeket alakítanak majd ki.

Fellendítheti a Váci utca forgalmát a piarista rend tulajdonába visszakerült volt ELTE-székház felújítása, a Vörösmarty téri Luxus áruház átépítése és az 1911-1915 között épült, a világörökség részének számító, Orco-tulajdonban lévő tőzsdepalota átalakítása is. A Vörösmarty téri Luxus Áruház és a volt ORI-székház helyén épülő üzlet- és irodaház tovább erősítheti a terület bevásárlónegyed jellegét. Kérdéses azonban, hogy az évek óta bezárt Luxus mikorra készül el. Tavaly tavasszal még azt tervezték, hogy karácsonyra kinyit, ám a munkák még mindig nem értek véget a város legdrágább terén álló épületben.

Az Andrássy az új Váci?

A Váci utcai és Vörösmarty téri beruházások ellenére a környék fokozatosan veszít a népszerűségéből. Nemcsak azért, mert a bérlők már túl drágának tartják ezt a területet, hanem azért is, mert egyre divatosabbá válik az Andrássy út belső, Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közötti szakasza. Egyre több divatmárka és presztízsterméket forgalmazó üzlet jelenik meg itt, követve az első fecskének számító Louis Vuittont.

Az Andrássy most még jóval olcsóbb a Váci utcánál, a négyzetméterenkénti 45-55 eurós ár ráadásul nem emelkedett jelentősen, hiszen már három-négy éve is 30 euró körüli összeget kellett itt fizetni egy-egy négyzetméterért. Növelheti a környék szimbolikus értékét – és így jelenthet egyfajta szívóerőt –, ha felújítják a tavaly szintén az Orco tulajdonába került, 1911-ben épült Divatcsarnokot. Az egykor a Centrum Áruházakhoz tartozó műemléképületet tavaly vette meg hárommilliárd forintért a tőzsdére készülő Orco, amely újra üzletházzá alakítja és 2008 elején nyitja meg az évek óta zárva tartó épületet.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 05. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

V. kerület legszebb, legkeresettebb részén, Dunától egy utc&...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBudapest - 09. kerület
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

A József Attila lakótelepen, kiváló közlekedés &eacut...

Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 14. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

Kiadó iroda 14. ker (Zugló) Telepes utcában, csendes, zöld kör...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 09. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜLI LAKÁS IX. KERÜLET KEDVELT REHABILITÁL...


Ingatlan Max