ingatlan

Lakásárak: kerüld el a meglepetést!

Használt lakás: a külöbségek kisebbek mint gondolnád!


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Tállya
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hivatkozási szám: 278482 Borsod- Abaúj- Zemplén megyében ...

Kiadó - Befektetési   / logisztikai     - szálloda-vendéglátásBudapest - 18. kerület
Kiadó Befektetési / logisztikai - szálloda-vendéglátás

Budapest, 18. kerületben, Úllõi úti üzletsoron üzlethelyis&eacut...

Bár egyre nagyobb érdeklődés övezi a vidéki városokat, a befektetők és a lakásvásárlók figyelmének középpontjában még mindig Budapest áll. Az elmúlt héten már végigtekintettük, hogy mit keresnek a külföldi befektetők a fővárosban, most a kínálati oldalon ásunk mélyebbre.

Lakás vásárlása és értékesítése esetén is a legfontosabb elem az elfogadható, illetve a jól megállapított ár, ahhoz, hogy az ügylet létrejöjjön ennek a kettőnek természetesen összhangban kell lenni. A következőkben ezzel az igencsak lényeges tényezővel ismerkedünk meg kerületenként. A cikkünkben található információkat az Otthon Centrum, a Duna House és az Ingatlan.com szolgáltatta.

Az átlagárak nagyon sokat elárulnak a különböző kerületek megítéléséről, a kereslet-kínálati viszonyokról, de nem szabad elfelejtenünk, hogy mivel átlagárakról van szó, ezek nem tükrözhetik pontosan a piac szélsőségeit. Bár az összehasonlításhoz jó alapot képeznek, a szórás (az átlagtól való átlagos eltérés) óriási lehet.

A használt és az újépítésű lakások piacát tekintjük végig, az átlagárakat kerületekre lebontva. Az egyszerűség és az összehasonlíthatóság kedvéért a Duna két oldalán fekvő ingatlanokat külön diagramon ábrázoltuk.

Buda vagy Pest: használt lakásban is ez a kérdés?

A budai oldalon az átlagárak 300 és 420 ezer forint között mozognak használt lakások esetén, ebbe mind a társasházi mind pedig a családi házakat beleértjük. Budán jelentősen mérsékelheti az árakat a családi házak jelenléte a piacon, melynek négyzetméterárai viszonylag nagy alapterületük és a piac sajátosságai miatt jóval alacsonyabbak lehetnek, a társasházi ingatlanokénál.

A Duna nyugati oldalán található kerületekre kisebb szórás jellemző, mint a pesti oldalon fekvő területekre.
A budai oldalra érvényes átlagos négyzetméterár 361 ezer forint, mely közel 100 ezer forinttal magasabb a Pesten található használt ingatlanokra számolt átlagtól.

A pesti oldalon már jóval nagyobb szórással találkozunk, általánosságban jellemző, hogy a belvárosban és a prominens kertvárosi területeken magasabb az árszínvonallal találkozhatunk, míg a rehabilitáció alatt álló, illetve a főváros külső kerületeiben körülbelül 200-230 ezer forintos négyzetméterár jellemző.


Az átlagos árak közötti eltérés a belvárosi kerületeket kiemelve még nagyobb, hiszen az ötödik kerület toronymagasan Budapest legdrágább területe, ahol még a használt lakások átlagos négyzetméterára is eléri a 449 ezer forintot. Ez a gyakorlatban 800-900 ezer forintos felső limitet is jelenthet.

Új lakások piaca: ki húzza a rövidebbet?

Abban senki sem talál semmi meglepőt, hogy az újépítésű ingatlanok használt társaiknál magasabb áron kelnek el. Az már sokkal érdekesebb tény, hogy az újonnan épített lakások esetében a szórás jóval nagyobb mind a budai és pesti területen belül, mind pedig a két oldal között. 
{{BANNER}}
 


A használt lakások piacán jellemző átlagárak közötti százezer forintos különbség az újlakások piacán megduplázódik: míg a budai oldalon az átlagos négyzetméterár 545 ezer forint, addig a pesti oldalon négyzetméterenként átlagosan "csupán" 355 ezer forintot kell adnunk egy újonnan épült lakásért.


Továbbra is mindkét oldalon találhatunk presztízskerületeket, ám az árak alapján ezek nem mindig esnek egybe a használt lakások esetében tapasztaltakkal. A budai oldalon a legmagasabb árral a XII. kerületben, míg a pesti oldalon az V. kerületben találkozhatunk.

Érdekes lehet emellett a rehabilitáció alatt álló kerületek helyzete, ahol a használt lakások árszínvonala arányaiban jelentősen elmarad az új lakásokétól. Ez a megújulási folyamat következménye, a szakértők szerint a használt ingatlanok árai csak lassan, a kerület megtisztulásával összhangban követik majd az új beruházások esetében jellemző árakat.

Mindkét esetben bőven van tere az árak emelkedésének, ez lehet az oka annak, hogy mint azt már a korábbi cikkünkben is említettük, a külföldiek szívesen választják a nyolcadik kerületet, pontosan a rehabilitációs folyamat eredményességében bízva.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1006062-1.html 

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Bp, 7. ker. belváros, Blaha Lujza tér környékén magas emelet...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 06. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Andrássy úton Diplomata negyedben, gyönyörû, fasorral szegélye...

Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségHajdú-Bihar - Püspökladány
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Irodánk eladásra kinál egy kiváló állapotú &...


Ingatlan Max