ingatlan

Mit találnak a külföldi befektetők a hazai ingatlanpiacon?

Nem csökken a külföldi ingatlanvásárlók száma a hazai ingatlanpiacon, ami...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyírpazony
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyírpazony FREKVENTÁLT részén, 50 nm családi háza e...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Nyíregyházán, a Ferenc körúton eladó egy 4. emeleti, ...

- főként Budapesten - nagyrészt a befektetési céllal érkező vásárlóknak köszönhető. A külföldi befektetőknek ugyanakkor a vonzó árak és minőségi kínálat mellett gyakran szembesülniük kell a finanszírozási rendszer rugalmatlanságával is.

Külföldi ingatlanvásárlók Magyarországon - adatok és tendenciák

A külföldi vásárlók számára mit sem vesztett népszerűségéből a magyarországi lakáspiac: hosszú évek óta folyamatosan 5-6 ezer külföldi magánszemély vásárol ingatlant Magyarországon, ennek csaknem négyötöde lakóingatlan, emellett jellemzően - főként a Balaton mellett - üdülő vagy telek. A tranzakciók több mint egyharmada Budapesten történik, a főváros után Somogy, Bács-Kiskun (a legnagyobb magyar megye) és Zala megye következik az eladások listáján. Nemzetiség szerint 2006-ban a németek voltak a legaktívabbak, őket követték a román, ír és holland vásárlók.

Budapesten az előző évben csaknem kétezer külföldi magánszemély vásárolt ingatlant, a vevők 56 százalékát három nemzet polgárai, ír, brit és spanyol állampolgárok teszik ki (a statisztikákban értelemszerűen nem jelennek meg a cégen keresztül történő ingatlanvásárlások, becslések szerint ezen az úton további 2-3 ezer külföldi jut évente ingatlanhoz a fővárosban.). Ezek a vásárlók - jellemzően üzletemberek - elsősorban külföldi közvetítők által kiajánlott nagy értékű, új vagy használt prémium-ingatlanokat vásároltak meg, befektetési célból.

Miért vonzó Budapest?

Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója szerint: "A külföldi vásárlók számára Budapest fő vonzerejét az jelenti, hogy térségünk fejlettebb fővárosaihoz (Prága, Varsó, vagy akár Pozsony) viszonyítva nálunk a legalacsonyabbak az új építésű lakások árai. A mai 35-40 százalékos árkülönbség Varsó és Budapest között csak fokozatosan fog csökkenni, miközben befektetési szempontú, a tőlünk nyugatra eső országok nagyvárosaihoz képest fennálló árelőnyét Budapest természetesen hosszabb távon is őrizni fogja."

A keresletet jelentősen élénkíti az a tény is, hogy immár Budapesten is megjelentek világszínvonalú új építésű ingatlanok, és egyelőre még a divatos budai kerületekben, illetve a belvárosban is található megfelelő kínálat.

Jellemző probléma: rugalmatlan, standardizált finanszírozási lehetőségek

A régióban tapasztalható árkülönbség mérséklődésének dinamikája - mint minden befektetés esetén - nagymértékben múlik a rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségek rugalmasságán is. Az idegen forrás igénybevétele a budapesti prémium-ingatlanok vásárlásának esetében jellemzően nem a vásárlóerő megteremtését, hanem a befektetés megtérülésének optimalizálását szolgája. A hosszú távú befektetési céllal vásárló, bérbeadáson keresztüli hasznosításban gondolkodó külföldiek számára ezért elsőrendű szempont, hogy a hitelezési tevékenység megfelelően rugalmas, és minőségi tanácsadási tevékenységgel legyen megerősítve. A külföldiek bizalmatlanságát - amelyet a számukra ismeretlen körülmények óhatatlanul megteremtenek - csak kiemelkedő ügyfélkiszolgálással, azaz hibátlan kommunikációval, kétnyelvű dokumentációval lehet(ne) feloldani.

A hazai ingatlanfinanszírozási piac az elmúlt 6-8 évben végbement hatalmas, éves szinten 600-800 milliárd forint új lakáshitel-kihelyezést eredményező növekedés mellett értelemszerűen a standardizálható folyamatok kiépítésére fókuszált, minél nagyobb "hitelezési üzem" kialakítása mellett. Ebből adódóan a lakossági bankfiókok sem termék- sem ügyfélkiszolgálás tekintetében nem felkészültek az egyedi igények kielégítésére. Budapesten ma még inkább kivételnek számítanak a dinamikusan reagáló, gyors döntéshozatali mechanizmussal rendelkező, ugyanakkor speciálisan széles tudásbázissal rendelkező szakembergárdát felvonultató finanszírozó cégek, amelyek képesek kiszolgálni az egyedi igényeket.

A prémium ingatlanfinanszírozást egyik fő tevékenységeként folytató Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. is a szolgáltatások komplexitásában látja a piaci siker kulcsát. "A személyre szabott, rugalmas konstrukciók ma már a külföldi személyek ingatlanvásárlása esetén is az első perctől adottak. - jelentette ki Kiss Zoltán. "Ennél azonban lényegesen többet kell nyújtanunk: 2-3 hét alatt teljes ügyintézés mellett, a megvásárolni kívánt ingatlan értékétől függetlenül tudjuk folyósítani a befektetéshez szükséges hitelt. Ebben szegmensben a private banking jellegű kiszolgálás szintén alapkövetelménnyé vált, ezt cégünk -az osztrák anyavállalat több évtizedes know-howja mellett- nagy biztonsággal nyújtja ügyfelei részére."

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1006021-1.html

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Ráckeve
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Ráckevei 1570 Nm-es építési telekrész L3-as besorolással, 750 méterre a hévtõl!...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nagykálló
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ELADÁS FOLYAMATBAN! Nagykálló központjában, eladó eg...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Pilis
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pilisen városközponthoz közel kínálok eladásra, egy 3 s...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

..... kínálja megvételre ezt a Felsõ Dunapart közelében tal&...


Ingatlan Max