ingatlan

Amilyen jól hangzik, olyan gyanús - ingatlanos kisszótár

Mitől penthouse a penthouse? Mekkora lehet egy stúdiólakás? Létezik-e olyan, hogy...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félJász-Nagykun-Szolnok - Szászberek
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Szászberek átmenõ forgalomtól mentes, viszont központi fekvé...

Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségGyor-Moson-Sopron - Levél
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Levélen az osztrák szlovák határtól 10 percre, elad&aacute...

lakókert? Az [origo] segít eligazodni az ingatlanpiaci kifejezések dzsungelében. Elsőként a rendszerváltás óta feltűnt, az építtetők által előszeretettel használt "problémás" fogalmak közül vesszük sorra a tíz leggyakoribbat.

 


A magyarországi lakásfejlesztő cégek mindig is igyekeztek rafinált marketinggel eladni a termékeiket, és az ingatlanpiacnak a megszorítások nyomán máris érezhető lassulásával, a verseny kiéleződésével bízvást számíthatunk e tendencia erősödésére.

A hirdetésekben hemzsegnek a jól hangzó "szakszavak", amelyek mögött néha egyáltalán nincsen tartalom - vagyis egyes szóösszetételek egyszerűen az adott beruházó kreatív csapatának agyszüleményei. Máskor meg olyan épületekre aggatnak trendi kifejezéseket, amelyek valós adottságaik alapján messze állnak a minősítésüktől.

A vásárlónak ajánlatos tisztában lennie a fontosabb műszavak eredeti, a fejlettebb nyugati piacokon kialakult jelentésével, hogy el tudja választani a reklámfogásokat a realitástól - máskülönben olyat sózhatnak rá, amit akár néhány utcával arrébb sokkal jobb minőségben megkapott volna.

Apartmanház
Az angol (pontosabban amerikai) eredeti pusztán annyit tesz: társasház, de mivel a magyar köznyelvben a rövidebb időre kibérelhető lakásokat hívjuk apartmannak, meglehetősen kusza a jelentése. Egyes vélekedések szerint az azonos jellegű lakások tömbjére mondják, de Budapesten több olyan apartmanház van, amelyre ez egyáltalán nem igaz. Mindenesetre a kifejezés használatának marketingfogás-jellegére utal, hogy az említett projekteket saját építtetőjük sem nevezi következetesen ugyanúgy.

Intelligens épület
Sokfélét értenek rajta, dióhéjban a következőképpen foglalható össze: olyan épülettechnika, amelynek rendszere érzékeli a fényt, hőmérsékletet, mozgást, és automatikusan elvégzi az ezekhez kapcsolódó rutinfeladatokat. Az automatika egyszerű döntéseket hoz helyettünk, például visszaveszi a fűtést, lekapcsolja az égve hagyott világítást, ha elmegyünk otthonról, illetve vezérli az árnyékolókat, és helyiségenként szabályozza a fűtést, páratartalmat. Adott esetben - interneten, telefonon keresztül - kívülről lekérdezhető és irányítható.

Forrás: www.elektro-kamleithner.hu

Lakókert
Ilyen terminus technicusról az általunk megkérdezett szakemberek nem tudnak. Kiagyalójának kiléte homályba vész; ma vélhetően azok a cégek élnek vele, amelyek érzik, hogy saját fejlesztésükre a jól körülírható "lakópark" használata azért túlzás volna, de szeretnék valamilyen presztízsnövelő hívószóval pozicionálni.

Lakópark
Az elmúlt évtizedben a lakópark fogalmával volt a legtöbb gond, de éppen ezért valamelyest ki is lóg a mezőnyből: a szakemberek szerint az igénytelen, zsúfolt, szolgáltatásszegény projektek
visszaszorulóban vannak, a vásárlói tudatosság erősödése miatt nehezen lehet őket eladni. A kedvező tendencia ellenére még mindig akadnak a címkét bitorló közönséges háztömbök, szögezzük tehát le, mi a lakópark: körülkerített, beléptető rendszerrel ellátott terület, amelyen egy-három szintes társas- vagy különálló házak sorakoznak, közöttük kis utcákkal. Általában biztonsági, illetve portaszolgálat, valamint különféle közös sport- és vendéglátó-létesítmények szolgálják a lakók kényelmét: játszótér, uszoda, szauna, fitneszterem és közös helyiségek.

Forrás: MTI
Lakópark


A lofttól a zöldházig

Loft
Nálunk egyelőre nem túl gyakori, de már nemcsak lakóingatlan, hanem irodaház is létezik ilyen. Alapvető sajátossága, hogy funkcióváltáson jutott túl: egykori gazdasági, ipari jellegű (gyár- vagy raktár-) épületből vedlett át. Éppen ezért 3-5 méteres belmagasság, hatalmas, egybefüggő, világos terek és kreatív építészeti megoldások jellemzik. A belső kialakítás legtöbbször ipari-minimalista dizájnt követ, de az építtető általában nem fejezi be, amíg a leendő tulajdonos egyedi igényeire fény nem derül. Gyakori, hogy emeletmagas ablakok határolják, kedvében járva a lakás-műterem kombinációt kedvelő képző- és iparművészeknek. Több szempontból sem olcsó mulatság: az óriási alapterület az eladási árat, a nagy belmagasság a fűtésszámlát veri fel.

Penthouse
Manapság jóformán minden magasabb új építésű társasház felső lakásait penthouse-ként hirdetik, holott közülük valójában kevés felel meg az összes követelménynek. Az igazi penthouse-t úgy kell elképzelni, mint a Kockásfülű Nyúl hajlékát. Minimum négy emeletnek kell lennie alatta (innen az elnevezés: penta - öt). Lehet sátortetős is, de csak dupla belmagassággal, elkerülendő a tetőtér-érzést. Terasza nagyjából akkora vagy még nagyobb, mint maga a lakás (ideális esetben egybefüggő), és legalább három égtáj felé nyitott. Ez utóbbi elvárás idehaza a legritkább esetben teljesül, a jobb helykihasználás miatt ugyanis a beruházók hajlamosak több penthouse-t egymás mellé építeni. A lift csak külön kártyával megy fel az emeletre, sőt előfordul, hogy fülkéjéből egyenesen a lakásba lehet lépni.

Forrás: www.villaafrica.com
Penthouse

Resort
Nehezen definiálható; egyesek szerint csupán az üdülőövezet-érzést akarják közvetíteni e fogalommal. Kétségtelen, hogy nem szokványos lakóparkot takar: egy ilyen helyen az átlagnál sokkal fontosabbak a wellness-fitnesz-rekreációs szolgáltatások és a nagy kiterjedésű, a zajos városközponttól távoli zöldterület, gyakorta golfpályával, lovaglási lehetőséggel kiegészítve. Magyarországon nem elterjedt, de már megjelent.

Spa
A resortnál is bajosabb a meghatározása. Annyi bizonyos, hogy valamilyen vizes szolgáltatásnak kell kapcsolódnia hozzá, elvégre a szó az angolban gyógyfürdőt, élményfürdőt jelöl. Inkább reklámszlogen, mint szakszó.

Stúdiólakás
Tulajdonképpen a garzon divatosabb elnevezése, de megtévesztő lenne, ha a kettőt szinonimaként kezelnénk, nálunk ugyanis a garzon egy aprócska otthont jelöl. A stúdiólakás ellenben lehet akár 80 négyzetméteres is, karakterét az adja, hogy egyetlen lakóhelyiségből áll, amely egyszerre látja el a nappali, a háló és a konyha funkcióját. (Amerikában létezik egy L alakú alfaj, amelyből ablaktalan alvófülke választható le, de a légtér itt sem válik ketté.)

Zöldház
Legalább 30 százalékban alternatív energiaforrásokat használó, energiatakarékos technológiával épült ingatlan. További változatai: az energiaveszteséget minimalizáló, fűtőberendezés nélküli passzívház és a teljes egészében "önellátó" ökoház.

Galambos Péter

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Eladó Dunaújváros Béke városrészében tal&aac...

Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecen, Karácsony György utcai 5.emeleti , 53 nm-es két külön bejáratú szobával rendelkezõ ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házZala - Vonyarcvashegy
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Panorámás családi ház Vonyarcvashegyen Vonyarcvashegy csendes,...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Új épités- 2023 tavaszi átadás! Egerben, Máty&aacut...


Ingatlan Max