ingatlan

Segít az ingatlanközvetítő

Hogyan szabaduljunk meg lakásunktól?


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kecskemét Katonatelepen eladó egy 2 szobás, nagyon jó elosztású, takaros kis tégla ház közel ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Szederkény
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Szederkény csendes részén újépítésû sorházak eladók: - 112 nm-es - belsõ kétszintes - zár...

Használt lakást manapság átlagosan tíz hónap alatt lehet eladni, és a felmérések szerint ingatlanközvetítő nélkül még ennél is tovább tart. Mit tudnak az ingatlanszakemberek, amit mi nem, miért forduljunk hozzájuk?

Míg tőlünk nyugatabbra az ingatlan adásvételek hetvenöt−nyolcvan százaléka közvetítőkön keresztül történik, addig nálunk ez az arány mindössze tíz−tizenöt százalék. Az ok részben a bizalmatlanság, részben pedig az, hogy az eladók nincsenek tisztában az ingatlanirodák nyújtotta előnyökkel, szolgáltatásokkal. Persze pénzügyi okokból is sokan kerülik a szakembereket − ki akarja a vételár három−öt százalékát önszántából jutalékra költeni!? Pedig cserében gyorsabban, kényelmesebben, nem utolsó sorban pedig biztonságosabban adhatunk túl ingatlanunkon.

A jó ingatlanos a legtöbb olyan hibát kiszűri, amely sikertelenné teszi, eleve kudarcra ítéli az értékesítést. A helyszínen például korrekt képet tud alkotni az ingatlan értékéről és műszaki állapotáról, ami kiindulási alapja lehet az ár meghatározásának. Konkrét elképzelésnél akár „helyre is rakhatja” a talajtól elrugaszkodott eladót − aki az általa megálmodott áron valószínűleg soha nem tudná eladni lakását.

Mindennél rosszabb ugyanis, ha az ingatlan hónapokon keresztül, rossz áron van a piacon. Szakember segítségével nem esünk abba a hibába sem, hogy ugyanazt az árcímkét lógatjuk a kilincsre, amelyet szomszédunk. Gyakori hiba ugyanis, hogy a tulajdonos hirdetési újságok alapján, az interneten böngészve vagy a környéken érdeklődve határozza meg azt a kínálati árat, amely köszönő viszonyban sincs a tényleges eladási árakkal. „Két egyforma lakás egyébként sincs, az árat pedig olyan tényezők is befolyásolhatják, amelyek meg sem fordulnak az eladók fejében” - ecseteli Sándor István, a Kiskun Ingatlan Szövetkezet elnöke, aki szerint két azonos elosztású és árú lakás esetében sokszor az is döntő szempont lehet, hogy tartanak-e kutyát az adott házban. Az ár meghatározása éppen ezért szakértelmet igényel.

Törzskönyv a lakásról

Az ingatlanos az épület és a lakás műszaki állapotát is felbecsüli, és tanácsot tud adni felújítási, korszerűsítési kérdésekben is. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen állapotú ingatlannal ugrunk neki az értékesítésnek. A szakember pontosan meg tudja ítélni, milyen munkálatokat, korszerűsítéseket kell feltétlenül elvégezni, melyek csak ajánlottak, és melyek teljesen feleslegesek.

Az általa készített fényképek és műszaki dokumentációk segítségével ráadásul anélkül tudja kiszűrni a potenciális vevőket, hogy minden „arra járónak” be kelljen mutatnia az ingatlant. Az eladó telefonban sokszor nem is tudja szakszerűen bemutatni az ingatlant, nem ismeri a burkolatok, anyagok típusait és a műszaki paramétereket. Emiatt olyan érdeklődők is kikötnek a meghirdetett lakásban, akik helyből sarkon fordulnak, és távoznak. A közvetítők egy része kérésre ingatlantörzskönyvet is készít. A gépjármű törzskönyvhöz hasonlítható okirat az értékesítés során segíti az eladót, a későbbiekben pedig az esetleges jogvitánál is jól jöhet.


Hivatlan vendégek helyett

Mivel az ingatlanközvetítők jutalékában a nyomtatott és internetes hirdetésének árai is benne foglaltatnak, az eladóknak nem kell folyamatosan, pénzért hirdetniük ingatlanjukat, bizonytalan időtartamban. A szakemberek ráadásul előszűrést is végeznek: míg a saját, telefonos hirdetésre jelentkező vevőt az eladó kénytelen-kelletlen beengedi, addig a közvetítők csak olyan érdeklődőt visznek megbízóikhoz, akik valóban ingatlant keresnek, és a konkrét otthon is megfelelhet az igényeiknek − mondja Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. A közvetítő tehát megkímélheti attól az ügyfelét, hogy a kíváncsiskodótól kezdve a szélhámoson át, egészen a „vevőnek álcázott” ingatlanosig mindenki fölkeresse − sorolja Sándor István.

A szakemberek előzetesen azt is felmérik, mennyire fizetőképes a vevő. Bankszámlakivonatot és jövedelemigazolást persze ők sem tudnak szerezni, azt azonban nagy valószínűséggel tudják, hogy az őket megkereső vevőjelölt ténylegesen mennyi pénzt szán lakásra, mennyire akar alkudozni, mennyi hitelt tud vagy éppen hajlandó felvenni. Az ilyen információ aranyat ér a vevő számára, magától értetődik tehát, hogy az ingatlanos az ártárgyalásban is segítséget jelent.
 
Háttérszolgálat

A legtöbb közvetítő jogászokkal, hitel- és biztosítási tanácsadókkal dolgozik együtt, akik szintén az eladó rendelkezésére állnak. Így még az értékesítés megkezdése előtt kiderülhet, ha bármi gond van az ingatlannal, elővásárlási vagy haszonélvezeti jog van rá bejegyezve, kell valamilyen engedély az értékesítéshez, vagy éppen beleszólhat a gyámhatóság az eladásba. Az irodák felvilágosítást tudnak adni a szerződéskötés menetéről, az előkészíteni és végigvinni is képesek.

Hivatalos jegyzőkönyv készítésével megkönnyíthetik a birtokbaadást is, és a közművek átíratásánál is jól jöhet, ha a többnapos, járkálassál és telefonálgatással járó procedúrát az iroda végzi helyettünk. Az igazán profi ingatlanosok adózási és illetékfizetési kérdésekben is tudnak segíteni, és ha kell, egy komplett hagyatéki ügyet is le tudnak bonyolítani.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20070507_lakas_ingatlanszakerto.aspx?s=hk

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házGyor-Moson-Sopron - Koroncó
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Koroncón családi ház. Fiataloknak,befektetõknek egyaránt megfelel. Felújítandó. Egy kis...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásZala - Keszthely
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Keszthely keresett és kedvelt nyugati városrészében, a központhoz és Balatonhoz mégis közel e...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Baranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Építkezni vágyók, figyelem! Mecsekre és a TV toronyra, valamint a Nagyharsányi hegyre is pan...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásVas - Szombathely
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó kis lakás az Órás házban a Domus szomszédságában....


Ingatlan Max