ingatlan

Mennyibe kerül egy lakás Debrecenben?

Elképesztő ingatlanpaci lendületről számolnak be azok, akik...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Csabdi
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Csabdi keleti oldalon lévõ domboldalában, a völgyre panorámás kilátással 3503 nm-es építési t...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Komárom-Esztergom - Esztergom
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Esztergomban, 901 nm területû, összközmûves, tehermentes, belterületi építési telek. A...

Keleti lendület

Mennyibe kerül egy lakás Debrecenben?

2007. május 02. 11:20

Elképesztő ingatlanpaci lendületről számolnak be azok, akik Debrecenben járnak. Sorra épülnek a társasházak a városban, a környéken pedig fogynak a telkek. Mennyi pénzért kapunk telket és lakást a cívisvárosban?

Debrecenben az utóbbi időben leginkább társasházi lakások épültek, nagy területen, nagy lakásszámmal. Építési telkek még mindig vannak a városban: a vállalkozók jellemzően régi épülettel együtt veszik meg a területeket, és a bontási munkálatok után kezdenek építkezésbe. A telkek a belvárosban, valamint a város nyugati és északi részén a legdrágábbak. A keleti városrészben valamivel olcsóbban lehet földterülethez jutni, a déli területeken pedig még ennél olcsóbbak a parcellák. A telkek négyzetméterára ennek megfelelően 8 és 65 ezer forint körül alakul. A nem közművesített, zártkerti (azaz külterületi) ingatlanokat sokkal olcsóbban meg lehet szerezni: ilyesmit 500 forintos négyzetméteráron is lehet venni, és a négyzetméterárak csupán 3 ezer forintig emelkednek.

Az építkezők a debreceni agglomerációban vásárolnak telkeket, mivel a környező falvakban jóval olcsóbban, közművesítve, és nagyrészt lebontandó építmény nélkül lehet parcellát venni − mondja Cserven Gábor, a debreceni Harmónia Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezetője. Felkapott a Debrecentől 8−9 kilométerre található zártkerti rész, Hajdúsámson−Sámsonkert területe is. Itt főleg fiatalok vesznek telket, mivel a parcellákhoz 3−4 ezer forintos négyzetméteráron is hozzájuthatnak. Ez a rész gyors tempóban fejlődik, buszközlekedése és egyéb infrastruktúrája is megfelelő − mondja Sass János, a DIFOR Megoldás Centrum ügyvezetője.

Az újépítésű, debreceni társasházi lakások árai igen széles skálán mozognak. Egy átlagos, kétszobás, 50−60 négyzetméter körüli ingatlan 220−300 ezer forintos négyzetméteráron kel el, míg Debrecen elit területein, például a Nagyerdőn egy hasonló lakás négyzetméteréért már 350−380 ezer forintot kell fizetni. A telkek magas árai miatt a városban kevés önálló családi ház épül, mivel a vállalkozók maximálisan kihasználják a telekadottságokat, és inkább iker- és sorházakat építenek. A házak is kisebb méretűek, általában 70 és 100 négyzetméter körüliek, áruk pedig 230−300 ezer forint/négyzetméter közötti − tudtuk meg Sass Jánostól.

Mozgásban a használtpiac

Debrecenben a használt ingatlanokra is van kereslet, és minden szegmensnek megvan a saját piaca − mondja Cserven Gábor. Az olcsóbb, „tömegcikknek” számító lakásokra, azaz a távfűtéses vagy a régebbi építésű, gázfűtéses panelekre nagyobb a kereslet, mint a jobb minőségű, drágább társasházi lakásokra. Az olcsóbb lakásokat ugyanis a minimális önerőt felmutató vevők is meg tudják vásárolni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a drágább lakásokra ne lenne igény, de a kínálati oldal erősebb.

A városban átlagosan 210−250 ezer forintos négyzetméteráron vehetünk használt lakást, míg a használt családi házakat átlagosan 270 ezer forintos négyzetméteráron kínálják. A város legdrágább része a Nagyerdő, amelyet a belváros, majd a település nyugati részei (Nyulas, Vezér út környéke, Kertváros, Hatvan utcai kert, Köntöskert, Csige kert, Széchenyi kert, Postakert, Vargakert) követnek a sorban.

Szezonális hatások

A debreceni ingatlanpiacot a városban működő egyetemek is befolyásolják, még ha csak szezonálisan is: az első vevők már május legvégén megjelennek, június közepétől augusztus végéig pedig határozottan növekszik a kereslet a környező lakások iránt. A legnépszerűbbek azok az 50 négyzetméter körüli ingatlanok, amelyek közel vannak az egyetemekhez, vagy tömegközlekedéssel átszállás nélkül megközelíthetőek. Az olcsóbb panel és a drágább, néhány éves társasházi lakások egyaránt keresettek, a külföldi diákok pedig kifejezetten minőség alapján választanak: a lakás legyen minél újabb, és legyen minél közelebb az egyetemhez. Esetükben kizárólag gázfűtéses, társasházi lakások jöhetnek szóba.

A legkeresettebb agglomerációs települések mindössze tíz kilométerre vannak Debrecentől. Ilyen például Mikepércs, Ebes, Hajdúsámson, és Bocskaikert. Közülük a legnépszerűbb Mikepércs, mivel ez a település van a legközelebb a városhoz. Nyaralókat szinte csak Hajdúszoboszlón, valamint a Keleti főcsatorna partján vásárolnak. A neves fürdővárosban vagy kimondottan nyaraló besorolású, kis telken lévő, nem túl nagy lakterű épületeket keresnek vagy a fürdő közvetlen közelében épült társasházakban lévő apartmanokat, jellemzően 250−280 ezer forintos négyzetméteráron. Nyaralónak való tanyát még a Debrecen keleti területéhez közel eső, erdőspusztai részeken is vásárolnak, mivel ezen a részen nagy kiterjedésű erdők és víztározók találhatóak, amelyek kirándulási és horgászati lehetőségeket egyaránt nyújtanak.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20070502_lakaspiac.aspx?s=hk

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 03. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

ELADÓ Óbuda kedvelt részén Aquincum és a Kolossy tér közelében egy csendes, világos, jó állap...

Kiadó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyírtelek
Kiadó Lakóingatlan - családi ház

Nyírtelek frekventált részén 140 nm2-es 3 szoba+amerikai konyhás családi ház kiadó. A ház re...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Zala - Nagykanizsa
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Nagykanizsán a Csónakázótó közelében, az Izabella és Oportó utcák ölelésében eladó egy 5528 m...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Zala - Zalacsány
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Tisztelt Érdeklõdõ! Összközmûves, csendes, építési, természetközeli fekvésû telket ajánlok ...


Ingatlan Max