ingatlan

Kamara, sugárzásmérés, adó

Becsületet a szakmának“ - ez volt a mottója a szombaton a városligeti Vajdahunyadvárban megtartott Ingatlan Parlamentnek, amely egy ingatlankamara létrehozását tűzte célul.


 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásVeszprém - Balatonfüred
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

Kiadó irodának berendezett lakás Balatonfüreden, a polgármesteri hivatal mellett. Alapterüle...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekFejér - Iszkaszentgyörgy
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Iszkaszentgyörgy zártkerti részén, de pár perc sétára a falutól eladó 3896 m2-es telek, melye...

A Vajdahunyadvárában megrendezett egész napos konferencián a Magyar Ingatlan Tanács hat szekciója vett részt. A szakmai szervezetek az építési-, fejlesztői-, és az ingatlanszakma szereplői közötti együttműködést tartották a legfontosabbnak, beleértve a kormányzattal való együttműködést is. Ehhez kívánják eszközként használni a most először ülésező Ingatlan Parlamentet, amelyből a tervek szerint 2010-ig kialakul az Ingatlanszakmai Kamara is.

Lépésről lépésre
Az ingatlanos szervezetek egyetértettek abban, hogy az Európai Unió szakmai iránymutatásait figyelembe véve szükség van a független ingatlankamara létrehozására. A fokozatos felépítés miatt azonban elkerülhetetlennek tartják az egységes monitoring rendszer létrehozását. Ebben a szakmai oktatás ellenőrzése, az Európai Unió rendszereivel egységesíthető informatikai rendszer kiépítése, az átlátható ellenőrzés, a szankcionálhatóság, és a hazai piac védelme kapna jelentős szerepet. Komoly szakmai önszerveződést mutatnak az egyes szekciók. Az értékbecslő szekció fontosnak tartotta azt is, hogy az illetékhivatali, azaz a ténylegesen megvalósult ingatlan jogügyletek adatai, és az önkormányzatok értékesítési adatai a szakértők számára alanyi jogon hozzáférhetőek legyenek.

Feltételhez kötött építési engedély?
Az ingatlan-gazdálkodó szekció célkitűzési között szerepelt lánctartozások megszüntetése, és a beruházások törvényeknek megfelelő bonyolítása. Javasolták, hogy a használatbavételi, és lakhatási engedély kiadásának feltétele legyen a visszatartáson felüli számlák kifizetésének igazolása. Szorgalmazták azt is, hogy a kormányzat karolja föl a vállalkozói bérlakásépítést. Az ingatlanfejlesztési szekció az új ingatlanok sugárzás elleni védelme érdekében javasolta, hogy az építési engedélyezési eljárás során vizsgálják az erre vonatkozó határértékeket is. Hangsúlyozták a meglévő épületek energiafelhasználásának hatékonyabbá tételének fontosságát.

Terítéken az ingatlanadó
A konferencián az ingatlanadóval is foglalkoztak, többek között javasolták megfelelő tapasztalattal rendelkező szakmai szervezetek bevonását a rendszer kidolgozásába (például RICS - Royal Institution of Chartered Surveyors - Királyi Okleveles Ingatlanszakértők Társasága). Fontosnak tartották azt is, hogy a befolyó összeget „zárt gazdálkodási körben” használják fel. Példakánt a közösségi célú ingatlanfejlesztéseket említették.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házJász-Nagykun-Szolnok - Cserkeszolo
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Fürdõ bejárathoz 250 m-re nagyon jó állapotú 2 szobás modern összkomfortos teljesen közmûvesí...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekBács-Kiskun - Kerekegyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Eladó Kerekegyháza belterületén, aszfaltos utcában 863 m2-es építési telek, 30%-os beépíthetõ...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Nyíregyháza kórház közelében eladásra kínálok egy 521 nm-es telket. A telek utcafrontja 13 m...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Belváros közelében gyönyörû zöld környezetben, jó közlekedéssel, 18 ezer négyzetméteres telke...


Ingatlan Max