ingatlan

Tartson nyílt napot eladó otthonában!

A közvetítők szerint nagyban növeli a drágább ingatlanok eladásának hatékonyságát a....


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 10. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

NÉPLIGETRE NÉZÕ, a Taraliget lakóparkban található, 165 nm-es, kétgenerációs földszinti kertk...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Miskolc belvárosában, eladó egy tökéletes elosztású, 58 nm-es, jó állapotú, nagy erkélyes, fö...

A közvetítők szerint nagyban növeli a drágább ingatlanok eladásának hatékonyságát a külföldön már bevett módszernek számító "nyitott ház". Van olyan cég, amely az érdeklődők körében licitet is szervez.


Magyarországon is működik már az Egyesült Államokból származó, úgynevezett nyitott ház értékesítési módszer. Lényege, hogy a közvetítő a szokásosnál nagyobb szabású kampány segítségével nyílt napot hirdet, és a jól "felkészített" ingatlanban fogadja a potenciális vevőket.

A győri Open House franchise-hálózat nevében szerepelteti az angol kifejezést, de a cég hagyományos közvetítéssel is foglalkozik - tudta meg az [origo] Molnár Kristóf cégvezetőtől -, már csak azért is, mert a nyitott ház módszer nálunk egyelőre gyerekcipőben jár.

Az Open House tulajdonosai közgazdaságtant hallgattak a New York Állami Egyetemen, onnan ismerik a technikát. A cég két év alatt eddig közel 20 ilyen megbízást fogadott el, de tevékenységét hamarosan kiterjeszti Győrön és Szombathelyen túlra, elsősorban Budapestre.

Ennek legfőbb indoka, hogy a fővárosban található a legtöbb nagy értékű ingatlan. A nyitott ház metódus ugyanis csak egy bizonyos értékhatár (kb. 30 millió forint) fölött kifizetődő, az viszont mindegy, hogy lakásról vagy házról van szó.

Ha az eladó jó ötletnek találja a nyitott ház ötletét, az iroda 50-100 ezer forintos költségű kampányt indít, a direktmarketing-fogások mellett a helyi és akár az országos sajtóban való hirdetési felületeket is felhasználva. A nyílt napon megjelenő vevőjelöltek a profi értékesítők mellett banki tanácsadókkal is konzultálhatnak.

Az Open House ezek után árverésre is lehetőséget ad: a helyszínen bejelenti a kikiáltási árat, majd két hétig - az interneten vagy írásban - licitálni lehet az ingatlanra. Ritka, hogy sikerül nagyon felverni az árat, de nem is nagyon megy lefelé. Működik a "tömegpszichózis", két licitből egy eladással végződik, ami elég jó arány - fogalmazott Molnár Kristóf.

Elmondása szerint az Egyesült Államokban a nyitott ház 10 évvel ezelőtti elterjedése óta 20 százalékkal javult az ingatlanértékesítés hatékonysága, és a remények szerint előbb-utóbb Magyarországon is befuthat. Az iroda sokat vár attól, hogy az egyik győri lakópark új építésű lakásait részben így fogja hirdetni.


A nagy hálózatok is csinálják

A legnagyobb hazai közvetítő hálózat, az Otthon Centrum tavaly nyáron indította be a nyitott ház-projektet, de úgy tűnik, beletelik egy időbe, míg a partnerek megkedvelik. Érdekes módon vidéken jobban fut, mint Budapesten - említette az [origo] érdeklődésére Kühne Kata, a franchise-részleg igazgatója.

A cég szakemberei 2-3 nappal a meghirdetett bemutató előtt kicsit átrendezik az ingatlant, egyrészt eltávolítva a tulajdonoshoz túlságosan kötődő tárgyakat, másfelől ideiglenes dekorációval és bútorokkal igyekeznek hangsúlyozni az előnyeit.

Leginkább magasabb kategóriájú használt családi házakat próbálnak így eladni, de ritkábban új fejlesztésekre is kapnak megbízásokat. A hirdetés költsége 15-20 ezer forinttól indul, de az 50 ezres ráfordítás sem ritka. Az Otthon Centrum licitet nem szervez - Kühne Kata szerint ahhoz túlságosan le kéne menni az induló árral, ami az eladónak kockázatot jelentene.

Nehéz kérdés, hogy milyen jövője lehet a módszernek mifelénk, mert Magyarországon még nem eléggé elismert az ingatlanközvetítő szakma. Sok a probléma az eladókkal, gyakran keresik a kiskapukat, hogy kibújhassanak a fizetés alól - fűzte hozzá.

Az idehaza tavaly megjelent RE/MAX nemzetközi hálózat ugyancsak oktatja partnereinek a nyitott ház módszert, sőt weboldalán már lehet ilyen hirdetésekre is keresni (igaz, találatot ma még nem ad a rendszer).

Exkluzív ingatlanok jöhetnek szóba, használtak és újak egyaránt, utóbbiak akár ideiglenesen beépített bútorokkal is - ecsetelte a feltételeket Kesthely Bence, a RE/MAX Magyarország regionális igazgatója, aki szintén egy amerikai egyetemről hozta magával a know-how-t.

Hozzátette, javasolják, hogy az eladó hallgasson a tanácsaikra, például arra, hogy mindenféle vallási jellegű tárgyat célszerű elpakolni szem elől. Cserébe a RE/MAX legalább 100 ezer forintos kampánnyal hívja fel a vásárlók figyelmét, amit ki tud gazdálkodni a szokásos, 3,9 százalékos jutalékból.

Kesthely Bence szerint az élénk piacú országokban, így Amerikában vagy Skóciában kimondottan gyakori licitnek nálunk csak igazán speciális ingatlanok esetében van értelme, illetve akkor, ha összegyűlt legalább 4-5 komoly érdeklődő.

Fontos megemlíteni, hogy a cégek mindegyike csak kizárólagos értékesítési szerződés keretében fogad el ilyen megbízást. Ez egyébként a nyitott háztól függetlenül is egyre gyakoribb megoldás

Forrás: http://www.origo.hu/ingatlan/20070426tartson.html

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Baranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Szeretne szép helyen, de mégis jó körnéken építkezni? Deindoli városrészben összközmûves, 218...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó Dunaújvárosban 4. emeleti tetõtéri lakás. Amerika konyhás nagy nappalival, hangulatos t...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

! BULINEGYED KÖZEPÉN ! - KÉT LAKÁSSÁ ALAKÍTHATÓ ! VII. kerület, Klauzál Téren eladó egy ...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó Segner téren egy 7. emeleti (nem zárószint) 72 m2-es lakás. Minden ablak redõnnyel ell...


Ingatlan Max