ingatlan

Költsön kevesebbet kölcsönre!

Hitelfelvételkor, lízing igényléskor kezdeti költségekkel és...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házZala - Zalaegerszeg
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Zalaegerszegen a kórház közelében eladó egy polgári stílusú lakható állapotú 3 szobás konvek...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Debrecen, Lencztelep kedvelt utcájában eladó egy nappali + 3 szobás, 150 nm hasznos alapterül...

Hogyan válasszunk lakáshitelt?

2007. április 25.

Hitelfelvételkor, lízing igényléskor kezdeti költségekkel és rendszeres havi terhekkel kell számolnunk. Vagyoni helyzettől, havi jövedelemtől függően a két költségnem más-más megterhelést jelent. Kinek milyen konstrukció ajánlott, és mi alapján érdemes választani?

A jelzáloghitel-termékek szinte átláthatatlanul széles skálájából választhatjuk ki az igényünknek leginkább megfelelő konstrukciót. Van, aki az egyszeri nagyobb kiadásokat kerüli, és cserébe magasabb havi törlesztőrészleteket fizet, míg mások inkább az egyszeri költségeket vállalják, hogy aztán több maradjon havi jövedelmükből. A legfontosabb szempont persze a törlesztőrészlet nagysága, és annak változása, bár az egyéb, finanszírozáshoz kapcsolódó költségek is sokat számítanak – szögezi le Hegedűs Éva, a BG Hitel & Lízing elnök- vezérigazgatója.

Nagyító alatt a kezdő részletek

Azoknak például, akik a futamidő kezdeti szakaszán alacsonyabb törlesztőrészletet akarnak fizetni, akciós termékeket érdemes választaniuk. A pénzügyi vállalkozások általában kamatkedvezménnyel, esetleg teljes kamatmentességgel csökkentik a kezdeti törlesztést. Az akciók időtartamát a hitelintézetek egyedileg szabják meg, de az egy évnél hosszabb akciós időszak nagyon ritka. Ha az ügyfél ennél hosszabb ideig szeretne alacsonyabb törlesztőrészletet fizetni, mert például korábbi hitelei csak pár éven belül járnak le, esetleg jövedelememelkedésre számít a jövőben, akkor a türelmi idős konstrukciót célszerű választania. A türelmi idő alatt az ügyfélnek nem kell elkezdenie a tőketörlesztést. Speciális konstrukció a lakás-takarékpénztári szerződéssel kombinált hitel, amely esetén akár nyolcéves türelmi időszak is választható.

Ha a hiteligénylő még ennél is hosszabban, esetleg a teljes futamidő alatt kisebb törlesztőrészletet akar fizetni, a maradványértékes megoldás lehet a megfelelő számára. Az ügyfél a teljes futamidő alatt − azonos hitelösszeg mellett − alacsonyabb tőketörlesztést fizet, és a futamidő lejártakor egy összegben rója le a fennmaradó tőketartozást, azaz a maradványértéket. Azoknak jelenthet megoldást, akik alacsonyabb havi jövedelműek, de későbbi bevételeikből fedezni tudják a maradványértéket, vagy jövedelmük kisebb részét szeretnék rendszeresen hiteltörlesztésre fordítani. Ha a maradványértéket a futamidő végén az ügyfél mégsem tudná egy összegben visszafizetni, akkor a futamidő módosításával a fennmaradó tőketartozást részletekben is törlesztheti. A maradványérték maximális arányát mindig a hitelintézetek határozzák meg. Már tizernöt százalékos maradványérték is több mint négy százalékos havi törlesztőrészlet-csökkenést jelent.

Nyirbálható egyszeri költségek

A hitelintézetek az egyszeri költségekből is kínálnak kedvezményeket, azaz elengednek bizonyos díjtételeket. Ezeket a költségeket be is építhetjük a törlesztőrészletekbe. Az összes díjat – folyósítási, értékbecslési, szerződéskötési, közjegyzői díj, óvadék – a tőketartozáshoz csatolják, és az ügyfél a hitellel együtt fizeti vissza azokat.

Jövedelemalapú lakás és szabad felhasználású hitelek esetében havi hétszáz forint körüli többletkiadással az ügyfél azonnali kiadása százezer forinttal csökkenhet ötmillió forintos hitel esetén. Jövedelemigazolás nélküli lakáshitelek esetén kétszáznegyvenezer forint azonnali megfizetését is el lehet kerülni havi ezerhét−ezerkilencszáz forintos törlesztőrészlet-növekedéssel. Előny, hogy a díjak nem csökkentik a finanszírozási hányadot, magyarán a felvett hitel összege nem csökken a meghitelezett díjakkal.
Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20070425_lakashitel_kolcson.aspx?wa=hk07 

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

POTE mellett !!!! Egyetemvárosban egyedi gázfûtéses, erkélyes, szigetelt házban lévõ 2 háló+...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Tiszalök
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Tiszalök, a Tisza bal partján elterülõ település Sziget részén, a Mezõség tájegységben, a Tis...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó Debrecenben a Tócóskertben, panelprogramos, 10 emeletes társasház 6. emeletén, 66 nm-es...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Egerszalók
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Heves megyében, Egerszalók központjának csendes utcájában eladó, egy 1976-ban épült kocka tég...


Ingatlan Max