Ha megvan az álmok vagy a realitások otthona, indulhat az ártárgyalás az eladóval. E megbeszélésen is jó, ha a szakember, az ingatlanközvetítő is jelen van, hiszen ha kellően felkészült, ő tudja irányítani szakszerűen a folyamatot.

Általában 5-8 százalékot biztosan enged az eladó az irányárból. Ez persze az ingatlan állapotától is, de jó esetben attól is függ, hogy milyen régen árulja. A tárgyalástechnika szintén fontos - jó pont, ha a lakásba lépve megkérdezzük, levegyük-e a cipőnket.

Hogyan lehet jól alkudni? Természetesen nem úgy, hogy közöljük az eladóval: "ez az ingatlan egy lepukkant putri, egy pötty a szemétdomb tetején", hiszen ha ennyire lebecsüljük, akkor miért pont ezt szeretnénk mégis megvenni?

 Egyfelől ez illetlenség, másfelől elrontjuk saját esélyeinket is. Lehet és kell is kulturáltan alkudni. A kialkudott vételár után meg kell állapodni a foglaló mértékében, a fizetés ütemezésében, az ingatlan birtokbaadási feltételekben.

 


Fizetési ütemezés, leszerelt konyhabútor


Ha banki kölcsönnel vásárolunk, célszerű a végső fizetési időpontot 60-90 nappal későbbre tenni (természetesen ettől még lehet, hogy előbb sikerül fizetnünk), mert a banki ügyintézés lassúsága, szándékainktól függetlenül, kellemetlen helyzetet teremthet. Meg kell beszélni és ami fontos, írásban kell rögzíteni, hogy mely berendezési tárgyak, eszközök maradnak az ingatlanban, kívül és belül. Volt már rá példa, hogy a dörzsölt eladó elvitte az eladási árba beleszámolt értékes konyhabútort, egyebeket, leszerelte a lakás tartozékait és ez csak akkor derült ki, mikor már minden pénzt átutaltak.


Vigyünk saját ügyvédet!


Ezután indulhat az adásvételi folyamat, amelynél a hazai gyakorlat szerint a vevő fizeti az ügyvédet, vagy a közjegyzőt, hiszen kettőjük egyike jogosult adásvételi szerződés írni/ellenjegyezni, akit a legtöbb esetben a vevő választ. Ajánlatos az eladónak is átnézetnie a szerződés-tervezetet a saját, lehetőleg az ingatlanügyekben járatos ügyvédjével. A vevőknek szóló tanács, hogy ne hallgassanak az eladóra, aki ragaszkodik a "saját" ügyvédjéhez, mert könnyen egy áltulajdonos vagy egy álügyvéd karjaiba szaladhatnak.

E szabály alól persze lehet kivétel, új építésű ingatlannál például az eladó jellemzően egyetlen ügyvédet vagy ügyvédi irodát bíz meg az adásvételi szerződések elkészítésével, valamint a szerződéskötések lebonyolításával. Ekkor sem maradhat azonban jogi védelem nélkül vevő, hiszen ezekben az esetekben eladó ügyvédje minden bizonnyal a megbízója érdekeit fogja a szerződési feltételek megszövegezésénél szem előtt tartani. Jó megoldás, ha az ilyen esetekben a vevő ragaszkodik az általa kiválasztott és általa fizetett másik ügyvéd jelenlétéhez, aki az aránytalan hátrányokat korrigálja és a szerződéskötéskor az eladó ügyvédjével egyezteti a szerződési feltételeket.


Pénz, pénz, pénz


Fontos szabály: ne adjunk át pénzt (foglalót) a szeződéskötés előtt. Ez főként azért fontos, mert így nem kapjuk meg azt a biztonságot, hogy ügyvéd által ellenjegyzett okiratban elismeri eladónk a pénz átvételét, másodsorban még nem kerültünk széljegyre a kiválasztott ingatlan tulajdoni lapján.

További fontos és egyben az előzővel összefüggő szabály: a vevő ne adjon át pénzt előszerződés alapján sem, mert az előszerződés alapján sem kerül széljegyre.

A vevőnek a vételáron felül kell még egy lényeges kiadással számolnia, az illetékkel. Az illeték mértékéről előre érdemes tájékozódni, hiszen a lakóingatlannak, a garázsnak és gazdasági épületeknek eltérő a terhe.


Szerződés-aláírás


Az adásvételi szerződést és csatlakozó iratait (pl. megbízási szerződés, letéti szerződés) mindig figyelmesen végig kell olvasni. Ez a módosított szerződéses változatok összes példányára is vonatkozik! Az ún. kifárasztásos technikánál könnyű abba a hibába esni, hogy a szándékosan hosszúra nyújtott szerződéskötésnél a vége fele figyelmük lankad és ráhagyják az okirat szerkesztőjére a szöveget mondván, "biztosan átvezette azt amit kértem, írjuk alá, hogy mindenki mehessen haza". Így azonban nem biztos, hogy az akaratuknak megfelelő megfogalmazás marad a szövegben és utólag az aláírt szerződést már csak közös megegyezéssel lehet módosítani.

Célszerű továbbá aláírás elött is átpörgetni az oldalakat, ha minden oldalból több példányt írnak alá, hogy azonosak-e a példányok és nem keveredett-e közé olyan oldal, aminek tartalma nem felel meg a felek akaratának.

Abba soha ne menjenek bele a felek, hogy egyidejüleg két különböző tartalmú szerződés készüljön el, melyből más menne be a földhivatalba és más a bankba a hitel igényléséhez. Ezen eljárás büntetőjogi vonatkozásai mellett nem elhanyagolható szempont az ügyfél részéről az, hogy amennyiben az egyik példány szerint átad foglalót, a másik szerint viszont nem, igényét már csak bírósági úton érvényesítheti.

forrás: https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/lakast-vesz-alkudjon-es-szerzodjon-profi-modon-2-resz.324588.html