ingatlan

Ingatlanközvetítő kizárólagos megbízásakor is eladhatja ingatlanát a tulajdonos

Az ingatlanközvetítői szerződés "eredménykötelem"....


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - iroda helyiségBács-Kiskun - Kiskunfélegyháza
Eladó Kereskedelmi - iroda helyiség

Belvárosi 44 m2-es üzlethelyiséget kínálok eladásra kedvezõ befektetési lehetõséggel, többfél...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Serényfalva
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kiváló lehetõsség! Alakítsa ki álmai otthonát! Az épület nagyon jó állapotú, hõszigetelt Be...

A bíróság szerint sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztó az ingatlanát maga is értékesíthesse – közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője pénteken az MTI-vel.

Medveczky Gábor közleményében azt írta, az ügyészség újabb ingatlanközvetítői cégeket perelt eredményesen és a sikeres ügyészi fellépés nyomán jogerősen is megállapította a bíróság, hogy sérti a jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a tulajdonos az ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy az ingatlanközvetítő jelenléte nélkül, belátása szerint közvetlenül tárgyaljon az érdeklődővel. 
    
"Az ingatlan saját értékesítését kizáró kikötés tisztességtelenül korlátozza, hogy a fogyasztó szabadon gyakorolhassa tulajdonosi jogait" – írta a fellebbviteli főügyész.

Az ingatlanközvetítői szerződés "eredménykötelem", így a közvetítő megbízási díjra általában akkor tarthat igényt, ha közvetítése eredményeként létrejön a szerződés a felek között. Ezért tisztességtelen, ha a megbízási díj abban az esetben is jár a közvetítőnek, amikor megbízó és kiközvetített személy között nem kerül sor a szerződés megkötésére. 

Hozzátette: a bírói gyakorlat szerint ugyanakkor az ingatlanközvetítő akkor is megalapozottan tarthat igényt díjfizetésre, ha a vevőt sikeresen kiközvetítette, azonban az adásvételi szerződést a megbízó – az érdekkörében felmerülő ok miatt – mégsem köti meg.

Tisztességtelen azonban megbízási díjat követelni minden esetben, attól függetlenül, hogy a fogyasztó milyen okból utasította vissza ajánlatot.

Úgyszintén tisztességtelen a fogyasztó díjfizetésre kötelezése, ha a megbízó a kiközvetített személlyel olyan másik ingatlanra köt szerződést, amelyre nem adott megbízást.
A tisztességtelenséget ebben az esetben az eredményezi, hogy hiányzik a megbízott tevékenysége és a létrejött eredmény közötti ok-okozati összefüggés – magyarázta. 
    
A fellebbviteli főügyészség tájékoztatása szerint a konkrét ügyben a bíróság azt is megállapította, hogy a tartós közvetítői jogviszony kivételével a közvetítő valamennyi megbízóját – nemcsak a fogyasztónak minősülő természetes személyeket, hanem a jogi személyeket is – megilleti a felmondás joga.
A felmondás jogának korlátozása jogszabályba ütközik, amelynek jogkövetkezménye a kikötés semmissége – írta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Baranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Málom csendes nyugodt részén, egy 883m2-es, sík, közmûvesíthetõ építésí telek, 30%-os b...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Hajdúböszörmény
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hajdúböszörmény, Szilassy u ,769 nm sarok telken erõsen felújítandó 176nm-es régi építésû cs...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Szigetszentmiklós
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Budapest déli határától karnyújtásnyira, a Duna-part közelében kínálunk eladásra összesen 58 ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 17. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

XVII. Rákoscsaba közkedvelt részéni, 2000-ben épült, dryvitt szigeteléssel ellátott,klimatizá...


Ingatlan Max