ingatlan

Ingatlanközvetítő kizárólagos megbízásakor is eladhatja ingatlanát a tulajdonos

Az ingatlanközvetítői szerződés "eredménykötelem"....


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Szentendre
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Szentendre, Pismány tetején, belterületi, Üh1-es övezeti besorol...

Eladó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületBaranya - Mohács
Eladó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

Csendes környezetben telephely és lakóház eladó. Az udvar re...

A bíróság szerint sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztó az ingatlanát maga is értékesíthesse – közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője pénteken az MTI-vel.

Medveczky Gábor közleményében azt írta, az ügyészség újabb ingatlanközvetítői cégeket perelt eredményesen és a sikeres ügyészi fellépés nyomán jogerősen is megállapította a bíróság, hogy sérti a jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a tulajdonos az ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy az ingatlanközvetítő jelenléte nélkül, belátása szerint közvetlenül tárgyaljon az érdeklődővel. 
    
"Az ingatlan saját értékesítését kizáró kikötés tisztességtelenül korlátozza, hogy a fogyasztó szabadon gyakorolhassa tulajdonosi jogait" – írta a fellebbviteli főügyész.

Az ingatlanközvetítői szerződés "eredménykötelem", így a közvetítő megbízási díjra általában akkor tarthat igényt, ha közvetítése eredményeként létrejön a szerződés a felek között. Ezért tisztességtelen, ha a megbízási díj abban az esetben is jár a közvetítőnek, amikor megbízó és kiközvetített személy között nem kerül sor a szerződés megkötésére. 

Hozzátette: a bírói gyakorlat szerint ugyanakkor az ingatlanközvetítő akkor is megalapozottan tarthat igényt díjfizetésre, ha a vevőt sikeresen kiközvetítette, azonban az adásvételi szerződést a megbízó – az érdekkörében felmerülő ok miatt – mégsem köti meg.

Tisztességtelen azonban megbízási díjat követelni minden esetben, attól függetlenül, hogy a fogyasztó milyen okból utasította vissza ajánlatot.

Úgyszintén tisztességtelen a fogyasztó díjfizetésre kötelezése, ha a megbízó a kiközvetített személlyel olyan másik ingatlanra köt szerződést, amelyre nem adott megbízást.
A tisztességtelenséget ebben az esetben az eredményezi, hogy hiányzik a megbízott tevékenysége és a létrejött eredmény közötti ok-okozati összefüggés – magyarázta. 
    
A fellebbviteli főügyészség tájékoztatása szerint a konkrét ügyben a bíróság azt is megállapította, hogy a tartós közvetítői jogviszony kivételével a közvetítő valamennyi megbízóját – nemcsak a fogyasztónak minősülő természetes személyeket, hanem a jogi személyeket is – megilleti a felmondás joga.
A felmondás jogának korlátozása jogszabályba ütközik, amelynek jogkövetkezménye a kikötés semmissége – írta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

BUDAPESTEN A 13.KERÜLETBEN,ELADÓ A MARINA PARTON, ÚJÉPÍT&Eac...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Romantikus, bohém családi ház Budaörs egyik legszebb rész&ea...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Nyugodt környéken elhelyezkedõ, szépen felújított 1 szobás lakás várja új tulajdonosát! A tár...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Miskolc Hejõcsaba városrészen csendes utcában 211 m²-es (176+35), 6...


Ingatlan Max