ingatlan

Ingatlanközvetítő kizárólagos megbízásakor is eladhatja ingatlanát a tulajdonos

Az ingatlanközvetítői szerződés "eredménykötelem"....


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házZala - Kehidakustány
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nagyszerû befektetési lehetõség!!! A frissen gyógyhellyé nyilvánított Zala megyei Kehidakustá...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Debrecen Szabadságtelep csendes utcájában 115 m2-es kétszintes ikerház eladó. Nappali + 3 szo...

A bíróság szerint sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a fogyasztó az ingatlanát maga is értékesíthesse – közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője pénteken az MTI-vel.

Medveczky Gábor közleményében azt írta, az ügyészség újabb ingatlanközvetítői cégeket perelt eredményesen és a sikeres ügyészi fellépés nyomán jogerősen is megállapította a bíróság, hogy sérti a jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a tulajdonos az ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy az ingatlanközvetítő jelenléte nélkül, belátása szerint közvetlenül tárgyaljon az érdeklődővel. 
    
"Az ingatlan saját értékesítését kizáró kikötés tisztességtelenül korlátozza, hogy a fogyasztó szabadon gyakorolhassa tulajdonosi jogait" – írta a fellebbviteli főügyész.

Az ingatlanközvetítői szerződés "eredménykötelem", így a közvetítő megbízási díjra általában akkor tarthat igényt, ha közvetítése eredményeként létrejön a szerződés a felek között. Ezért tisztességtelen, ha a megbízási díj abban az esetben is jár a közvetítőnek, amikor megbízó és kiközvetített személy között nem kerül sor a szerződés megkötésére. 

Hozzátette: a bírói gyakorlat szerint ugyanakkor az ingatlanközvetítő akkor is megalapozottan tarthat igényt díjfizetésre, ha a vevőt sikeresen kiközvetítette, azonban az adásvételi szerződést a megbízó – az érdekkörében felmerülő ok miatt – mégsem köti meg.

Tisztességtelen azonban megbízási díjat követelni minden esetben, attól függetlenül, hogy a fogyasztó milyen okból utasította vissza ajánlatot.

Úgyszintén tisztességtelen a fogyasztó díjfizetésre kötelezése, ha a megbízó a kiközvetített személlyel olyan másik ingatlanra köt szerződést, amelyre nem adott megbízást.
A tisztességtelenséget ebben az esetben az eredményezi, hogy hiányzik a megbízott tevékenysége és a létrejött eredmény közötti ok-okozati összefüggés – magyarázta. 
    
A fellebbviteli főügyészség tájékoztatása szerint a konkrét ügyben a bíróság azt is megállapította, hogy a tartós közvetítői jogviszony kivételével a közvetítő valamennyi megbízóját – nemcsak a fogyasztónak minősülő természetes személyeket, hanem a jogi személyeket is – megilleti a felmondás joga.
A felmondás jogának korlátozása jogszabályba ütközik, amelynek jogkövetkezménye a kikötés semmissége – írta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Galgahévíz
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Áron alúl eladó jelenlegi készültségi fokán! Galgahévíz csendes, aszfaltos utcájában eladó ez...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Vas - Sé
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Sé Déli részén építési telek! Sé közkedvelt részén 1.000m2 építési telek eladó....

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásVas - Szombathely
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Oladi városrészen eladó egy 2+2 fél szobás 4. emeleti, 67 nm-es panorámás, szigetelt házban t...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 04. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Budapest IV. kerületében új építésû, prémium minõségû lakások épülnek megfizethetõ áron. Újp...


Ingatlan Max