ingatlan

Szegény gazdagok – gondolatok a hazai ingatlanpiacról

"Néhány olyan jelenségről fogok írni, amelynek értelmezéséhez nem kell különösebb gazdasági szakértelem, de mégis elgondolkodtató."


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Csak irodánk kínálatában. Eladó Vác-Deákv&aa...

Eladó - Befektetési   / logisztikai     - szálloda-vendéglátásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Szamossályi
Eladó Befektetési / logisztikai - szálloda-vendéglátás

ELADÓ VENDÉGHÁZ A BEREGBEN! Szamossályi Körzetében, e...

"MIT JELENT EZ A 2,5 MILLIÓS NÉGYZETMÉTERÁR A GAZDASÁGI KONJUNKTÚRA, AZ INGATLAN- ÉS ÁLTALÁBAN BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK PIACAIT TEKINTVE? KÜLÖNÖS TEKINTETTEL ARRA, HOGY A GAZDASÁGI CIKLUS VÉGÉHEZ KÖZELEDÜNK."

- "Drágák a budapesti ingatlanok?
ELŐSZÖR IS NINCS OLYAN, HOGY INGATLANPIAC. EZ NEM EGY HOMOGÉN, TRANSZPARENS, JÓL ÖSSZEHASONLÍTHATÓ, HASONLÓ BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEKBŐL ÁLLÓ, NAPISZINTŰ PONTOS INFORMÁCIÓKAT ADÓ RENDSZER, MINT PÉLDÁUL A TŐZSDE.

Vannak különböző típusai az ingatlanpiacnak (lakó, iroda, kereskedelmi, ipari stb) és ezen belül számtalan szegmens. A lokáció, és különösen lakóingatlanok esetében nagyon sok szubjektív, nehezen számszerűsíthető tényező határozza meg az árat. Ezért nem sok értelme van azon gondolkodni, hogy vajon Bécshez, Prágához képest az átlagos budapesti ingatlannak milyen ára kellene legyen. Ráadásul az átlag könnyen megtréfálhat minket."

- "Lakástakarék-matek
Nem fekete-fehér a lakástakarékok értékelése, de jó lett volna azt látni, hogy a különböző szempontokat összegző hatástanulmány alapján születik felelős döntés. Egy példa alapján az állam a felújítások számlához kötöttségével nyertese is lehetett a lakástakarékoknak."

- "Kinek olcsó? Kinek drága?
Nagyon nem mindegy, hogy egy piacot mi jellemez: az ott élők felelős ingatlanvásárlási döntései, amit egy jól átgondolt, hosszútávon stabil gazdaságpolitikai (ezen belül kiemelten az állami támogatási, monetáris politikai és finanszírozási) környezet  határoz meg, vagy más tényezők (is). A magyar demográfia nem sok jót jósol a helyi ingatlanpiacnak, ugyanakkor a lakásállomány minősége, korszerűsége rendkívül alacsony, tehát ez jelentős beruházást tesz a következő évtizedekben is szükségessé. 

Több kutatás bizonyítja, hogy Magyarországon a 2010-es években folytatódott a társadalmi polarizálódás, vagyis egyszerre zajlott elszegényedés és a politikai szempontból fontos társadalmi rétegek jövedelmi helyzetének jelentős javulása (főleg a válság éveihez képest).

EMELLETT MEGJELENT EGY ÚJ „ARISZTOKRÁCIA”, AMELYNEK HAZAI BEFEKTETÉSEI A STATE CAPTURE-HÖZ (MAGYARUL AZ EU-S ÉS ÁLLAMI FORRÁSOK MAGUKHOZ IRÁNYÍTÁSÁHOZ) SZÜKSÉGES VÁLLALKOZÁSOK MELLETT JELLEMZŐEN INGATLANOKBAN ÖSSZPONTOSULNAK.

Ez magyarázza az ingatlanpiaci árak széthúzódását is és teszi az átlagot kevésbé informatívvá."

- "Ingatlan vs. műtárgyak
De lépjünk tovább, tegyük fel, hogy van értelme nemzetközileg összehasonlítani az ingatlan és egyéb befektetési eszköz árakat és az azokat meghatározó tényezőket. Nos, akkor az a kérdés, hogy vajon mit tudunk mondani egy másik terület, a műtárgyak árazását tekintve."

- "Ingatlanalapok és hozamok
Persze abban semmi újdonság nincs, hogy a befektetők horizontja rövid, jó esetben 1-2 év, és ma az ingatlan a sztárbefektetés. További kérdés azonban, hogy mi is van az ingatlanalapok portfólióiban, azoknak a középtávú jövőjét milyen tényezők befolyásolják; a „hozamnak”, vagyis az alap nettó eszközérték növekedésének mekkora része származik átértékelésből és mennyi cash flow megtérülésből (megérzésem szerint egyre inkább átértékelésből). És mi fog történni, ha esetleg jelentős áresés alakul ezen ingatlanok piacán, vagy csak megáll az áremelkedés."


Ezt a cikket (is) az ingatlanszakma közös hirdetési felülete ajánlásával olvasod!
Hirdess kedvezőbb feltételekkel - olcsóbban - IngatlanMax.hu !

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladó Dunaújvárosban a Technikum városrészben, a já...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Pilis
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budapesttõl 25 km-re,Pilis új építésû részén 818 nm-es telken,részben felújított 93 nm-es, 2 ...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

SZÜNETEL AZ ELADÁS! Nyíregyházán a Damjanich utcában...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Vác
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Kizárólag irodánk kínálatában eladó V&aacute...


Ingatlan Max