ingatlan

Szegény gazdagok – gondolatok a hazai ingatlanpiacról

"Néhány olyan jelenségről fogok írni, amelynek értelmezéséhez nem kell különösebb gazdasági szakértelem, de mégis elgondolkodtató."


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házVeszprém - Zalahaláp
Eladó Lakóingatlan - családi ház

*** Eladó egy több, mint 5000 nm-en fekvõ felújítandó zártkerti családi ház Zalahalápon ***...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Baranya - Pellérd
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladásra kínálok Pécstõl 10 Km-re Pellérden ,a település központjában sík területen fekvõ épí...

"MIT JELENT EZ A 2,5 MILLIÓS NÉGYZETMÉTERÁR A GAZDASÁGI KONJUNKTÚRA, AZ INGATLAN- ÉS ÁLTALÁBAN BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK PIACAIT TEKINTVE? KÜLÖNÖS TEKINTETTEL ARRA, HOGY A GAZDASÁGI CIKLUS VÉGÉHEZ KÖZELEDÜNK."

- "Drágák a budapesti ingatlanok?
ELŐSZÖR IS NINCS OLYAN, HOGY INGATLANPIAC. EZ NEM EGY HOMOGÉN, TRANSZPARENS, JÓL ÖSSZEHASONLÍTHATÓ, HASONLÓ BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEKBŐL ÁLLÓ, NAPISZINTŰ PONTOS INFORMÁCIÓKAT ADÓ RENDSZER, MINT PÉLDÁUL A TŐZSDE.

Vannak különböző típusai az ingatlanpiacnak (lakó, iroda, kereskedelmi, ipari stb) és ezen belül számtalan szegmens. A lokáció, és különösen lakóingatlanok esetében nagyon sok szubjektív, nehezen számszerűsíthető tényező határozza meg az árat. Ezért nem sok értelme van azon gondolkodni, hogy vajon Bécshez, Prágához képest az átlagos budapesti ingatlannak milyen ára kellene legyen. Ráadásul az átlag könnyen megtréfálhat minket."

- "Lakástakarék-matek
Nem fekete-fehér a lakástakarékok értékelése, de jó lett volna azt látni, hogy a különböző szempontokat összegző hatástanulmány alapján születik felelős döntés. Egy példa alapján az állam a felújítások számlához kötöttségével nyertese is lehetett a lakástakarékoknak."

- "Kinek olcsó? Kinek drága?
Nagyon nem mindegy, hogy egy piacot mi jellemez: az ott élők felelős ingatlanvásárlási döntései, amit egy jól átgondolt, hosszútávon stabil gazdaságpolitikai (ezen belül kiemelten az állami támogatási, monetáris politikai és finanszírozási) környezet  határoz meg, vagy más tényezők (is). A magyar demográfia nem sok jót jósol a helyi ingatlanpiacnak, ugyanakkor a lakásállomány minősége, korszerűsége rendkívül alacsony, tehát ez jelentős beruházást tesz a következő évtizedekben is szükségessé. 

Több kutatás bizonyítja, hogy Magyarországon a 2010-es években folytatódott a társadalmi polarizálódás, vagyis egyszerre zajlott elszegényedés és a politikai szempontból fontos társadalmi rétegek jövedelmi helyzetének jelentős javulása (főleg a válság éveihez képest).

EMELLETT MEGJELENT EGY ÚJ „ARISZTOKRÁCIA”, AMELYNEK HAZAI BEFEKTETÉSEI A STATE CAPTURE-HÖZ (MAGYARUL AZ EU-S ÉS ÁLLAMI FORRÁSOK MAGUKHOZ IRÁNYÍTÁSÁHOZ) SZÜKSÉGES VÁLLALKOZÁSOK MELLETT JELLEMZŐEN INGATLANOKBAN ÖSSZPONTOSULNAK.

Ez magyarázza az ingatlanpiaci árak széthúzódását is és teszi az átlagot kevésbé informatívvá."

- "Ingatlan vs. műtárgyak
De lépjünk tovább, tegyük fel, hogy van értelme nemzetközileg összehasonlítani az ingatlan és egyéb befektetési eszköz árakat és az azokat meghatározó tényezőket. Nos, akkor az a kérdés, hogy vajon mit tudunk mondani egy másik terület, a műtárgyak árazását tekintve."

- "Ingatlanalapok és hozamok
Persze abban semmi újdonság nincs, hogy a befektetők horizontja rövid, jó esetben 1-2 év, és ma az ingatlan a sztárbefektetés. További kérdés azonban, hogy mi is van az ingatlanalapok portfólióiban, azoknak a középtávú jövőjét milyen tényezők befolyásolják; a „hozamnak”, vagyis az alap nettó eszközérték növekedésének mekkora része származik átértékelésből és mennyi cash flow megtérülésből (megérzésem szerint egyre inkább átértékelésből). És mi fog történni, ha esetleg jelentős áresés alakul ezen ingatlanok piacán, vagy csak megáll az áremelkedés."


Ezt a cikket (is) az ingatlanszakma közös hirdetési felülete ajánlásával olvasod!
Hirdess kedvezőbb feltételekkel - olcsóbban - IngatlanMax.hu !

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Belvárosban tégla építésû két szintes családi ház ELADÓ! - 364 nm sarki telek, 180 nm ház -...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Halásztelek
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Halásztelek társasházi lakások kertkapcsolattal. Halásztelek családias környezetében 6 la...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásFejér - Bicske
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Bicske megújuló városnegyedében, modern kivitelezésû, összkomfortos, egyedi fûtésû, 86 m2-es ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Érd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Érd méltán kedvelt részén, 204 nm-es ház, 705 nm-es telken, ami kiválóan alkalmas 2 ge...


Ingatlan Max