ingatlan

Mennyiért lehet építési telkünk Budapesten?

 fővárosi telkek piaca igencsak érdekes: családi ház építésére szánt területet csak ritkán hirdetnek, és a...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Tatabánya Bánhidán CSALÁDI HÁZ eladó! A DOT-ING Ing...

Eladó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületBorsod-Abaúj-Zemplén - Kazincbarcika
Eladó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

Az ingatlan Kazincbarcika belterületén a 26. sz. fõúttól 150 m-re, ...

Dermesztő árak

Mennyiért lehet építési telkünk Budapesten?

2007. április 19.

A fővárosi telkek piaca igencsak érdekes: családi ház építésére szánt területet csak ritkán hirdetnek, és a parcellák adatai között is előbb szerepel a telkekre építhető lakások száma, mint maga az alapterület. Több százmillió forintos és alig tízmillió forintos parcella egyaránt szerepel az Ingatlanmenedzser.hu kínálatában.

A budai oldalon horribilisek a telekárak, több tízmillió forintért mindössze kisebb parcellát vehetünk. A telkekre ráadásul nem is éri meg családi házakat építeni, hiszen a társasházi lakások nagyobb biztonsággal értékesíthetők. A II. kerület például a legdrágábbak közé tartozik: egy itteni telek árából akár öt-hat panellakás is kitelik. Az ezer négyzetméter körüli telkeket 50-60 millió forint körüli áron mérik, még akkor is, ha bontandó ház van rajtuk, és a csatorna sincs bekötve. Ezen a részen nem ritkán a száznégyzetméteres, huszonötéves családi házakat is építési telekként hirdetik. A többlakásos társasház építésére alkalmas terület valóságos kincs ezen a környéken: egy hatlakásos épület elhelyezésére alkalmas összközműves telek kerítésén például 76 millió forintos árcédula lóg.

Óbudán megkérik az árát

A III. kerületben bőven vannak beépítésre váró területek, nem is akármilyenek: a legdrágább telek például 720 millió forintot kóstál. A Csillaghegyen lévő intézményi besorolású ingatlan területe 4,2 hektár, négyzetméterre számított ára pedig 17 ezer forint. A kerület kertvárosi részen is akad eladó földdarab, persze jóval borsosabb áron: az 1,2 hektáros terület kínálati ára 625 millió forint, ami 50 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Hasonló áron még Táborhegyen és Csillaghegyen is akad eladó terület.

A régebbi épületeket ezen a környéken is szívesen hirdetik telekként: találunk itt 155 millió forintért belső-óbudai négylakásos társasházat - amelynek telkére tizennyolc lakás építhető – és zöldövezeti, 90 millió forintos romot is, amelynek helyére nyolclakásos épület kerülhet. A hegyvidéki részek 1500-2000 négyzetméteres ingatlanjait rendre 70 millió forint körüli áron mérik, 40 millió forint alatt pedig szinte csak osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlant, nyaraló besorolású telket, vagy nadrágszíjparcellát vehetünk.

Telek egymilliárdért

A XI. kerületben már jóval szűkösebb a kínálat, bár hatalmas telkek itt is akadnak: egy 450 lakásos társasház építésére alkalmas 14 ezer négyzetméteres ingatlant például 1,2 milliárd forintért kínálnak, míg egy albertfalvai, 8 ezer négyzetméteres területért 400 millió forintot kérnek el. A kisebb beépítetlen területeknek is igencsak megkérik az árát: Sasadon 80 millió forintért vehetünk 860 négyzetméteres parcellát, a Rupphegyen pedig 70 millió forintért szerezhetünk 1400 négyzetméteres területet. A kelenvölgyi részen már 30-40 millió forintért is vásárolhatunk 600 négyzetméteres, teraszos parcellát, Őrmezőn pedig mindezért ennek a kétszerese jár.

Dél-Budán már jóval szerényebben mérik a földet, a legdrágább eladó telket 250 millió forintért kínálják. Ezért az összegért 8 ezer négyzetméteres területet vehetünk, a hozzá tartozó pincerendszerrel, egy családi házas rész kellős közepén. Közel 60 millió forintért 1600 négyzetméteres földdarabra is beruházhatunk, 40 millió forintért pedig 2 ezer négyzetméteres nadrágszíjparcellára tehetünk szert.

Belvárosi telekhiány

Amíg a budai oldalon csak a I. kerületből hiányoznak az eladó telkek, addig a belvárosi kerületek többségében nincs ilyen ingatlan. Kivétel persze itt is akad: a VIII. kerület rehabilitált részén nettó 500 millió forintos, 2400 négyzetméteres telekre bukkanhatunk. A 150 lakásos társasház építésére alkalmas ingatlan nem is az egyetlen ajánlat a kerületben: 140-150 millió forintért találunk itt 1200 négyzetméter körüli telkeket, amelyekre a leendő tulajdonos 50-80 lakást építhet. Összehasonlításul: a főváros környékén ez az alapterület mindössze egy nagyobb kerttel körülvett, családi házas ingatlant jelent.

Zuglóban már jóval drágábban mérik a házalávalót: 280 millió forintot kell leszurkolnunk egy 1600 négyzetméteres építési telekért, pontosabban bontandó villáért. Míg 110-130 millió forintos áron 700-1200 négyzetméteres, társasház építésére alkalmas földdarabot vehetünk, de a vételáron felül a romos házak eltüntetéséről is nekünk kell gondoskodnunk, amely legalább 1,5–2 millió forint. A kisebb, kétszintes épületek, családi házak elhelyezésére alkalmas ingatlanokat már 25 millió forintért is megvehetjük.


Peremkerületek szolidabb áron

Kőbányán is bőven akad eladó építési telek: a X. kerület központjában intézményi területként vehetünk meg egy sportpályát. A 360 millió forintos parcella egyetlen hibája, hogy lakóingatlan fejlesztésére nem alkalmas. 150 millió forint magasságában viszont már Felsőrákos kertvárosi részében is szert tehetünk nagyobb területre, 50 millió forintért pedig 2200 négyzetméteres ingatlant vásárolhatunk meg - a hozzá tartozó bontandó épületekkel egyetemben. Ebben a városrészben egyébként már 15-20 millió forintért is magunkénak tudhatunk 6-8 lakásos társasház építésére alkalmas ingatlanokat.

Árpádföldön, a XVI. kerületben 50 millió forintért vehetünk 1100 négyzetméter körüli építési telket, 30-40 millió forintért pedig Ómátyásföldön és Cinkotán is kapunk kétlakásos épületek felhúzására alkalmas parcellát. Árpádföldön egyébként több olyan telket is találunk 20-25 millió forintért, amelyre hatlakásos társasház is építhető. A XVII. kerületben már egymást érik az eladó telkek: a legdrágábbra 6 lakás helyezhető, vételárát pedig 54 millió forintban határozták meg. A kerületben viszonylag sok, 500-1000 négyzetméteres telek is van, amelyeket 15-20 millió forint fejében tudhatunk magunkénak. Rákoscsabán és Rákoskeresztúron zártkerti telkeket is kínálnak 6-8 millió forintos áron.

Építési telekből a XVIII. kerületben sincs hiány: a legtöbb pénzt, mintegy 560 millió forintot egy 28 ezer négyzetméteres telekre költhetjük, 150 millió forintért pedig 17 ezer négyzetméteres területet is vásárolhatunk. Négylakásos társasház építésére alkalmas ingatlanokat már 60 millió forint körüli áron is megkaparinthatunk, 1000-1200 négyzetmétereseket pedig 35-40 millió forint körül vehetünk.

Kisparcellás övezet

Pestszentimrén, a XVIII. kerületben 22-25 ezer forintos négyzetméteráron is szerezhetünk területeket: ennyiért mérik a kisebb, 200-800 négyzetméteres, lakóparki tömbben lévő telkeket. A XX. kerületben, Pesterzsébeten 37 millió forintért vehetünk hatlakásos társasház építésére alkalmas, 1400 négyzetméteres telket, míg feleennyiért 600 négyzetméteres földdarabra tehetünk szert. Csepelen nem találunk túl sok eladó telket: 38 millió forintért 800 négyzetméteres parcellát vehetünk, amelyre 15 lakásos épületet húzhatunk, és 14 millió forintért a Királyerdőn is kapunk 600 négyzetméteres építési telket. Soroksáron sem túl drágák a parcellák: ezen a részen 24 millió forintért kapunk 1600 négyzetméteres területet.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20070419_telek_budapest.aspx?wa=hk07

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Dunaújváros Óvárosában eladásra kínál...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

A Dot-Ing Ingatlanorda eladásra kínálja, Tatabánya Márt&ia...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásKomárom-Esztergom - Oroszlány
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

A Dot-Ing Ingatlan és Hitel iroda eladásra kínál Oroszlány...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecen Fészek lakóparkban eladó, 2011-es építésû, zárt udvaros társasházban, 1 emeleti, 32 ...


Ingatlan Max