ingatlan

Súlyos bírsággal és plusz költséggel járhat a szabálytalan lakásfelújítás

Birtokháborítási ügybe válthatnak át az átgondolatlan korszerűsítési beruházások


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Csókako
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Csókakõn eladó - idõsek otthonához közel - építésre alkalmas telek, melyre max. 90 m2 alapt...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Sukoró
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Sukoró Velence felõli részén eladó egy 780 nm-es , üdülõövezeti, saroktelek, csatorna bekötés...

Súlyos bírságokkal és helyreállítási költségekkel is számolniuk kell azoknak a lakástulajdonosoknak, akik a szükséges engedélyek beszerzése nélkül végeztetik el a különféle felújítási munkálatokat lakásukban. Mivel az őszi időszak adja a lakásfelújítás főszezonját, így ezekben a hetekben még fontosabb az építési rendelkezések megismerése. Annak ellenére azonban, hogy 2017-től kevesebb munkálathoz van szükség építési engedélyre, továbbra is összetett, többszintű szabályozás vonatkozik a lakásfelújításra, aminek részét képezik a társasházak speciális rendelkezései is – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

A későtavasz mellett az őszi hónapok jelentik a lakásfelújítás főszezonját. A legfrissebb reprezentatív felmérések szerint pedig a lakosság negyede tervezi átalakítani, modernizálni ingatlanát. A munkálatok megkezdése előtt azonban mindenképp érdemes tájékozódni a vonatkozó szabályozásról, mivel a szükséges engedélyek hiányában egyfelől helyreállítási kötelezettség, másfelől pedig bírság terhelheti a megrendelőt.

A tájékozódás nehézségét az adja, hogy többszintű szabályozás vonatkozik a társasházi lakások felújítására: egyfelől az országos, másfelől a helyi önkormányzati szabályozását, harmadrészt pedig a társasházak saját rendelkezéseit kell figyelembe venni, egyes esetekben pedig a közműszolgáltatók kritériumai is tovább bonyolíthatják a folyamatokat. Az országos szabályozás keretébe tartozik például, hogy mely munkálatokhoz szükséges építési engedélyt beszerezni. A helyi rendeletek azonban az országosnál szigorúbb feltételeket is szabhatnak a felújítási munkálatok elvégzéséhez, tekintettel például a műemléki településkép védelmére, helyi sajátosságokra.

„2017 évelejével a 482/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet értelmében még kevesebb munkálathoz van szükség építési engedély beszerzésére, azonban a legfőbb problémát a tapasztalat szerint az jelenti, hogy a társasházakra vagy az adott társasházra vonatkozó feltételeket nem ismerik a tulajdonosok. Ezeket a szabályokat a társasházi törvény, valamint a házak alapító okirata és szervezeti és működési szabályzata tartalmazza. Ezek megismerése tehát elsődleges feladat egy nagyobb átalakítás előtt” – hangsúlyozta Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

A társasházi törvény (§21 (1)) értelmében ugyanis az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő elemeket érintő munkálatokhoz a közösség, pontosabban a közvetlenül érintett tulajdonosok kétharmadának írásos beleegyezése szükséges. Abban az esetben például, ha valaki összevonna két egymás melletti lakást a falak átalakításával, a közvetlen szomszédok tulajdoni hányad szerinti kétharmados beleegyezésére lesz szüksége a statikai szakvélemény mellett.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Gyál
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Gyálon az M0-s és az M5 autópályától 3 percre, családi házas környezetben, aszfaltos utcában ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Nagytarcsa
Eladó Lakóingatlan - családi ház

SZUPER családi ház eladó Nagytarcsán a Füzesliget lakóparkban!Kellemes méretû, gondozott telk...

Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Székesfehérvár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Székesfehérváron a Halesz park szomszédságában 2 szintes/dupla szigetelésû/ 4 szobás/ 2...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Heves
Eladó Lakóingatlan - családi ház

AKCIÓS ÁRON Heves megyében, Heves városának csendes aszfaltozott utcájában eladóvá vált, ...


Ingatlan Max