ingatlan

Súlyos bírsággal és plusz költséggel járhat a szabálytalan lakásfelújítás

Birtokháborítási ügybe válthatnak át az átgondolatlan korszerűsítési beruházások


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Szigetmonostor
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó Horányban, egy 550 nm-es belterületen lévõ, kiváló elhelyezkedésû telek! Az ingatlan...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Városliget- Egyetemek közelében eladó egy remek fényviszonyokkal rendelkezõ, jelenleg két szo...

Súlyos bírságokkal és helyreállítási költségekkel is számolniuk kell azoknak a lakástulajdonosoknak, akik a szükséges engedélyek beszerzése nélkül végeztetik el a különféle felújítási munkálatokat lakásukban. Mivel az őszi időszak adja a lakásfelújítás főszezonját, így ezekben a hetekben még fontosabb az építési rendelkezések megismerése. Annak ellenére azonban, hogy 2017-től kevesebb munkálathoz van szükség építési engedélyre, továbbra is összetett, többszintű szabályozás vonatkozik a lakásfelújításra, aminek részét képezik a társasházak speciális rendelkezései is – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

A későtavasz mellett az őszi hónapok jelentik a lakásfelújítás főszezonját. A legfrissebb reprezentatív felmérések szerint pedig a lakosság negyede tervezi átalakítani, modernizálni ingatlanát. A munkálatok megkezdése előtt azonban mindenképp érdemes tájékozódni a vonatkozó szabályozásról, mivel a szükséges engedélyek hiányában egyfelől helyreállítási kötelezettség, másfelől pedig bírság terhelheti a megrendelőt.

A tájékozódás nehézségét az adja, hogy többszintű szabályozás vonatkozik a társasházi lakások felújítására: egyfelől az országos, másfelől a helyi önkormányzati szabályozását, harmadrészt pedig a társasházak saját rendelkezéseit kell figyelembe venni, egyes esetekben pedig a közműszolgáltatók kritériumai is tovább bonyolíthatják a folyamatokat. Az országos szabályozás keretébe tartozik például, hogy mely munkálatokhoz szükséges építési engedélyt beszerezni. A helyi rendeletek azonban az országosnál szigorúbb feltételeket is szabhatnak a felújítási munkálatok elvégzéséhez, tekintettel például a műemléki településkép védelmére, helyi sajátosságokra.

„2017 évelejével a 482/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet értelmében még kevesebb munkálathoz van szükség építési engedély beszerzésére, azonban a legfőbb problémát a tapasztalat szerint az jelenti, hogy a társasházakra vagy az adott társasházra vonatkozó feltételeket nem ismerik a tulajdonosok. Ezeket a szabályokat a társasházi törvény, valamint a házak alapító okirata és szervezeti és működési szabályzata tartalmazza. Ezek megismerése tehát elsődleges feladat egy nagyobb átalakítás előtt” – hangsúlyozta Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

A társasházi törvény (§21 (1)) értelmében ugyanis az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő elemeket érintő munkálatokhoz a közösség, pontosabban a közvetlenül érintett tulajdonosok kétharmadának írásos beleegyezése szükséges. Abban az esetben például, ha valaki összevonna két egymás melletti lakást a falak átalakításával, a közvetlen szomszédok tulajdoni hányad szerinti kétharmados beleegyezésére lesz szüksége a statikai szakvélemény mellett.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Siófok
Eladó Lakóingatlan - családi ház

AZ ARANYPARTON kínálok megvételre egy LUXUS, PRÉMIUM MINÕSÉGÛ családi házat, melyben egy 135 ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Velence
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Velencén, a számozott utcák egyikében eladó egy 564 négyzetméteres, teljesen körbe kerített t...

Kiadó - Kereskedelmi - áruházHajdú-Bihar - Debrecen
Kiadó Kereskedelmi - áruház

Debrecen, Vénkert kedvelt üzleti negyedében, forgalmas helyen lévõ, utcafronti bejáratú, 41 n...

Eladó - Lakóingatlan - családi házVas - Káld
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Káldon eladó egy nappali + 2 szobás ház, 1365 nm-es telekkel. A házban 2 tágas szoba, nappali...


Ingatlan Max