ingatlan

Súlyos bírsággal és plusz költséggel járhat a szabálytalan lakásfelújítás

Birtokháborítási ügybe válthatnak át az átgondolatlan korszerűsítési beruházások


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Mályi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Miskolctól 3 percre lévõ, MÁLYI település központi, de CSENDES részén eladó egy 3 szintes, kö...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Gyor-Moson-Sopron - Sopron
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Soprontól 10km-re a festõi szépségû Brennbergben eladó egy családi ill. iker/sorház építésére...

Súlyos bírságokkal és helyreállítási költségekkel is számolniuk kell azoknak a lakástulajdonosoknak, akik a szükséges engedélyek beszerzése nélkül végeztetik el a különféle felújítási munkálatokat lakásukban. Mivel az őszi időszak adja a lakásfelújítás főszezonját, így ezekben a hetekben még fontosabb az építési rendelkezések megismerése. Annak ellenére azonban, hogy 2017-től kevesebb munkálathoz van szükség építési engedélyre, továbbra is összetett, többszintű szabályozás vonatkozik a lakásfelújításra, aminek részét képezik a társasházak speciális rendelkezései is – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

A későtavasz mellett az őszi hónapok jelentik a lakásfelújítás főszezonját. A legfrissebb reprezentatív felmérések szerint pedig a lakosság negyede tervezi átalakítani, modernizálni ingatlanát. A munkálatok megkezdése előtt azonban mindenképp érdemes tájékozódni a vonatkozó szabályozásról, mivel a szükséges engedélyek hiányában egyfelől helyreállítási kötelezettség, másfelől pedig bírság terhelheti a megrendelőt.

A tájékozódás nehézségét az adja, hogy többszintű szabályozás vonatkozik a társasházi lakások felújítására: egyfelől az országos, másfelől a helyi önkormányzati szabályozását, harmadrészt pedig a társasházak saját rendelkezéseit kell figyelembe venni, egyes esetekben pedig a közműszolgáltatók kritériumai is tovább bonyolíthatják a folyamatokat. Az országos szabályozás keretébe tartozik például, hogy mely munkálatokhoz szükséges építési engedélyt beszerezni. A helyi rendeletek azonban az országosnál szigorúbb feltételeket is szabhatnak a felújítási munkálatok elvégzéséhez, tekintettel például a műemléki településkép védelmére, helyi sajátosságokra.

„2017 évelejével a 482/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet értelmében még kevesebb munkálathoz van szükség építési engedély beszerzésére, azonban a legfőbb problémát a tapasztalat szerint az jelenti, hogy a társasházakra vagy az adott társasházra vonatkozó feltételeket nem ismerik a tulajdonosok. Ezeket a szabályokat a társasházi törvény, valamint a házak alapító okirata és szervezeti és működési szabályzata tartalmazza. Ezek megismerése tehát elsődleges feladat egy nagyobb átalakítás előtt” – hangsúlyozta Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

A társasházi törvény (§21 (1)) értelmében ugyanis az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő elemeket érintő munkálatokhoz a közösség, pontosabban a közvetlenül érintett tulajdonosok kétharmadának írásos beleegyezése szükséges. Abban az esetben például, ha valaki összevonna két egymás melletti lakást a falak átalakításával, a közvetlen szomszédok tulajdoni hányad szerinti kétharmados beleegyezésére lesz szüksége a statikai szakvélemény mellett.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pécs Keleti városrészében, jó környéken eladó egy 2003-ban felújított és átalakított, 3 szint...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Tápióság
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Falusi CSOK igenlésre alkalmas ház támogatott faluban?5 000 000 Ft. állami támogatásból megvá...

Kiadó - Kereskedelmi - iroda helyiségBudapest - 10. kerület
Kiadó Kereskedelmi - iroda helyiség

X. kerületben, gyorsan megközelíthetõ irodák bérelhetõk. Összesen 131 m2 - es,1 emeleti 4 ir...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 10. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

A X. kerületben, a Bánya tó közelében eladásra kínálunk egy 4. emeleti, 99 nm-es, nappali + 3...


Ingatlan Max