ingatlan

Súlyos bírsággal és plusz költséggel járhat a szabálytalan lakásfelújítás

Birtokháborítási ügybe válthatnak át az átgondolatlan korszerűsítési beruházások


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telekBaranya - Orfu
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Orfûn erdõ mellett hatalmas két utcából is megközelíthetõ építési telek eladó! 2.900 nm 20%-o...

Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Nógrádkövesd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Nógrád megye délnyugati részén, Váctól 36 km-re egy összközmûves tégla építésû 90 nm, 4...

Súlyos bírságokkal és helyreállítási költségekkel is számolniuk kell azoknak a lakástulajdonosoknak, akik a szükséges engedélyek beszerzése nélkül végeztetik el a különféle felújítási munkálatokat lakásukban. Mivel az őszi időszak adja a lakásfelújítás főszezonját, így ezekben a hetekben még fontosabb az építési rendelkezések megismerése. Annak ellenére azonban, hogy 2017-től kevesebb munkálathoz van szükség építési engedélyre, továbbra is összetett, többszintű szabályozás vonatkozik a lakásfelújításra, aminek részét képezik a társasházak speciális rendelkezései is – emelik ki a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

A későtavasz mellett az őszi hónapok jelentik a lakásfelújítás főszezonját. A legfrissebb reprezentatív felmérések szerint pedig a lakosság negyede tervezi átalakítani, modernizálni ingatlanát. A munkálatok megkezdése előtt azonban mindenképp érdemes tájékozódni a vonatkozó szabályozásról, mivel a szükséges engedélyek hiányában egyfelől helyreállítási kötelezettség, másfelől pedig bírság terhelheti a megrendelőt.

A tájékozódás nehézségét az adja, hogy többszintű szabályozás vonatkozik a társasházi lakások felújítására: egyfelől az országos, másfelől a helyi önkormányzati szabályozását, harmadrészt pedig a társasházak saját rendelkezéseit kell figyelembe venni, egyes esetekben pedig a közműszolgáltatók kritériumai is tovább bonyolíthatják a folyamatokat. Az országos szabályozás keretébe tartozik például, hogy mely munkálatokhoz szükséges építési engedélyt beszerezni. A helyi rendeletek azonban az országosnál szigorúbb feltételeket is szabhatnak a felújítási munkálatok elvégzéséhez, tekintettel például a műemléki településkép védelmére, helyi sajátosságokra.

„2017 évelejével a 482/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet értelmében még kevesebb munkálathoz van szükség építési engedély beszerzésére, azonban a legfőbb problémát a tapasztalat szerint az jelenti, hogy a társasházakra vagy az adott társasházra vonatkozó feltételeket nem ismerik a tulajdonosok. Ezeket a szabályokat a társasházi törvény, valamint a házak alapító okirata és szervezeti és működési szabályzata tartalmazza. Ezek megismerése tehát elsődleges feladat egy nagyobb átalakítás előtt” – hangsúlyozta Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

A társasházi törvény (§21 (1)) értelmében ugyanis az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő elemeket érintő munkálatokhoz a közösség, pontosabban a közvetlenül érintett tulajdonosok kétharmadának írásos beleegyezése szükséges. Abban az esetben például, ha valaki összevonna két egymás melletti lakást a falak átalakításával, a közvetlen szomszédok tulajdoni hányad szerinti kétharmados beleegyezésére lesz szüksége a statikai szakvélemény mellett.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBékés - Békéscsaba
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pósteleken aszfalt út mellett eladó egy kívülrõl jó állapotú tanya, termõre fordult gyümölcsf...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekPest - Zebegény
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Dunakanyar legszebb helyén Zebegényben, a hegy tetején Dunára nézõ örök panorámás 642nm telek...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekVeszprém - Balatonkenese
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Balatonkenesei, 1243 négyzetméteres, gondozott, parkosított üdülõövezeti telek eladó. Irányár...

Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Tác
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Tácon, a Gorsium felé vezetõ úton eladó egy kb. 70m széles, 6720 nm-es telken fekvõ, kb. 200 ...


Ingatlan Max