ingatlan

Augusztusi lakásroham: továbbra is sok az albérletes rémtörténet

Augusztusban minden évben erősen megugrik a kereslet a lakásbérleti piacon - főleg a diákok keresnek ilyenkor lakhatást. 


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telekFejér - Székesfehérvár
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Székesfehérváron az elkerülõ út közelében, Videoton és Tesco közelében, jó adottságokkal rend...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekZala - Zalaegerszeg
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Építkezõk figyelem! Andráshida legszebb utcájában kínálom megvételre ezt a jól megközelíthet...

Érdemes óvatosnak lenni, mert továbbra is rengeteg a fekete vagy szürke bérbeadás, amivel nemcsak a bérbeadó járhat rosszul, hanem az albérlő is könnyen kerülhet kiszolgáltatott helyzetbe. Pedig egyetlen egyszerű lépéssel elkerülhetőek az ebből adódó problémák. 
Több mint 600 ezren élnek hazánkban bérlakásban, és jelenleg is több mint 10 ezer lakást kínálnak kiadásra, amelyek iránt különösen augusztusban nagy a kereslet. A bérleti díjak emelkedése kézzelfogható volt az elmúlt években, amely nagy terhet jelent a bérlőknek, akik a statisztikák szerint az átlagbér kétharmadát költik már havonta lakhatásukra. Még mindig sokan vannak azok, akik írásbeli szerződés nélkül adják bérbe lakásukat, mások pedig a kisebb adófizetési teher miatt a valós díjnál alacsonyabb összegre kötnek szerződést, a különbözetet pedig készpénzben kérik el. A házilag gyártott szerződésekkel is sok a probléma, ezek lehetőséget adnak a visszaélésekre és a vitákra.

Kockázatos, mégis sokan írnak házilag szerződést
    "A tapasztalatok szerint a házilag írt bérleti szerződések sok          esetben tartalmaznak jogellenes kikötéseket, vagy csak egyszerűen  hibásak, mert a felek nem ismerik részletekbe menően az irányadó  jogszabályokat"

- közölte a Portfolio-val a Magyar Közjegyzői Kamara (MOKK). A későbbi viták elkerülése érdekében érdemes ezért jogi szakember - ügyvéd vagy közjegyző - segítségét kérni. Ha az ember biztosra akar menni, akkor célszerű közjegyző előtt kötni a bérleti szerződést, amely közokirat, és így közvetlenül végrehajthatók a benne foglalt kötelezettségek.

A közjegyzői okirat alapján bírósági peres eljárás nélkül indítható végrehajtás, hajtható be az elmaradt bérleti díj, vagyköltöztethető ki a bérlő az ingatlanból.

A bérleti díj nemfizetésére és a rongálások kártérítésének a biztosítására is van lehetőség a bérleti szerződés közokiratba foglalásával, de a bérbeadók rémálma általában az, ha nem hajlandó kiköltözni a bérlő.

   "A bérlő közjegyző előtt arra vállal kötelezettséget, hogy    amennyiben a bérleti szerződés bármely oknál fogva megszűnik,  akkor kiköltözik az ingatlanból, és a     bérleményt  visszaszolgáltatja. Ezzel elkerülhető lesz ezzel a hosszadalmas, akár  2-3 évig is elnyúló peres eljárás, ami ráadásul tetemes költségekkel  is jár"

- mondta Dr. Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző a Portfolio-nak.
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telekBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Eladó Kecskemét BELTERÜLETÉN, Lke besorolású, 3171-es, 30%-os beépíthetõséggel, szilárd útbur...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Balatonföldvár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Balatonföldvár kedvelt helyén a magas parton egy nyaraló egyik fele teljes berendezésse...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pécsett, Tettye városrész sík utcájában eladó egy 2009-ben felújított, 84 nm-es, nappali + 2 ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Székesfehérvár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Székesfehérváron eladó kertes ikerházban 55 m2 lakás. Önálló bejárattal, kerttel rendelkezik...


Ingatlan Max