ingatlan

Új lakást vagy használt lakást – mennyit „eszik”?

Hosszabb távon már biztosan érdemes mérlegelni.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Békés - Kétegyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Kétegyháza külterületén 5587 m2, 24,01 aranykorona értékû szántó, bérlõvel eladó....

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásFejér - Gárdony
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Gárdonyi félsziget fejlesztésének elsõ ütemében, sorházi lakások eladók. Belsõ háromszintes, ...

A címben feltett kérdésre természetesen van egy egyszerű válasz, mégpedig az, hogy az új lakások jellemzően drágábbak, de kisebb a fenntartási költségük. 
Hosszabb távon már biztosan érdemes mérlegelni. Hatalmas dilemmát jelent ezekben a hetekben, hónapokban a lakáspiacon megjelenő vevők számára, hogy új vagy inkább használt lakást vásároljanak. 
Az új lakásokért ugyan többet kell fizetni, ám általában korszerűbb anyagokból készülnek, ennek eredményeként az energiafogyasztásuk is kedvezőbb, sok esetben pedig a tartósságban is jobbak.

A lakások energiafogyasztását objektív paraméterek alapján kell mérni, és az erről szóló minősítés kötelező kelléke az adásvételnek. A legjobb osztályzat az AA, ez minimális energiafogyasztást jelent, a leggyengébb pedig a JJ, ami „kiemelkedően rossz” jelzővel szerepel a minősítési rendszerben – bátran lehet mondani, hogy a JJ jelűek energiapocsékoló lakások. 
A Lechner Tudásközpont adatai alapján tavaly készített összesítés szerint az energiatakarékos lakások aránya a teljes állományhoz mérten nagyon alacsony. 
Tavaly 140 ezer lakóingatlanra adtak ki energiabizonyítványt, ezeknek mindössze az ötöde kapott CC-s vagy annál kedvezőbb – BB, AA+, AA++ vagy AA – osztályzatot. 
A lakások 55 százaléka pedig átlagos (FF) vagy annál gyengébb osztályzatot kapott. A folyamatban lévő újlakás-boom eredményeként piacra kerülő új ingatlanok javíthatják az arányt.

Több mint tízezer olyan hirdetést vizsgáltunk meg, amelyeknél megadták a becsült rezsiköltséget. Az új lakások mellett beszédes adatok szólnak, ha a forintban mért fogyasztásukat nézzük. 
Az egy négyzetméterre jutó átlagos havi rezsikiadás egy használt lakás esetében átlagosan 525 forint, szemben az új lakásokra jellemző alig több mint 300 forintos átlaggal. 
Ennek eredményeként havi szinten egy átlagos, 50 négyzetméteres új lakás 10 ezer forinttal fogyaszt kevesebbet egy ugyanekkora alapterületű használt lakásnál, éves szinten pedig ez 120 ezer forinttal kisebb kiadást jelent. 
Ez az összeg még magasabb is lehet, ha egy korszerűtlenebb, rosszabb állapotú lakással vetjük össze az új lakások forintban mért fogyasztását.
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladásra kínálunk egy 5kW napelemmel felszerelt 85 m2-es családi ház projektet Kecskemét és a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Tápiószecso
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Gazdálkodók, befektetõk, állattartók figyelem! Eladásra kínálunk egy Budapesttõl autóval fél ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Csolnok
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Csolnokon ipari/kereskedelmi hasznosításra alkalmas ingatlan 600 nm-es hasznos területtel ela...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Szabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Nyíregyháza, Kállói úton, utcafronti 1786 nm-es építési telek eladó. A telek gazdasági övezet...


Ingatlan Max