ingatlan

Új lakást vagy használt lakást – mennyit „eszik”?

Hosszabb távon már biztosan érdemes mérlegelni.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Gyál
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Gyálon egy 2005-ben épült tetõtér beépítéses 83nm nappali+2 szobás, két fürdõszobás, ik...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekSomogy - Siófok
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Siófokon kínálunk vételre egy 3585 nm, belterületi építési telket. A telek "K-rp" jelû rekreá...

A címben feltett kérdésre természetesen van egy egyszerű válasz, mégpedig az, hogy az új lakások jellemzően drágábbak, de kisebb a fenntartási költségük. 
Hosszabb távon már biztosan érdemes mérlegelni. Hatalmas dilemmát jelent ezekben a hetekben, hónapokban a lakáspiacon megjelenő vevők számára, hogy új vagy inkább használt lakást vásároljanak. 
Az új lakásokért ugyan többet kell fizetni, ám általában korszerűbb anyagokból készülnek, ennek eredményeként az energiafogyasztásuk is kedvezőbb, sok esetben pedig a tartósságban is jobbak.

A lakások energiafogyasztását objektív paraméterek alapján kell mérni, és az erről szóló minősítés kötelező kelléke az adásvételnek. A legjobb osztályzat az AA, ez minimális energiafogyasztást jelent, a leggyengébb pedig a JJ, ami „kiemelkedően rossz” jelzővel szerepel a minősítési rendszerben – bátran lehet mondani, hogy a JJ jelűek energiapocsékoló lakások. 
A Lechner Tudásközpont adatai alapján tavaly készített összesítés szerint az energiatakarékos lakások aránya a teljes állományhoz mérten nagyon alacsony. 
Tavaly 140 ezer lakóingatlanra adtak ki energiabizonyítványt, ezeknek mindössze az ötöde kapott CC-s vagy annál kedvezőbb – BB, AA+, AA++ vagy AA – osztályzatot. 
A lakások 55 százaléka pedig átlagos (FF) vagy annál gyengébb osztályzatot kapott. A folyamatban lévő újlakás-boom eredményeként piacra kerülő új ingatlanok javíthatják az arányt.

Több mint tízezer olyan hirdetést vizsgáltunk meg, amelyeknél megadták a becsült rezsiköltséget. Az új lakások mellett beszédes adatok szólnak, ha a forintban mért fogyasztásukat nézzük. 
Az egy négyzetméterre jutó átlagos havi rezsikiadás egy használt lakás esetében átlagosan 525 forint, szemben az új lakásokra jellemző alig több mint 300 forintos átlaggal. 
Ennek eredményeként havi szinten egy átlagos, 50 négyzetméteres új lakás 10 ezer forinttal fogyaszt kevesebbet egy ugyanekkora alapterületű használt lakásnál, éves szinten pedig ez 120 ezer forinttal kisebb kiadást jelent. 
Ez az összeg még magasabb is lehet, ha egy korszerűtlenebb, rosszabb állapotú lakással vetjük össze az új lakások forintban mért fogyasztását.
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Pécs-Vasas
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Pécs-Vasas Szövetkezet utcában családi ház eladó! Az ingatlan 4 szoba étkezõs mely két b...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 16. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Egyedi tervezés, minõségi kivitelezés. Leginkább ez jellemzi ezt a családi házat, ami Árpádfö...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Érd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Érd Tusculánumban eladó minimál profilú, 95.nm-es,2 szoba nappalis, garázsos, alápincézett c...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 09. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Izgalmas terek, gyönyörû fények 163 m2, 5 szoba, étkezõ, 2 fürdõszoba, 2 gardróbszoba, 2 kon...


Ingatlan Max