ingatlan

Budai ingatlanmustra: mit kapunk a XI. kerületben?

A XI. kerületi ingatlanárak igencsak tág határok között mozognak: a fölkapott részeken egymillió forintra is rúghatnak a...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásTolna - Paks
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Pakson a Kossuth Lajos utcában eladásra kínálok egy földszin...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Szada
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

ELEGÁNS, LETISZTULT FORMAVILÁG, MAGAS MÛSZAKI MINÕSÉG A TERMÉSZET...

Szélsőséges kínálat

Budai ingatlanmustra: mit kapunk a XI. kerületben?

2007. április 18.

 

A XI. kerületi ingatlanárak igencsak tág határok között mozognak: a fölkapott részeken egymillió forintra is rúghatnak a négyzetméterárak, a kevésbé népszerű területeken pedig nyolcmillió forintért is megkaparinthatunk egy-egy kisebb lakást.

A XI. kerület legfelkapottabb része a Gellérthegy, a Sashegy, a mellette lévő sasadi rész, valamint a Tétényi úti kórház környéke. A legdrágább részeken akár az egymillió forintot is elérhetik a négyzetméterárak, bár állapottól függően hatalmas eltérések lehetnek. A konkrét épület mindig nagyon sokat számít, és még az azonos nagyságú, szomszédos ingatlanokon lévő lakások árai is eltérhetnek, attól függően, hogy milyen az ingatlan közvetlen környezete, tájolása, műszaki állapota. "A kerületi ingatlanárakban tehát óriási a szórás: 200 ezer forintos négyzetméterártól kezdődően gyakorlatilag egymillió forint fölé és emelkedhetnek az árak" - mondja Maul László, az Abix Ingatlan ügyvezető igazgatója. Az új és használtak lakások egyaránt keresettek, mindössze a vevőkben van különbség: míg a fiatalabb korosztály inkább az új lakások között válogat, addig az idősebbek a régebbi építésűeket részesítik előnyben.

Családi ház mértékkel

Újbudán belül főképp Albertfalván, Kelenvölgyben, Sasadon és a Gellérthegyen vannak családi házak, de ezekre nem túl nagy a kereslet. Egyedül a sasadi részt keresik időnként, de az ottani magas árak miatt nehéz nyélbe ütni az üzletet: ezen a részen az átlagos családi házak 500 ezer forint körüli négyzetméteráron kelnek el, és a lakások négyzetméterára is meghaladja a 350 ezer forintot. Persze ez is nagyon változó, a régebbi építésű, lapostetős „kockaházakban” időnként 280 ezer forintos négyzetméteráron is kínálnak eladó lakást - magyarázza Maul László. A Sashegy lába sosem volt egy olcsó környék, és most sem az - erősíti meg Bogácsi Anikó, az Ingatlanikó ingatlaniroda ügyvezetője. Ezen a részen viszonylag kevés az eladó kisebb lakás, a piacon inkább az értékesebb, nem ritkán 100 millió forintos ingatlanok sorakoznak - ezeket viszont áruknál fogva nehézkes eladni. A sasadi részen már alig van beépíthető telek, régi, bontásra váró épület viszont akad. Az ilyen telkek ára ugyanakkor horribilis, néha átlépi a 100 ezer forintos négyzetméterárat is.

Kelenvölgyi dilemma

A kerület kelenvölgyi részen már alacsonyabbak az árak, de a vevők általában még ezeket is drágállják. Ennek oka, hogy pár száz méterrel messzebb, a XXII. kerületi részen már jóval olcsóbbak a hasonló ingatlanok, és a vevők ezek árait hasonlítják a XI. kerületiekhez: míg egy kelenvölgyi, átlagos családi ház 50-60 millió forintba kerül, addig a XXII. kerületi oldalon mindezt 10 millió forinttal olcsóbban megvehetjük - tudtuk meg Bogácsi Anikótól. Újbuda albertfalvai része is érdekes terület: itt a Tétényi út és a vasút közötti részen vannak kisebb-nagyobb családi házak, amelyek általában jó állapotúak, és nem is olyan drágák. Ezen a részen 400 ezer forint körül alakulnak a négyzetméterárak, elsősorban azért, mert a telkek nagyon értékesek.


Gellérthegy aranyárban

A kerület legelegánsabb része a Gellérthegy, ahol a vevők leginkább a polgári villalakásokat keresik, amelyekből viszont kicsi a kínálat. Ezeket a 100 négyzetméter fölötti, csendes, napfényes, nagy kerttel rendelkező lakásokat általában 500-600 ezer forintos négyzetméteráron kínálják - mondja Kovácsiné Takáts Éva, a Gellért-Hegyalja Ingatlaniroda ügyvezetője. Nagyon kedveltek a nagy teraszos és tetőteraszos lakások is, bár ezek akár 30-40 százalékkal is megemelhetik az árat. A négyzetméterárakat ezen e környéken leginkább a panoráma és a tájolás befolyásolja, de sokat számít az épület típusa, állapota és környezete is.

A kerület legolcsóbb ingatlanjai a Fehérvári út végén, a Mezőkövesdi utca környékén vannak. Az ottani téglalakásokat állapottól függően 260-300 ezer forint körüli négyzetméteráron lehet megvenni, a paneleket pedig még ennél is olcsóbban, 200-220 ezer forintos négyzetméteráron kínálják. A panellakások viszont nem mindenhol ilyen olcsók, a gazdagréti lakótelep például kifejezetten drágának számít a maga kategóriájában - mondja Bogácsi Anikó. Ez a rész Kelenföldnél 15-20 százalékkal drágább, ennek ellenére nagyon keresett. Az albertfalvai panellakásokat már sokkal nehezebb eladni, és az őrmezei lakótelep iránt is kevesen érdeklődnek - tudtuk meg Maul Lászlótól, aki szerint ennek oka az autópálya közelsége mellett az, hogy az őrmezei épülettömbök jóval régebbiek.

Problémás környék

A főútvonalak mentén lévő ingatlanokat szintén nehéz eladni, kevesen keresnek lakást a forgalmas és zajos Bartók Béla úton, az Október huszonharmadika utcában, a Budafoki úton, vagy éppen a Fehérvári úton. A vasúti sínek mellett lévő ingatlanokat is nagyon nehéz eladni, ez pedig az árakon is meglátszik: az ilyen lakások tulajdonosai 10-15 százalék engedményre kényszerülnek. A BAH csomópont a kerület egyik legkritikusabb része - szögezi le Bogács Anikó. Ezen a részen szinte lehetetlen eladni a lakásokat, és a Budaörsi úton is problémás az értékesítés.

A Móricz Zsigmond körtér nagyon jó helyen van, egykor nagyon felkapott volt, az állandósult parkolási nehézségek miatt viszont egyre kevesebben keresnek ingatlant ezen a környéken. 50 négyzetméteres lakásból eleve hiány van ezen a részen: itt tipikusan vagy 30 négyzetméter körüli, vagy 60-70 négyzetméteres lakásokat kínálnak. Ez utóbbiakat nem ritkán 15-16 millió forintos áron is meg lehet szerezni. A belsőudvari kislakások között is akadnak nagyon olcsók: ilyesmit nyolcmillió forintos áron is lehet venni.

Forrás: http://hvg.hu/print/20070418_buda_ingatlan.aspx

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

VII. kerületben kiváló infrastruktúra mellett, Gozsdu udvar szomszédságában eladó egy nappali...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Budapest - 21. kerület
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Csepel Hárosi részén kínálom megvételre, ezt a 2 ut...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Debrecen-Józsán eladó a Kastély utcában egy 2008-ban épült 140 nm2-es EGYSZINTES családi ház....

Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 03. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

III Montevideó irodaparkban a, 262 nm méretû, felújított iroda ...


Ingatlan Max