ingatlan

A banki értékbecslés nem egyenlő a piaci értékeléssel!

A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel, ilyenkor az értékelő egy úgynevezett hitelbiztosítéki értéket állapít meg


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásVeszprém - Alsóörs
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

x...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Csodálatos környezetben, fenyves erdõ ölelésében fekvõ ikerház egyik fele, nappali + 2 szoba,...

Néha kötelező az értékbecslés!

Előfordul adásvétel során bizonyos esetekben, hogy az értékesítés kizárólag akkor történhet meg, ha hivatalos, szakértő által megállapított áron kel el az ingatlan. Egy ilyen, konkrét eset például, ha az eladósorba került ingatlan egy nagykorúságát be nem töltött gyermek nevén van. A kiskorú nevén lévő ingatlan eladásához ugyanis minden esetben hivatalos értékbecslés szükséges.

Ilyenkor a gyámhatóság is bekapcsolódik az üzlet lebonyolításába, mégpedig azért, mert ők a kiskorú érdekeit tartják mindenekelőtt fontosnak, és gondosan ügyelnek arra, hogy a gyermek semmilyen hátrányt ne szenvedhessen az ingatlan eladásakor. Tehát kötelezik az eladót hivatalos értékbecslésre, hogy semmi esetre se fordulhasson elő, hogy az ingatlan áron alul megy el.

A másik ilyen eset pedig, ha az eladott ingatlan árából egy másik ingatlant vásárolnak. Ilyenkor azért szükséges a hivatalos értékbecslés, hogy abból minden kétséget kizárólag bizonyításra kerüljön, hogy az új lakás legalább olyan értékkel bír, mint a korábban – kiskorú tulajdonában lévő – eladott ingatlan.

Itt sem jöhet létre adásvétel, amíg nincs meg az értékbecslés. Mégpedig olyan értékbecslés, melynél a forgalmi érték olyan kell, hogy legyen, mely messzemenő részletekbe is bocsátkozik, vagyis piaci összehasonlításokon is alapul és teljes mértékben elemző jellegű. A dokumentum hitelessége mindenképp végzett értékbecslői tudást és felelős munkát követel.

Gyámhatósági eljárásokkal folytatott ingatlan értékesítés esetén, minden esetben szükséges és elengedhetetlen követelmény az értékbecslés. Ezt látva válik egyértelművé, hogy kizárólag az ilyen ár hiteles és reális, hiszen a gyermek érdekeit védő hatóság is csak ezt fogadja el!

Nos, tehát jöjjön a főcímben is említett különbség, ha hitelre kívánunk ingatlant értékesíteni.

Ebben az esetben a hitelt finanszírozó bank is kötelezően kiküld egy értékbecslőt. A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel, ilyenkor az értékelő egy úgynevezett hitelbiztosítéki értéket állapít meg. Ez az érték, melyen a bank – ha a hitelfelvevő nem fizet – gyorsan el tudja adni az ingatlant. A hitelbiztosítéki érték megállapítását a 25/1997. (VIII. 1.) PM rendelet szabályozza.
 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Gödöllo
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

Kiadó! Központ közelében 2,5 szobás, konvektoros, bútorozott lakás hosszú távra kiadó! ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házVeszprém - Tihany
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Tihanyban eladó Belsõ tóra nézõ, 956 nm-es parkosított telken levõ 200 nm, panorámás, családi...

Eladó - Lakóingatlan - garázsSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - garázs

Nyíregyháza, Árpád utcán az Állomással szemben lévõ garázssoron, eladó egy nagyon jó állapotb...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásVeszprém - Balatonfüred
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

30m2-es társasházi lakást kínálok megvételre Balatonfüreden. A lakóingatlan 2017-ben épült, a...


Ingatlan Max