ingatlan

A banki értékbecslés nem egyenlő a piaci értékeléssel!

A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel, ilyenkor az értékelő egy úgynevezett hitelbiztosítéki értéket állapít meg


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza, Orosi útból nyíló aszfaltozott utcában, új építésû, 3 szoba+nappalis, 93,62 nm-e...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladóvá vált a festõi szépségû Diósgyõrben egy kifizetett panelprogramos, mérhetõ és szabályo...

Néha kötelező az értékbecslés!

Előfordul adásvétel során bizonyos esetekben, hogy az értékesítés kizárólag akkor történhet meg, ha hivatalos, szakértő által megállapított áron kel el az ingatlan. Egy ilyen, konkrét eset például, ha az eladósorba került ingatlan egy nagykorúságát be nem töltött gyermek nevén van. A kiskorú nevén lévő ingatlan eladásához ugyanis minden esetben hivatalos értékbecslés szükséges.

Ilyenkor a gyámhatóság is bekapcsolódik az üzlet lebonyolításába, mégpedig azért, mert ők a kiskorú érdekeit tartják mindenekelőtt fontosnak, és gondosan ügyelnek arra, hogy a gyermek semmilyen hátrányt ne szenvedhessen az ingatlan eladásakor. Tehát kötelezik az eladót hivatalos értékbecslésre, hogy semmi esetre se fordulhasson elő, hogy az ingatlan áron alul megy el.

A másik ilyen eset pedig, ha az eladott ingatlan árából egy másik ingatlant vásárolnak. Ilyenkor azért szükséges a hivatalos értékbecslés, hogy abból minden kétséget kizárólag bizonyításra kerüljön, hogy az új lakás legalább olyan értékkel bír, mint a korábban – kiskorú tulajdonában lévő – eladott ingatlan.

Itt sem jöhet létre adásvétel, amíg nincs meg az értékbecslés. Mégpedig olyan értékbecslés, melynél a forgalmi érték olyan kell, hogy legyen, mely messzemenő részletekbe is bocsátkozik, vagyis piaci összehasonlításokon is alapul és teljes mértékben elemző jellegű. A dokumentum hitelessége mindenképp végzett értékbecslői tudást és felelős munkát követel.

Gyámhatósági eljárásokkal folytatott ingatlan értékesítés esetén, minden esetben szükséges és elengedhetetlen követelmény az értékbecslés. Ezt látva válik egyértelművé, hogy kizárólag az ilyen ár hiteles és reális, hiszen a gyermek érdekeit védő hatóság is csak ezt fogadja el!

Nos, tehát jöjjön a főcímben is említett különbség, ha hitelre kívánunk ingatlant értékesíteni.

Ebben az esetben a hitelt finanszírozó bank is kötelezően kiküld egy értékbecslőt. A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel, ilyenkor az értékelő egy úgynevezett hitelbiztosítéki értéket állapít meg. Ez az érték, melyen a bank – ha a hitelfelvevő nem fizet – gyorsan el tudja adni az ingatlant. A hitelbiztosítéki érték megállapítását a 25/1997. (VIII. 1.) PM rendelet szabályozza.
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Polgárdi
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó kereskedelmi terület és üzlet Polgárdiban, az M7 lejárónál, belterületi, Gksz-2 besorol...

Eladó - Kereskedelmi - áruházSzabolcs-Szatmár-Bereg - Csengersima
Eladó Kereskedelmi - áruház

Csengersimai határátkelõnél eladó egy 4934 nm-en fekvõ több, folyamatosan mûködõ vendéglátó é...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Bócsa
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Soltvadkerti tónál több funkciós tanya eladó! Ingatlan jellemzõi: -csendes környezet -3 sz...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSomogy - Siófok
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Balatontól 50 méterre ELADÓ HÁZ SIÓFOKON! A 172 nm-es ház 6 szoba, 6 fürdõ, 2 konyha, 2 napp...


Ingatlan Max