ingatlan

A banki értékbecslés nem egyenlő a piaci értékeléssel!

A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel, ilyenkor az értékelő egy úgynevezett hitelbiztosítéki értéket állapít meg


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Mezőgazdasági - mezőgazdasági területekVeszprém - Káptalanfa
Eladó Mezőgazdasági - mezőgazdasági területek

Káptalanfán, 2 ha-os, bekerített területen, 650+250 m2-es felépítmény bõvíthetõ villannyal, u...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekKomárom-Esztergom - Esztergom
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Megvételre kínálok Esztergomban, a Kettõspince közelében egy 1544 m2-es telket. A telek jelen...

Néha kötelező az értékbecslés!

Előfordul adásvétel során bizonyos esetekben, hogy az értékesítés kizárólag akkor történhet meg, ha hivatalos, szakértő által megállapított áron kel el az ingatlan. Egy ilyen, konkrét eset például, ha az eladósorba került ingatlan egy nagykorúságát be nem töltött gyermek nevén van. A kiskorú nevén lévő ingatlan eladásához ugyanis minden esetben hivatalos értékbecslés szükséges.

Ilyenkor a gyámhatóság is bekapcsolódik az üzlet lebonyolításába, mégpedig azért, mert ők a kiskorú érdekeit tartják mindenekelőtt fontosnak, és gondosan ügyelnek arra, hogy a gyermek semmilyen hátrányt ne szenvedhessen az ingatlan eladásakor. Tehát kötelezik az eladót hivatalos értékbecslésre, hogy semmi esetre se fordulhasson elő, hogy az ingatlan áron alul megy el.

A másik ilyen eset pedig, ha az eladott ingatlan árából egy másik ingatlant vásárolnak. Ilyenkor azért szükséges a hivatalos értékbecslés, hogy abból minden kétséget kizárólag bizonyításra kerüljön, hogy az új lakás legalább olyan értékkel bír, mint a korábban – kiskorú tulajdonában lévő – eladott ingatlan.

Itt sem jöhet létre adásvétel, amíg nincs meg az értékbecslés. Mégpedig olyan értékbecslés, melynél a forgalmi érték olyan kell, hogy legyen, mely messzemenő részletekbe is bocsátkozik, vagyis piaci összehasonlításokon is alapul és teljes mértékben elemző jellegű. A dokumentum hitelessége mindenképp végzett értékbecslői tudást és felelős munkát követel.

Gyámhatósági eljárásokkal folytatott ingatlan értékesítés esetén, minden esetben szükséges és elengedhetetlen követelmény az értékbecslés. Ezt látva válik egyértelművé, hogy kizárólag az ilyen ár hiteles és reális, hiszen a gyermek érdekeit védő hatóság is csak ezt fogadja el!

Nos, tehát jöjjön a főcímben is említett különbség, ha hitelre kívánunk ingatlant értékesíteni.

Ebben az esetben a hitelt finanszírozó bank is kötelezően kiküld egy értékbecslőt. A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel, ilyenkor az értékelő egy úgynevezett hitelbiztosítéki értéket állapít meg. Ez az érték, melyen a bank – ha a hitelfelvevő nem fizet – gyorsan el tudja adni az ingatlant. A hitelbiztosítéki érték megállapítását a 25/1997. (VIII. 1.) PM rendelet szabályozza.
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Kisoroszi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Kisoroszi lakóövezetében egy 2000-ben épült, 128 nm-es, amerikai konyhás nappalis+4 hál...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 03. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Harsányliget lakóparkban eladó egy 79 nm-es, amerikai konyhás nappali + 2 szobás lakás. Minde...

Eladó - Lakóingatlan - családi házJász-Nagykun-Szolnok - Jánoshida
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Jánoshidán csendes, nyugodt környéken családi ház kedvezõ irányáron ELADÓ. A 3 szobás, gázko...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekBudapest - 18. kerület
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Eladó telek az Almáskerttel szemben. Közmû a telek elõtt az utcafronti szélesség 11 m. A kö...


Ingatlan Max