ingatlan

Ismét vonzó lesz a Balaton?

Ha az elkövetkezendő évtizedben mindaz megvalósul, amit vállalkozói csoportok a Balaton környékére álmodtak, a tó ismét a...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyírbátor
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ELADÓ INGATLAN HELYSZÍNE ******************************* *** NYÍRB&Aacut...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budapest 11. ker., Gazdagréti részén, csendes kis utcában található ez, az akár több generáci...

Ismét vonzó lesz a Balaton?

Ha az elkövetkezendő évtizedben mindaz megvalósul, amit vállalkozói csoportok a Balaton környékére álmodtak, a tó ismét a régió egyik vezető úti célja lehet. Olyan hely, ahol kivételes természeti adottságú környezetben egész évben tartalmas időtöltést lehet találni. Fejlesztési forrás - az elmúlt idők beruházásai, de még inkább a már bejelentett tervek alapján - van bőven: csak a négy eddig ismert nagyprojektre mintegy 140 milliárdot fordítanak.

Világgazdaság (http://www.vilaggazdasag.hu)
2007. április 17., kedd 8:04


A térség ingatlanpiaca szerkezeti átalakuláson megy keresztül. A magánerős építkezések dominanciája a múlté. A Balaton arculatának formálásában az ingatlanfejlesztő cégek által indított nagy léptékű beruházások vették át a vezető szerepet. Érvényesült továbbá egy másik tendencia is: a külföldi vásárlók háttérbe szorultak, akik a kilencvenes évek elején-közepén vettek nyaralót, pincét vagy házat, azoknak egy kisebb része az eladók sorába lépett, de legalábbis gondolkodik: menjen vagy maradjon.

Magasabb kategóriás hotelek

A régió vonzerejének lassú, de folyamatos visszaesése megállni látszik: új szereplők jelennek meg a térségben. A formálódó új szolgáltatások - igazodva a fogyasztói szokásokhoz - a jobb minőség felé tolják el a kínálatot. S a piac nagyon határozottan vissza is igazolja ezeket a döntéseket. A tó környékén nyíló magasabb kategóriás hotelek egész évben kimagaslóan jó telítettséggel működnek, s a számuk gyorsuló tempóban nő. Nemrég nyílt meg Siófokon a Galerius Spa Termálfürdő és Wellness Központ és a szintén négycsillagos Casa Perla. Balatonfüreden az idén adták át az ugyanebbe a kategóriába tartozó Hotel Silver Resortot, de megújult a város két másik háza, a Flamingó Wellness és az Anna Grand Hotel is.

A szálláshelyek mellett bővül az egyéb szolgáltatásokat nyújtó létesítmények kínálata is. A Balatonfüreden tavaly már bemutatkozott Annagora Aquapark mellett kikötő és vízisísportközpont (Balatonfenyves), golfparadicsomok (Balatonudvari és Örvényes között, Balatonkenesén, Szántódpusztán és a Sármelléki reptér közelében) létrehozása, valamint fürdőépítések (Balatonvilágos, Keszthely) is szerepelnek a fejlesztési elképzelések között.

Hétéves terv

Az eddig nyilvánosságra hozott projektek legnagyobbja - mind a befektetési értéket, mind az érintett terület nagyságát figyelembe véve - azonban csak az idei főszezon lezárása után indul. Az SCD csoporthoz tartozó Balatontourist Zrt. 176 hektáron 104,1 milliárd forintot kíván befektetni. A tervek 21 települést érintenek, időtartamuk hét év.

Az SCD a Balaton körül működő három idegenforgalmi társaság (a Siotour, a Balatontourist és a Zalatour) megvásárlásával jutott hozzá a fejlesztésbe bevont Balaton körüli, döntően tóparti ingatlanokhoz. A három céget egyesítették, majd a portfóliótisztítás után dolgozták ki a fejlesztési elképzeléseket. Ahogy azt Csákvári Árpád, a Balatontourist Zrt. elnöke érdeklődésünkre elmondta: az SCD fejlesztési programja 28 projektről szól, az egyes fejlesztések finomhangolása az érintett önkormányzatokkal történő egyeztetéseken jelenleg is folyik.

Kempingezési lehetőségek

A beruházássorozat a kempingfejlesztésekkel indul. Terveik szerint az idén a szezon lezárása után, szeptemberben a Balatonakaliban lévő két egységben, illetve Balatonszepezden és Siófokon kezdik a munkát, s - Siófok kivételével - be is fejezik azt a jövő évi szezonnyitásra. Legalábbis az érintett területek azon részét, ahol a jövőben is sátoros, lakókocsis vendégeket fogadnak majd. Ilyen jellegű létesítmény az említetteken kívül Révfülöpön, Badacsonyörsön, Balatonszemesen, Fonyódon és Alsóörsön lesz még. Épül továbbá egy ökofalu Vonyarcvashegyen.

A jelenleg kihasználatlan kempingezési lehetőségeket a jövőben egy lényegesen magasabb színvonalon működő létesítményegyüttes biztosítja. A jelenlegi 23 helyett 9 (Vonyarcvasheggyel együtt 10) - a német ADAC minősítés szerint is magas - három-négy csillagos egység működik majd a mai 170-nel szemben 55 hektáron. A kempinghelyek száma az eddigi 7080-ról 2200-2600-ra csökken, ám a cég szakemberei szerint ez az a nagyságrend, amelyre van megfelelő kereslet. Mint Csákvári Árpád kiemelte: csúcsszezonban sem haladja meg a létesítmények átlagos kihasználtsága a 60 százalékot.

Bor és gasztronómia

A kempingezés koncentrálását követően fennmaradó területekre tervezett beruházások igen sokfélék, tekintetbe veszik az adott térség hagyományait, adottságait. Badacsonyban boron és gasztronómián alapuló szállodát, Zamárdiba témaparkot, szórakoztató- és oktatóközpontot építenek majd. Számos wellness- és konferencialétesítményt alakítanak ki, s lesz jachtklub (Balatonszemes, Balatonakarattya, Balatonalmádi) és horgászfalu (Balatonberény) is. A szállodák a magasabb, három-négy csillagos kategóriát képviselik majd, de Balatonfüreden és Zalakaroson ötcsillagos hotelekben gondolkodnak.

Siófokon építkezik az izraeli L. A. Shiraz. Az Aranyparton létesíti a Galerous Resort and Spa nevű apartman-, rekreációs és szabadidős komplexumot. A 13 milliárd forintos beruházás első szakaszát már átadták, jelenleg a második ütem kivitelezése zajlik.

Hajók és csónakok

A Keszthelyi-öbölben vegyes funkciójú, 75 millió eurós beruházást készít elő a Creatura Immobilia Kft. A tervek szerint egy 200 szobás hotelt, egy 515 apartmant, egy 33 szobás vendégházat és egy 190 lakásos tömböt magában foglaló együttes épülne. A föld alatt 22 ezer négyzetméteres garázsterületen egy időben több száz autó parkolhat. Természetesen üzletek, éttermek és szolgáltatóegységek, továbbá egy konferencia-központ is helyet kapna a területen. A fejlesztő egy új kikötőt is létesítene, ahol több tucat hajó és csónak férne el.

Az idén a szezon elején adják át a CIB Ingatlanlízing által kivitelezett és finanszírozott apartmanparkot. Itt 16 ezer négyzetméteres területen 153 lakásból álló létesítmény lesz exkluzív jachtklubbal és 160 férőhelyes vitorláskikötővel. A közvetlen vízparti komplexumban a lakások mérete 43-150 négyzetméter közötti lesz.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Csapókertben, eladásra kínálok, 1000nm-es telken lévõ, 130nm-es, mûanyag nyílászárós, kandall...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Otthonok és megoldások! Kecskemét belvárosához néh&...

Eladó - Lakóingatlan - családi házZala - Zalaegerszeg
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Zalaegerszegen csodás panorámával a Budai völgyben eladó egy...

Eladó - Lakóingatlan - házrészPest - Dunaharaszti
Eladó Lakóingatlan - házrész

Dunaharasztin Piac közelében 1950-es években épült 2 lakásos családi házból az elsõ házrész e...


Ingatlan Max