ingatlan

Minden, amit tudni kell a 10+10 milliós CSOK-ról - frissítve!

Az ingatlanra vonatkozó szabályok - Személyi feltételek  - A használt lakásokra is marad a támogatás Ingatlan ajánlatok
Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségPest - Budaörs
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Budaörs központjában, 3 önálló orvosi helyiségbõl ...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Velence
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Velencén, néhány éve parcellázott, zárt magánterületen, 1 020 nm összközmûves telek eladó. A ...

2016 januárjától él az új CSOK, ami január közepe óta sok bankban már elérhető és rendkívül nagy az érdeklődés iránta. A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítői is rengeteg kérdést kapnak a témával kapcsolatban. Ezért összefoglaltuk a legalapvetőbb tudnivalókat, szabályokat a támogatásról.
 
Az újépítésű lakások iránti érdeklődés jelentős növekedését, valamint az ingatlanárak növekedését eredményezték az elmúlt hetekben-hónapokban a már karácsony előtt bejelentett Családok Otthonteremtési Kedvezményének új szabályai. Januárban mi is foglalkoztunk a témával, azóta viszont többször módosítottak a szabályokon, ezért leporoltuk és aktualizáltuk a tudnivalókat.
 
10 milliós támogatás + 10 milliós kedvező hitel
 
Amire a karácsonyt megelőző napokban mindenki felkapta a fejét, azok az elhangzó számok voltak: vagyis, hogy az állam 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kínál azoknak a három- vagy többgyermekes családoknak, akik újépítésű ingatlant vesznek, építtetnek. Ráadásul ezt az összeget még egy kedvező feltételű, 10 milliós hitellel is megtoldja, amennyiben ezt valaki igényli a támogatás mellé. A hitel kamata 3 százalékban fixált, 25 éves a futamideje, kamaperiódusát pedig 5 évre rögzítik, de az állam ezen 5 év után is garantálja a 3 százalékpontos kamatelőnyt. Korábban 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra nem lehetett igénybe venni a hitelt, ma már azonban nem él ez a korlát.
 
A 10 milliós támogatás csak a három vagy ennél több gyermeket vállaló családoknak jár. Akik csak két gyereket vállalnak, azok a korábbi, legfeljebb 2,6 milliós összeget kaphatják támogatásként, míg az egy gyermeket vállalók 600 ezret. Jó hír azoknak, akik korábban már részesültek lakásépítési, otthonteremtési támogatásban, hogy új lakásra igényelt támogatás esetén megkaphatják a korábbi támogatás és az új támogatási összeg közötti különbözetet. Ez a 10 milliós, illetve a kisebb mértékű támogatások esetén is érvényes.

Ennek fejében az állam javára 10 évre szóló jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlanra, és további feltétel, hogy 10 évig a szülőknek és a gyerekeknek is életvitelszerűen benne kell lakniuk. Kivételek azonban akadnak, így az, ha a gyereknek tanulmányai miatt költöznie kell, tartósan egészségügyi intézménybe kerül valaki a családból, esetleg más településen vállal munkát (de legfeljebb csak 5 évig), vagy szabadságvesztés büntetését tölti, illetve ha a nagykorú vagy nagykorúvá váló gyerek már költözik. 
 
Az ingatlanra vonatkozó szabályok
 
Az újépítésű ingatlan nem lehet akármilyen a méretét tekintve: lakás esetében minimum 60 négyzetméteresnek, háznál viszont legalább 90 négyzetméteresnek kell lennie azoknál, akik három gyermeket nevelnek. Azoknak, akik egy gyermeket nevelnek, legalább 40 négyzetméteres lakásba vagy 70 négyzetméteres házba, a kétgyermekeseknek minimum 50 négyzetméteres lakásba vagy 80 négyzetméteres házba kell költözniük, ha támogatást szeretnének. Fontos, hogy lakóingatlanra vehető csak igénybe a 10 milliós támogatás. A CSOK tavalyi verziójánál alkalmazott energiatakarékossági és négyzetméterkorlátokat kivették a rendeletből.
 
Új építésű ingatlannak egyébként 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező lakóingatlan számít, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik, de nem volt még tulajdonosa, vállalkozótól vagy pénzintézettől kerül megvásárlásra, vagy pedig annak leendő tulajdonosa magának építteti. A CSOK természetesen igénybe vehető olyan lakásokra is, melyek tulajdonjogát az elkészültüket megelőzően ruházzák át. Itt is feltétel azonban, hogy a lakás építési engedélye 2008. július 1-je után legyen kiadva, illetve 2016. január 1-je utáni építésnél már csak egyszerű bejelentés szükséges.

Az ingatlannak az általános építési szabályoknak meg kell felelnie, azonban nem kell sem komfortosnak, sem összkomfortosnak lennie. Korábban feltétel volt a teljes közművesítettség, ez azonban már nem az, így fúrt kút esetén is kérhető a támogatás, sőt szennyvízcsatorna megléte sem szükséges, megfelelnek más, szabályszerű szennyvíztárolási és -tisztítási megoldások is. Ráadásul most már akár tanyabesorolású külterületen is igényelhető a CSOK. Az elvárás mindössze annyi, hogy legyen benne egy 12 négyzetmétert meghaladó lakószoba, konyha, fürdőszoba és vécé, valamint, hogy közműves legyen a villamosenergia-szolgáltatás.
 
Ami fontos, hogy az emeletráépítés, tetőtérbeépítés is új ingatlan építésének számít és jár utána a 10 milliós támogatás, de csak abban az esetben, ha ennek révén nem egy, hanem 2 új, önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jön létre, mely a fentebb felsorolt követelményeknek is megfelel. Vagyis a jogalkotók nem igazán támogatják annak lehetőségét, hogy a szülői ház tetőterébe költözzenek a fiatalok, hiszen a támogatás a nagy, többlakásos emeletráépítésekre, illetve beépítésekre lett szabva. 
 
Amennyiben valaki nem céggel, hanem magánépítkezőként építi a házát, akkor a teljes áfatartalmat visszaigényelheti 5 millió forintig, de legfeljebb 150 négyzetméteres lakás, illetve 300 négyzetméteres ház esetén, egyetlen alkalommal, legkésőbb 2019 év végéig. Az ingatlan egyébként 10 évig nem adható el, az igénylőnek és családjának ott kell laknia, másnak viszont nem átadható, oda más személy nem fogadható be.
 
Ami még fontos, hogy a támogatás az adásvételi szerződés aláírásától számított 120. napig igényelhető, míg építkezés esetében még a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni. Ezen határidők elmulasztása esetén már nem vehető igénybe. 
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házKomárom-Esztergom - Kisbér
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A Dot-Ing Ingatlan és Hite iroda eladásra kínál Komárom- E...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza Korányi Kertvárosban, eladó egy belsõszintes, ...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Dunaújváros elõkelõ helyén, Csillagdombon, 4128 m2-es építési telek, akár három felé megosztv...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félHeves - Egerszalók
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Csodás panorámával 4 szobás, új építé...


Ingatlan Max