ingatlan

Amin nem érdemes spórolni? Hogyan-válassz jó ingatlanügynököt?

A jó ügynök segít eldönteni, hogy valójában mire van szükséged.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Üröm
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Üröm frekventált részén eladó egy három generációs ház. Az ingatlan három szintes,teljesen al...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekFejér - Székesfehérvár
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Harmatosvölgyben, 875 m2-es, összközmûves építési telek eladó! Harmatosvölgy Maroshegy új ...

Évek óta kacérkodom a lakáscsere gondolatával, de rendszerint már az ingatlanhirdetések faramuci, ostoba megfogalmazásaitól is elmegy a kedvem az egésztől. „A lakás fürdőjében a fárasztó nap végén fürdőkádban kényeztethetjük magunkat. (SIC!)” Mi vaaan??! És akkor még azt sem tudom, hogy milyen ingatlanügynök keze közé kerülök… Pontosan tisztában vagyok vele, mennyi minden múlik rajta. Egy rossz ügynökkel nemcsak rengeteg pénzt (és időt) bukhatok el, de ráadásul kismilliónyi bosszúsággal is nehezebbé teszem az életemet. Honnan ismerhető fel, ki a jó ügynök? Erről faggattam a szakértőket. Fiala Borcsa írása.

Vannak jó szakemberek

A jó ingatlanos kiválasztása az első benyomásnál elkezdődik. Már a telefonálás alapján ki lehet szűrni, ki az, aki szimpatikus, és valóban szívén viseli az ügyedet. Elkezdhetsz reménykedni, ha rögtön felveszi a telefont, de ha épp nem ér rá, akkor felírja a számodat, aztán pedig tényleg visszahív. Nem feltétlenül baj, ha valaki kezdő, hiszen amikor egy nagyobb csoporton belül dolgozik, megkapja a szükséges támogatást és az információkat. Az egyéni vállalkozó, kezdő ingatlanügynök azonban ritkán tud egy ilyen erőteljes háttérországot felmutatni.

„Jó pár éve, amikor a mostani lakásunkat kerestük, találkoztunk egy korrekt, megbízható, szimpatikus ingatlanossal, akihez azóta is ragaszkodunk. Mindent ő intéz az igencsak kiterjedt családunkban. Ám nagyon rögös volt a hozzá vezető út.”

Vannak kóklerek

Kétfajta ügynök van, az egyik, aki ebből él, és a másik, aki csak mellékesen csinálja, napi két órában. Ezt a munkát azonban nem lehet napi két órában csinálni, teljes elköteleződést kíván a feladat. Mindig az ügyfél rendelkezésére kell állni, készen arra, hogy bármikor, bármit átbeszéljen vele.

„Elképesztő fazonok, pattanásos, ifjú titánok, közvetlenül a nyugdíj előtt elbocsátott fájdalmasan szánalmas alakok… sajnos általában ilyen figurákba futottam bele. Görcsösek voltak és cseppet sem értettek az ingatlanpiachoz. Csak az számított nekik, lesz-e jutalék a végén vagy sem. Mindegyiknél az volt az érzésem, hogy én vagyok az első ügyfele.”

„A legdurvább arc elvitt megnézni egy lakást, ahol a tulajdonos és a családja éppen a testvérük temetésére indult volna. Cirka harminc ember fogadott bennünket gyászban, koszorúkkal… és ezt pontosan tudta az ügynök. Nyugtatgatott, hogy ne is törődjek vele. Én pedig még életemben nem voltam ennyire kellemetlen helyzetben.”

„Azt hittem, ilyen fokú értetlenség nincs a világon. Talán nem érti, amit beszélek? Három hálószobát szeretnék, ő meg jött, hogy »másfél szoba, plusz alkóv. Értse meg, kihagyhatatlan!« Nem értettem meg.”

Vannak praktikák

Meg kell nézni, milyen cégnél dolgozik az ügynök, hogy az valóban ismert és megbízható-e. Minél nagyobb a cég, az ellenőrzés és a szervezettség, annál biztosabb, hogy minden megfelelő lesz majd. És valószínűleg annál magasabb a szakmai nívó.

Milyen a jó ingatlanos?

A jó ingatlanos az első telefonálás után személyes találkozóra hívja az ügyfelét, ahol nyugodt körülmények között meg tudják beszélni az igényeket. Tapintatosan megkérdezi a családi körülményeiről, hobbijairól, elképzeléseiről. Alaposan feltérképezi, hogy kinek mire van szüksége, és mit szeretne: gyorsan eladni, vagy inkább kivárni, és drágábban értékesíteni. Majd ezen információk alapján keres partnert. Az már rég rossz, ha az első telefonáláskor ledarálja a telefonban a részleteket és a feltételeket. Az nem tanácsadás, hanem csak futószalagos ügyintézés. Egy jó ingatlanügynök viszont jó tanácsadó is egyben. Ehhez pedig alaposan meg kell ismernie az ügyfele igényeit.

A jó ügynök segít eldönteni, hogy valójában mire van szükséged. Hiszen gyakran előfordul, hogy te magad sem vagy teljesen tisztában a lehetőségeiddel és a realitásokkal, ezért azt sem tudod pontosan, mit szeretnél.
Az ingatlanos ilyenkor alapos kérdésekkel körvonalazhatja az igényeket, így már valóban egy olyan lakás keresése lesz a cél, amibe bele lehet szeretni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egyetlen szempontot figyelembe véve minden 60 négyzetméter feletti lakásba el fogja küldeni az ügyfelét, ami igencsak idegőrlő lehet. Meg kell találnia azt az ingatlant, amire vágytál, ha pedig nincs ilyen, akkor azt visszajelzi. Idővel lehet, hogy a te elképzelésed is módosul, ezért fontos a folyamatos kapcsolattartás.

A jó ingatlanos béketűrő
 
A teljes cikk: http://wmn.hu/2016/02/18/amin-nem-erdemes-sporolni-hogyan-valassz-jo-ingatlanugynokot/
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telekPest - Ráckeve
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Ráckeve Budapesttõl 40 km-re fekvõ Duna-parti kisváros, egyik csendes területén ela...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó a Gyõri kapuban egy PANELPROGRAMOS, 60m2-es, két és fél szobás, erkélyes lakás. A kifiz...

Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 02. kerület
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

Kiadó a 2. kerület egyik kedvelt hárshegyi újépítésû lakóparkjában egy 95 nm-es, 2 háló + nap...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecen belvárosához közel, modern zöld környezetben liftes lakópark. ?A? épülettömbben 44 l...


Ingatlan Max