ingatlan

Mire figyeljünk, ha ingatlanközvetítővel szerződünk?

Az ingatlaneladás vagy -bérbeadás során újra egyre többen kerülünk kapcsolatba ingatlanközvetítőkkel. De mire figyeljünk, hogy minden korrekt módon történjen? 


 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda és raktárBudapest - 10. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda és raktár

Ez a különleges hangulatú ipari park a 10. kerület rendkívül jól megközelíthetõ részén, a Mag...

Kiadó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 11. kerület
Kiadó Lakóingatlan - tégla lakás

XI.ker. Karinthy Frigyes úton, szépen felújított, liftes épületben kiadó 2. emeleti, utcai né...

A lakáspiac ismét sebességbe kapcsolt, sőt, az új, kedvező lakáshitelek és ösztönzők még jobban felpezsdíthetik a piacot. Az ingatlaneladás vagy -bérbeadás során újra egyre többen kerülünk kapcsolatba ingatlanközvetítőkkel. De mire figyeljünk, hogy minden korrekt módon történjen? Erről beszélgettünk Dr. Lohn Balázzsal, a Lohn Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével és tulajdonosával.

– Manapság, ha ingatlanközvetítő segítségét akarjuk igénybe venni, akkor meglehetősen hosszú és bonyolult szerződést kell kötnünk vele, amelyben megbízzuk a lakásunk értékesítésével vagy bérbeadásával. Melyek a legfontosabb pontok, amelyre ügyeljünk a szerződéskötéskor, hiszen ahány ingatlanközvetítő cég, annyi szerződésminta?

– Mindenképp érdemes végigolvasni az egész szerződést, különösen arra figyelve, hogy mennyi is a jutalék, rakódik-e rá ÁFA, milyen időtartamra készül a szerződés, illetve milyen minimum árat határoznak meg benne. Fontos, hogy a kizárólagos/nem kizárólagos szerződés különbségével tisztában legyünk, és tudjuk, hogy jár-e a jutalék a közvetítőnek akár akkor is, ha mi adjuk el vagy bérbe a lakásunkat. Hasonlóképpen a szerződés időtartamára vagy a felmondási lehetőségekre figyeljünk oda: ha meggondoljuk magunkat, akkor tudjuk, hogy milyen feltételekkel lehet kiszállni. Fontos rendelkezés még, hogy a szerződés megszűnését követően mennyi időn belül lehet szerződést kötni a vevővel vagy bérlővel úgy, hogy az ügynök továbbra is jogosult marad a jutalékra.

– Mi a különbség a kizárólagos, a félkizárólagos és az általános szerződések között?

– A kizárólagos szerződéssel az ügynök lesz egyedül (szövegezéstől függően akár a tulajdonost is kiszorítva) jogosult az ingatlan értékesítésére vagy bérbeadására, illetve annak értékesítése vagy bérbeadása esetén a jutalékra. A félkizárólagos megbízás esetén kettő vagy több ügynök jár el kizárólagosan. Az általános megbízásnál pedig akárhány ügynök is eljárhat, de csak az jogosult a jutalékra, aki a vevőt hozta.

– Egyáltalán milyen jogosultságai és kötelességei vannak a közvetítőnek egy hétköznapi szerződésben?

– Jellemzően köteles az ingatlan értékesítése vagy bérbeadása érdekében eljárni (vevői ügynök esetén a vétele vagy bérbevétele érdekében), vevőket felkutatni, számukra ajánlani és bemutatni az ingatlant, az adásvételi folyamatot katalizálni. Ennek során jogosult megfelelő utasításhoz, információhoz és tájékoztatáshoz jutni, és a minél színvonalasabb munkája érdekében elvárható, hogy az ügyfele valamennyi lényeges tényt közöljön vele. Vagyis az ingatlanközvetítő számára fontos, hogy olyan lakást vigyen a piacra, amelynek a helyzetével tisztában van, és ennek megfelelően tudjon pontos tájékoztatást adni a vevő részére.

– Vannak-e az ingatlanközvetítői jutaléknak határai vagy azokat mindig az adott ingatlanközvetítő határozza meg?
A teljes cikk: 
http://realista.hu/news/details/130322
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telekBaranya - Pécs
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Eladó Pécs nyugati városrészében ,magyarürögben, az Éger közben, egy 932m2-es, öszközmûves, s...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBaranya - Komló
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladó Komló belvárosához közel a Zrinyi utcában egy egyszobás,földszinti,mûanyag nyilászárós ...

Kiadó - Lakóingatlan - családi házCsongrád - Szeged
Kiadó Lakóingatlan - családi ház

Mátyás tér közelében, ajánlom, fõleg cégeknek, kiadásra, ezt a polgári jellegû házat. A házba...

Eladó - Lakóingatlan - építési telekPest - Zsámbék
Eladó Lakóingatlan - építési telek

Építse meg álmai házát! Eladó Zsámbékon egy belterületi,építési terület a központhoz közel! A...


Ingatlan Max