ingatlan

Tényleg jobban megéri albérletezni a lakásvásárlás helyett

Kiszámítható-e, hogy mennyit ér a lakásunk évtizedek múlva? Végül mekkora bajba kerülünk, ha az ingatlanpiac inogni kezd?


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBudapest - 20. kerület
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

ELADÓ a XX. kerület kedvelt, kertvárosi hangulatú, Erzsébetf...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budaörsön a Kõhegy lábánál családi ház elad&oacu...

Márpedig laknunk kell valahol. De mi a célszerűbb, ha egy albérlet díját fizetjük, vagy ha lakást vásárolunk kölcsönök, támogatások segítségével? Kiszámítható-e, hogy mennyit ér a lakásunk évtizedek múlva? Végül mekkora bajba kerülünk, ha az ingatlanpiac inogni kezd?

Mindeddig senki nem tudta lebeszélni az albérletről Pétert. Csaknem 10 éve bérel egy 63 négyzetméteres lakást a XIII. kerületben. Sokáig egyedül élt, most viszont már feleségével ketten fizetik a bérleti díjat, ami havi 150 ezer forint. A rezsi télen 40-45, nyáron 25-30 ezer. Sok barátjuk nem érti, miért költenek ennyi pénzt lakhatásra, hiszen ha havonta ennyit hiteltörlesztésre fordítanának, saját ingatlant – vidéken pedig akár egy kertes házat is – vehetnének.
A magyarázat az: Péter szereti a tudatot, hogy bármikor máshova költözhetne, és úgy véli, az albérlettel megszabadult egy sor olyan kötelezettségtől, mint például az ingatlanadó. De nem kell foglalkoznia a lakásfelújítással vagy az elromlott eszközök – a kazán, a bojler, a légkondicionáló berendezés – javításával, esetleg cseréjével sem.

Ő e téren nem a magyar szokások rabja. A devizahitelek tömeges bedőlése óta egyébként is egyre többen választják az albérletet: vagy mert kevésbé kockázatosnak érzik, vagy mert erre kényszerültek.
Örök dilemma: vajon ez a jó megoldás, vagy az ingatlanvásárlás? Különösen fontos lehet most a válasz azoknak, akik három gyermeket vállalnának tíz év alatt, és ennek fejében 10+10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást és a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kedvezményes kamatozású lakáshitelt vennének fel.
Azért, hogy segítsük a döntést, megnéztük egy budapesti és egy debreceni 90 négyzetméteres új építésű lakás esetében, hogy a jelenlegi kamatszint mellett, két átlagkeresettel – azaz fejenként havi nettó 166 ezer forinttal – rendelkező felnőtt mekkora havi költséggel szembesülne, ha ingatlant vásárolna, illetve, ha albérletbe költözne. Számításainkhoz – amelyek szükségképpen jelentősen leegyszerűsítenek bármilyen egyéni pénzügyi és döntési helyzetet – a Bankráció kalkulátorát használtuk.

A megtakarítást elviszi a felújítás

Az eredmények magukért beszélnek: egy ilyen méretű, kiemelt területen lévő fővárosi lakás ára jelenleg 49 millió forint körül van, míg havi bérleti díja 250 ezer forint.
Ahhoz, hogy az ember hitelt kapjon egy ilyen értékű ingatlan megvásárlásához, legalább 30 százalék önerőre – azaz 15 millió forintra – van szükség, amit a megtakarításaiból vagy korábbi lakása eladásából fedezhet. Húszéves futamidővel számolva így is 34 millió forint hitel nyomja majd a vállát. Ezt azonban egy átlagfizetés mellett valószínűleg egyetlen banktól sem kapná meg, így a kikalkulált havi 220 ezer forintos törlesztőrészlet is csak egy idevetett szám marad.
Ha az illető valahogy előteremt 20 millió forint önerőt, a 29 milliós hitelösszeghez kapcsolódó törlesztő már „csupán" havi 180 ezer forint, ennél 5 millióval magasabb önrésznél pedig további 30 ezerrel csökken. Azaz gyakorlatilag minden megoldás kedvezőbb, mint a havi 250 ezer forintos albérlet – látszólag. Húsz év alatt ugyanis legalább egyszer mindenképpen fel kell újítani a saját lakást, ami többmilliós tétel. Azaz a 250 ezres bérleti díj és a legmagasabb, 220 ezres törlesztő közötti különbséggel évente megspórolt legalább 360 ezer forint azonnal megy a levesbe.

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Velence
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Velencén, néhány éve parcellázott, zárt magánterületen, 1 002 nm összközmûves telek eladó. A ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házGyor-Moson-Sopron - Kópháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó több, Új építésû családi ház, ter...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Miskolc Belvárosában, egy 9 emeletes PANELPROGRAMON átesett panel&eacute...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tata
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Mûszaki színvonal - Helyszín - Ár A SPIRIT LAKÓPARK Önre v&a...


Ingatlan Max