ingatlan

Milliárdos rokkantság fenyegeti Budapestet

A szigorú előírások ugyanis jelentősen csökkenthetik az ingatlanok forgalmi értékét.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 08. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Bp. VIII. ker. CORVIN ÁRUHÁZ MELLET,a Somogyi Béla utcában,egy 80 nm lakás eladó. BEFEKTETÕK...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Nyíregyháza, Malomkert kedvelt részén, új építésû, liftes társasház 4 emeletén, 74 nm-es, 2 s...

http://nol.hu
Súlyos kártérítési perek elé néznek a kerületi önkormányzatok, ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja az új építési szabályzatokat. A szigorú előírások ugyanis jelentősen csökkenthetik az ingatlanok forgalmi értékét. A tulajdonosok perek garmadáját zúdíthatják a kerületekre, a főváros pedig mosná kezeit.
hirdetés

Mennyivel csökkenhet az Ön ingatlanának forgalmi értéke az új fővárosi településszerkezeti terv, illetve a rendezési szabályzat bevezetésével? A budapestiek többsége aligha nézett még utána, holott a szabályzatok elkészültek és novemberben már be is terjesztették a közgyűlés elé a rendelettervezetet. Tarlós István főpolgármester azonban a kerületek heves tiltakozása miatt levetette azt a napirendről. De a hírek szerint a január végi ülésen újra előkerül.

A bírálók között van a főpolgármester jobbkeze, Kocsis Máté által vezetett Józsefváros is, amely elsősorban a párkánymagassági korlátozások miatt utasítja el a tervet, amely miatt például a Palota és a Corvin negyedben egyaránt 4-5 méterrel csökkenne a beépítési magasság. – Ezzel lehetetlenné válik a tetőtér-beépítés és az emeletráépítés a belváros más területein is, ami gyakorta a felújításra használható egyetlen forrása a társasházaknak – kifogásolta Lantos Péter erzsébetvárosi főépítész az egyeztetésen. Óbuda viszont kertvárosokban magántulajdonú telkeken kialakítandó utak miatt kelt ki a szabályozás ellen.

Angyalföld milliárdokat bukhat az új szabályozások miatt. Az önkormányzat tulajdonában lévő három Népfürdő utcai telek ugyanis a pesti rakpart Árpád hídig való meghosszabbításával, illetve az árvízi védmű kiépítésével építési területté válna. Csakhogy az új tervekből ezek kimaradtak, így a terület ártérként nem beépíthető. Ezzel közel kétmilliárdot veszíthet a kerület, de a Dagály mellett épülő úszópalotának is le kell mondani a remélt új közúti kapcsolatról. A 2017-es és 2021-es vízi világbajnokság helyszínét építő Nemzeti Sportközpont is hiányolja ezt a logisztikai kapcsolatot – avat be a részletekbe Arató György angyalföldi főépítész.

De nem csak ez a gondjuk az új szabályzattal. A hatályos rendezési tervhez képest jelentősen csökkenne például a beépítés engedélyezett mértéke abban az újlipótvárosi tömbben, amit a múlt héten adott el az önkormányzat. Aligha kétséges, hogy a beruházó kártérítési igénnyel lép fel. A Demszky-korszakban a főváros és a kerületek fele-fele arányban állták a kártérítést. Az új városvezetés azonban hallani sem akar erről.

A főváros írja ugyan az ingatlantulajdonosokat hátrányba hozó rendeletet, de azok minden bizonnyal a kerületi építési szabályzatokat módosító önkormányzatokat citálják majd a bíróság elé. Ez esetenként több tíz-, illetve százmilliós kárigényt jelenthet – magyarázza Szűcs Balázs, Ferencváros főépítésze, akit az sem nyugtat meg, hogy Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes ígéretet tett arra, ha ilyen per indulna, akkor a közgyűlés újratárgyalja a kérdést. Elvégre ki tudja, hogyan dönt az aktuális közgyűlés.

Szűcs Balázs szerint az új szabályzat jó lehetne egy új város építésekor, de egy 150 évvel ezelőtt kialakult utcaképpel bíró város esetében nem lehet ilyen merev és szigorú előírásokat alkalmazni. A befektetők könnyen elcsábulhatnak a közeli Pozsony és Bécs felé, ahol a tervezettnél sokkal engedékenyebb a szabályzat – véli a főépítész. – Az önkormányzatok pedig a beruházások csökkenésével nem csupán az értékesítésből származó egyszeri bevételtől, hanem az éves bevételt jelentő építményadótól is elesnek. Holott a központi források szűkülése miatt minden fillérre szükségük lenne.

Az országos főépítész 16 oldalon át sorolta a tervvel kapcsolatos kritikáit, amelyek egy részével Lázár János kancelláriaminiszter is egyetértett és egyúttal jelezte, hogy a szabályozást, ha elfogadják is, egy éven belül felül kell vizsgálni.

Forrás: http://nol.hu/belfold/lehetetlenne-valik-a-tetoter-beepites-1511495
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Székesfehérvár
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Székesfehérvár Feketehegyi részén eladó egy 1490m2-es, belterületi építési telek, 16 méteres ...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Szentendre
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Pannónián, 3250 nm-es,kb. 16 m széles, szántó megnevezésû telek eladó. Besorolása Má/4, max ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Székesfehérvár
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Öreghegyen, a Nagyszombati úton kínálunk eladásra egy teljes körûen felújított, 2 szoba, ame...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásVeszprém - Balatonfüred
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

***Eladó kertkapcsolatos lakás Balatonfüred egyik legjobb részén, 2 perc sétára a Balaton leg...


Ingatlan Max