ingatlan

Az ingatlanfejlesztők is áfacsökkentést szeretnének

A szakma szerint égető szükség van áfacsökkentésre...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Lehel tér közelében különleges kialakítású nappali+2 szobás, 118nm-es, csendes belsõ udvarra ...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Cegléd
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Egy igazi kincs Cegléd belvárosában! Remek helyen, csodás kilátással, jó elrendezéssel kín...

www.napigazdasag.hu
Az ingatlanfejlesztők is áfacsökkentést szeretnének

Csak a legdrágább területeken éri még társasházat építeniük az ingatlanfejlesztőknek. A szakma szerint égető szükség van áfacsökkentésre, de a cégek hiányolják a komplex állami lakáskoncepciót, illetve a kormányzati lakásügyi felelőst is.

Magyarországon jelenleg mintegy 4,2 millió lakás van. Ha elfogadjuk, hogy egy lakás száz évig funkcionál, akkor évente legalább 42 ezer lakásnak kellene épülnie. Tavaly összesen 8000 új lakást adtak át, az alacsony lakásépítési volumen legfőbb okai között az állami szerepvállalás hiánya, a lakáshitelek imázsvesztése és az emberek bizonytalan jövőképe szerepel – mondta Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője, hozzátéve, hogy jelenleg nincs állami lakáskoncepció, nincsenek lakásépítési célszámok, ami kiszámíthatatlanságot szül az ingatlanpiacon, az építőiparban és az otthonteremtésben. A szakember problémaként emelte ki, hogy nincs kormányzati lakásügyi felelős, aki átlátná a területet. Jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, az Emberi Erőforrások Minisztériumában, a Nemzetgazdasági Minisztériumban és a Miniszterelnökségen is foglalkoznak ezekkel az ügyekkel, de szükség volna egy kormánybiztosra vagy államtitkárságra, aki egy személyben tud egyeztetni az üzleti, a pénzügyi és a civil szektor szereplőivel – tette hozzá. Párdi Zsófia elmondta: a magas áfa miatt nem látnak esélyt a lakásépítés beindulására. Több száz ingatlanfejlesztési projekt áll ugrásra készen, de most nem éri meg elindítani őket – magyarázta.

A szektort érintő áfa esetleges csökkentése esetén csak az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal tagjai összesen 5-6 ezer lakás építését indíthatnák meg az előttünk álló két-három évben – tudtuk meg Ádány Tamástól, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatójától. A magas áfakulcs miatt jelenleg korlátozottak az ingatlanfejlesztési lehetőségek: jelenleg az országnak csak azokon a részein lehet minőségi lakásokat profittal fejleszteni, ahol legalább 400 ezer forintos négyzetméteráron lehet értékesíteni az ingatlant. A lakóingatlan-fejlesztőknek így gyakorlatilag csak Budán, a pesti belvárosban, néhány kiemelt termálövezetben, illetve a Balaton-parton éri meg projekteket indítani a mai piaci árak mellett – annak ellenére, hogy a lakáspiacon az elmúlt egy-másfél évben folyamatos keresletbővülés tapasztalható. Elmondta: egy kedvező kormányzati döntés amellett, hogy beindítaná a lakásépítési volument, jelentős számú munkahelyet generálna. Számításaik szerint egy lakás építése négy embernek ad másfél-két évre biztos megélhetést, és nem igényel semmilyen addicionális költségvetési forrást.

Amennyiben nem lép a kormány, beláthatatlan ideig tart majd, amíg a piac magától feldolgozza ezt a különbséget a szakma szerint. Az OTP Ingatlan vezérigazgatója hozzátette: ez esetben idén öt projekttel számolnak, várhatóan 3-400 lakás fejlesztését fogják elkezdeni: a fentieknek megfelelően Budán és a Balaton-parton. Ha nem történik változás az új lakások értékesítését terhelő adók terén, jelentős lemaradásba kerül a hazai lakásállomány európai összehasonlításban, a lakáskörülményekkel való általános elégedetlenség társadalmi feszültséget is okozhat. Miközben a lakáspiacon is átalakultak az igények, és szükség van a XXI. századi elvárásoknak megfelelő ingatlanokra, hazánkban gyakorlatilag nincs érdemi kínálat minőségi új lakásokból. A lakásfelújítási programok hosszú távon nem jelentenek megoldást – tette hozzá Ádány Tamás.

Forrás: http://www.napigazdasag.hu/cikk/33943/
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 03. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Bp.III.ker. Csillaghegyen Duna felõli oldalon, hat lakásos VILLA, felsõ emeletén, 98 nm bels...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 06. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

3 lakás egyben!!! Kiváló befektetés kiváló helyen! A galériázott stúdió lakás kiváló ottho...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 06. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Nyugalom a legfelsõ szinten Szép, Art Deco jegyekkel bíró liftes társasház legfelsõ emelet...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 17. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budapest kertvárosi részén, zöldövezetben eladó egy bruttó 280 m2 ? nettó 266 m2-es, duplakom...


Ingatlan Max