ingatlan

Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2014. (1)

A termőföld bérbeadása


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásZala - Nagykanizsa
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Nagykanizsa belvárosában épülõ 4 emeletes, liftes házban modern, energiatakarékos lakások sok...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHeves - Markaz
Eladó Lakóingatlan - családi ház

MÁTRA alján, festõi környezetben található faluban, MARKAZON, eladó vált egy tipp-topp házikó...

Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2014.

A magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalap részeként adózik. A termőföld bérbeadásából, valamint a fizető vendéglátásból származó jövedelem – ez utóbbinál feltéve, hogy annak adókötelezettségére a magánszemély a tételes átalányadózást választja – külön adózó jövedelemnek minősül.

I.. Személyi jövedelemadó

1.1. A termőföld bérbeadása

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 3. § 53. pontja szerint termőföld haszonbérbeadásának minősül a magánszemély tulajdonos vagy a haszonélvező által a földterület, illetve halastó írásbeli szerződéssel díj ellenében történő bérbeadása mező-, erdőgazdasági, illetve halászati hasznosításra. A termőföld bérbeadásából származó bevétel egésze - ha az nem adómentes - külön adózó jövedelem2, amely után az adó mértéke 16 százalék. Ez a jövedelem adómentes akkor, ha a haszonbérbeadás határozott időre kötött megállapodás (szerződés) alapján legalább 5 évre szól.3 Az ilyen szerződés alapján felvett jövedelem korábban meg nem fizetett adóját késedelmi pótlékkal növelten kell megfizetni akkor, ha a szerződés öt éven belül megszűnik (kivéve, ha a megszűnés oka a szerződő felek akaratán kívüli, vagy ha azonnali felmondás történt). A késedelmi pótlékkal növelt adót a magánszemélynek a szerződés megszűnése évének kötelezettségeként kell megállapítania és megfizetnie.

1.1.1. A termőföld bérbeadásából származó adóköteles jövedelem kiszámítása, könyvvezetés

Az e jogcímen megszerzett bevételeket a bevételi nyilvántartásba kell bejegyezni. A bevételi nyilvántartást hitelesíttetni nem kell. Nem kell bevételi nyilvántartást vezetni, ha a termőföld bérbeadásából származó bevétel kizárólag kifizetőtől származik. Ebben az esetben a bevétellel összefüggő nyilvántartási kötelezettségét a magánszemély a kifizető által kiállított igazolás megőrzésével teljesíti.

1.1.2. A jövedelem bevallása, az adó megfizetése

A termőföld bérbeadásából származó jövedelmet a magánszemélynek nem kell bevallania, ha a jövedelem kifizetőtől származik és a kifizető az adót levonta, vagy ha a termőföld bérbeadásából származó jövedelem adómentes.
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 176. § (4) bekezdése szerint az adóbevallást a föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatósághoz kell benyújtani. Amennyiben a föld Budapest közigazgatási területén fekszik, akkor az önkormányzati adóhatóságnak a fővárosi főjegyzőt kell tekinteni.
Ha a magánszemély több önkormányzat illetékességi területén szerez föld bérbeadásából bevételt, akkor az adóbevallást és az adófizetést is önkormányzati adóhatóságonként külön-külön kell teljesíteni.

A föld bérbeadásából származó jövedelem után az adó megállapítása, levonása, bevallása a kifizető kötelezettsége, amennyiben a jövedelem (bérleti díj vagy földjáradék) kifizetőtől származik. Nem terheli a kifizetőt az adómegállapítási kötelezettség abban az esetben, ha a magánszeméllyel az adómentesség feltételéül szabott időtartamra kötött haszonbérleti szerződést6. A kifizetőnek az általa kifizetett bérleti díjról és a levont adóról a magánszemélynek igazolást kell kiadnia.
A kifizetőnek az általa levont adót a kifizetést követő hónap 12. napjáig kell megfizetnie, a levont adóról pedig az adóbevallást az adóévet követő év február 15-éig kell benyújtania a föld fekvése szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
Amennyiben a kifizető az adót nem vonta le, vagy a bérleti díjat természetben fizette meg, akkor a 16 százalékos adót a magánszemélynek kell megfizetnie a jövedelem megszerzésének negyedévét követő hónap 12-éig.


Magánszemély bérlő esetén a bérleti díj után az adó megállapítása, bevallása és befizetése a bérbeadó magánszemély kötelezettsége. A bevallást és az adó befizetését a föld fekvése szerint illetékes önkormányzathoz kell teljesíteni az erre a célra rendszeresített nyomtatványon a jövedelem megszerzésének évét követő év március 20-áig.

Forrás: http://nav.gov.hu/nav/inf_fuz

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Vas - Sé
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Sé Déli részén építési telek! Sé közkedvelt részén 1.000m2 építési telek eladó....

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Zala - Zalaegerszeg
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Zalaegerszeg Gógánhegyi részén eladó egy csodálatos panorámával rendelkezõ zártkerti 2620 m2-...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kiskunmajsa
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kiskunmajsa központjában eladó a 2016-ban épült, 113 m2 alapterületû, 2 szintes, 2+1 szobás, ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budakeszi
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Budakeszi központi részén, a Fő utcánál, Buda szomszédságában eladó egy 90 nm-es családi ...


Ingatlan Max