ingatlan

Bivalyerős az ingatlanpiac

Újabb, nem kis rekordhónap mutatkozott az októberi ingatlanpiacon


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 19. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

SÜRGÕSEN ELADÓ Kispest csendes, családi-házas övezetében KÉTGENERÁCIÓS, világos, kétszintes, ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Balassagyarmat
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Balassagyarmaton felújított 3 szobás családi ház 150 m2-es...

http://hvg.hu/gazdasag/
Újabb, nem kis rekordhónap mutatkozott az októberi ingatlanpiacon, amikor az adásvételek száma megközelítette a 12 ezret a Duna House elemzése szerint. Ez a tranzakció-mennyiség másfélszer akkora, mint amelyet az elmúlt évek októberében lehetett tapasztalni.

Az idei forgalom így az első 10 hónapban szinte elérte a tavalyi teljes éves lakáseladási volument, amely a KSH legfrissebb elemzése szerint 88 700 volt. A Duna House becslése alapján az idei teljes forgalom 21 százalékkal erősebb eddig, mint a tavalyi első tíz hónapban, így amennyiben az utolsó két hónap is hasonló intenzitást mutat, a 2014-es teljes volumen könnyen meghaladhatja a 100 ezres adásvételi mennyiséget. Nemcsak a tranzakciók mennyisége, de a kereslet is rekordszinten volt októberben. A végtörlesztést leszámítva ilyen kereslet 2010. év elején volt utoljára, a válságot követő piaci zuhanás utolsó szakaszában.

Az utóbbi hónapoktól eltérően kissé elnyíltak egymástól a megvásárolt panelek árai az ország két felében. Keleten 124-, nyugaton 140 ezer forintot fizettek ezekért négyzetméterenként. A téglalakások esetében 153 és 177 ezer volt az októberi átlagár. Budapesten a megvett panelek átlaga hasonló lett, Pesten 190 ezer, Budán 201 ezer forint volt az átlag. A téglalakásokat a budai oldalon vették a legdrágábban, 366 ezerért négyzetméterét, a Belvárosban pedig 335, Pesten 247 ezret fizettek.

Érezhetően megnőtt a budapesti vevők igénye a rosszabb, felújítandó ingatlanok iránt, hiszen több mint minden harmadik eladott lakás ilyen állapotú volt. Hasonló mértékben vásárolták ezeket Nyugat-Magyarországon is, viszont a keleti oldalon csak minden negyedik volt ilyen. Újépítésű ingatlan továbbra sem tesz ki túl nagy arányt a piacon.

Bár csökkent 1 százalékot, de még így is a vevők ötöde az, aki szívesen költözne a XIII. kerületbe, amely így továbbra is a legnépszerűbb lokáció a fővárosban. Második lett alig lemaradva a VI. kerület, amelyet szintén apró lemaradással követ a XIV.

A népszerűségi lista végét továbbra is a déli kerületek zárják, vagyis a XXI., XXII. és XXIII., melyeket a leendő vásárlók legfeljebb 3 százaléka jelöl meg lehetséges célpontnak.

Régóta nem volt mérhető már 20 százalék fölötti, összesített árcsökkentési kényszer az eladott ingatlanokban. A Duna House elemzése alapján októberben a legmagasabb érték a vidéki családi házak esetén volt, ahol 5 százalék irányár csökkentés után a vevők további 11 százalékot alkudtak, de tavaly még ezek az értékek is jóval magasabbak voltak. Másik véglet volt a budapesti paneleké, amelynél mindössze 1 százalékos átlagos árkorrekcióra volt szükség és a vevők is csupán 4 százalék alkura voltak képesek. Vidéken sem volt sokkal magasabb, itt 2 százalék csökkentés és 6 százalék alku volt az átlag, A téglalakások esetében is csupán 1-2 százalékkal lettek magasabbak ezek az értékek.

Kiugróan magas volt a befektetői jelenlét a fővárosban, miután a vevők 37 százaléka vallotta magát annak. Ebben szerepet játszott egy most átadott 100 lakásos társasházi projekt, amelyben a villámgyorsan eladott első 80 lakás egy részét ilyen céllal vásárolták. Átlagos költésük valamivel 16 millió Ft fölött volt. Rajtuk kívül minden negyedik ingatlant elsőlakás-vásárló vett meg. Vidéken csak minden ötödik ingatlant vett befektető és csupán 7 millió alatti átlagon költöttek. Minden negyedik vevő azért vásárolt, mert nagyobb lakást szeretett volna, mégpedig átlag 100 négyzetméter körülit, amiért 13,4 milliót fizettek. Legnagyobb csoport 27 százalékos aránnyal az elsőlakás-vásárlóké lett vidéken, nekik 63 m2-es ingatlanra volt szükségük, melyet 7,8 millió körüli átlagáron vásároltak meg.

Októberben mind Budapesten, mind vidéken a leggyakoribb eladási ok az örökölt ingatlanok értékesítése lett. A fővárosban az eladók 39 százaléka értékesített örökséget, átlag 13,5 millió forintért. Ugyanitt minden harmadik eladó nagyobb lakás vásárlása miatt adta el a régit, kisebbe viszont csak az eladók 12 százaléka költözik. A vidéki örökösök az eladói oldal 35 százalékát tették ki, ők átlag 7 millióval gyarapodhattak. Itt is minden harmadik eladó nagyobbat szeretne, 65 négyzetméteres lakásukat adták el 10,2 milliós átlagon. Kisebbe a vidékiek 17 százaléka menne, ők 110 négyzetméteres lakásaiktól váltak meg 15,5 millióért.

Vidéken (Közép-Mo.-on kívül) az eladott ingatlanok 41 százaléka volt 40-60 négyzetméter közötti, minden negyedik pedig 60-80 közé esett. Fajlagos árat tekintve a tranzakciók fele esett az 5-10 millió közötti sávba, 25 millió felett azonban csak az adásvételek 5 százaléka jutott. Pest Megyében azonban már 11 százalék vásárolt 25 millió felett, ezen belül 2 százalék volt, aki 40 milliónál is többet költött. Meglepő adat jött a Budapesten történt tranzakciók részéről, ugyanis kiemelkedően sokan vásároltak kifejezetten drága kategóriában. Budán a vevők 27 százaléka vásárolt 400 ezer Ft/négyzetméter árú ingatlant, amíg tavaly októberben a vevők csupán 5 százaléka választott ilyet. Pesten is ugrott ez a sáv, bár nem ilyen mértékben, itt tavaly 4 százalék választott drágábbat, idén októberben pedig 7 százalék.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20141110_Bivalyeros_az_ingatlanpiac#rss

 

 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - családi házTolna - Paks
Kiadó Lakóingatlan - családi ház

Paks, új építésû társasház elsõ emeletén 82 ...

Kiadó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületBács-Kiskun - Szank
Kiadó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

ÚJÉPÍTÉSÛ IPARI INGATLAN KIADÓ M5 felhajtó 15km-re...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Eladásra kínálunk a Damjanich utca zöld részén egy 6. emeleti, panorámás, tökéletes minõségbe...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Dunaegyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...


Ingatlan Max