ingatlan

Lakáshitel igénylésének menete lépésről-lépésre

Lakáshitel felvétel előtt áll, és szeretné pontosan tudni, hogy mi annak pontos menete?


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Hajdú-Bihar - Bocskaikert
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Bocskaikert Debrecen felõli részén új lakóparki telkek kerülnek kialakításra! A Kiserdõ lakó...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Úrhida
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Úrhidán központi helyen eladó 811 m2-es építési telek, melynek utcafronti szélessége 18 m. A ...

Lakáshitel igénylésének menete lépésről-lépésre

Lakáshitel felvétel előtt áll, és szeretné pontosan tudni, hogy mi annak pontos menete, milyen okmányokra, igazolásokra lesz szüksége, ha szeretné mihamarabb letudni a hivatalos eljárást? Az előzetes tájékozódás kétségkívül hasznosnak bizonyul, és az sem utolsó szempont, hogy így nem teljesen laikusként ül majd a bankban az ügyintézővel szemben. A hitel-center.hu most pontokba szedte, hogy lakáshitel igényléskor mire számíthat, mire folyósításra kerül a kívánt összeg.

Az igénylés összeállítása
Először szüksége lesz mindazoknak a dokumentumoknak a bemutatására, melyek a hitelbírálathoz kellenek. Az ingatlanra, az adósra, valamit a vásárlás körülményeire vonatkozóan kell tulajdoni lapot, térkép másolatot, alaprajzot, bankszámla kivonatot, munkáltatói igazolást, személyes okmányokat bemutatni, és szükség lesz az adásvételi szerződésre, vagy előszerződésre, foglalóról szóló megállapodásra. Ez alapján állítja össze hitelajánlatát a bank, s így már e kezdeti szakaszban kiderül, ha valamilyen alapvető hiányosság miatt azonnal elutasításra kerül az igénylés.

Értékbecslés
Még új lakás vásárlása esetében is elvégzi ezt a bank, saját értékbecslőjével. Ennek természetesen díja van, melyet előre meg kell fizetni. Az értékbecslés ideje jellemzően egy hét. Vannak bizonyos hitelintézetek, amelyek akciós ajánlatok keretein belül elengedik az értékbecslési díjat, vagy azt utólag visszatérítik. Érdemes ezekről a lehetőségekről előre tájékozódni.

Hitelbírálat
A legtöbb bank néhány nap alatt elvégzi, de nem ritka, hogy egy-két hét is szükséges ahhoz, mire megtudjuk igénylőként, hogy megkapjuk-e a kívánt összeget.

Szerződéskötés
Amennyiben időpontot kap a banktól szerződéskötésre, a hitelbírálat minden valószínűség szerint pozitívan zárult. Természetesen hátra van még a folyósítás, mely szintén akadályokba ütközhet, de alapvetően elmondhatja, hogy sikeres az igénylés. A bankfiókban kerül aláírásra a lakáshitelezésről a szerződés, közjegyző jelenlétében.

Folyósítás
Nyilvánvalóan a folyósítás is feltételekhez kötött, így elengedhetetlenek hozzá a következők:

  • Közjegyzői okirat

  • Vagyonbiztosítás

  • Önerő átadásának igazolás

  • Ügyvédi letéti igazolás a tulajdonjogról való lemondásról

Ezeken felül hitelintézetenként változhat, hogy mit követel még meg a bank a folyósításhoz, mely akár több fázisban is történhet. Ez jellemzően akkor van így, ha terhelt ingatlan vásárlására kerül sor lakáshitel felvétellel. Plusz kiadásokra mindenképpen számítani kell, ilyen többek között a folyósítási jutalék, melynek összege sokszor messze meghaladja a vártakat.

A hitel-center szerint a lakáshitel igénylésétől a folyósításig akár több hét is eltelhet. Ezt érdemes szem előtt tartani akkor, amikor az adásvételi szerződés megkötése és a fizetési feltételek kerülnek kidolgozásra. Ajánlott számolni azzal is, hogy a folyamat hosszabb lehet abban az esetben, ha okmányok utólagos pótlására van szükség. A procedúra zárulta, és a sikeres folyósítás után pedig nincs más dolga hitelfelvevőként, mint a havi törlesztési kötelezettségeknek rendben eleget tenni. A késedelmes fizetés komoly kamatokkal, elmaradás esetén pedig súlyos következményekkel jár.

Forrás: http://www.hitel-center..hu/lakashitelek/

           http://www.hitel-center.hu/

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Sásd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Sásd Hörnyék városrészében jó állapotú 3 szobás családi ház eladó. Irányár: 5,5 M Ft...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBaranya - Komló
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Komló Gesztenyés városrészben egy átlagos állapotban lévõ,sik telken elhelyezkedõ,gáz f...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kiskunfélegyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Részlegesen felújított, de még befejezést igénylõ száraz falazatú, 45 m2-es házrészt kínálok ...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Csongrád - Szeged
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

SZEGED, A JÖVÕ VÁROSA!! Építse fel, vagy építtesse fel ÚJ OTTHONÁT Szeged,?legeurópaibb? ...


Ingatlan Max