ingatlan

Lakáshitel igénylésének menete lépésről-lépésre

Lakáshitel felvétel előtt áll, és szeretné pontosan tudni, hogy mi annak pontos menete?


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Veszprém - Balatonszepezd
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Balatonszepezden csodálatos panorámával rendelkezõ ,beépít...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza -Malomkertben, 3.emeleti, 78+28 nm, Nappali+4 szobás belsõsz...

Lakáshitel igénylésének menete lépésről-lépésre

Lakáshitel felvétel előtt áll, és szeretné pontosan tudni, hogy mi annak pontos menete, milyen okmányokra, igazolásokra lesz szüksége, ha szeretné mihamarabb letudni a hivatalos eljárást? Az előzetes tájékozódás kétségkívül hasznosnak bizonyul, és az sem utolsó szempont, hogy így nem teljesen laikusként ül majd a bankban az ügyintézővel szemben. A hitel-center.hu most pontokba szedte, hogy lakáshitel igényléskor mire számíthat, mire folyósításra kerül a kívánt összeg.

Az igénylés összeállítása
Először szüksége lesz mindazoknak a dokumentumoknak a bemutatására, melyek a hitelbírálathoz kellenek. Az ingatlanra, az adósra, valamit a vásárlás körülményeire vonatkozóan kell tulajdoni lapot, térkép másolatot, alaprajzot, bankszámla kivonatot, munkáltatói igazolást, személyes okmányokat bemutatni, és szükség lesz az adásvételi szerződésre, vagy előszerződésre, foglalóról szóló megállapodásra. Ez alapján állítja össze hitelajánlatát a bank, s így már e kezdeti szakaszban kiderül, ha valamilyen alapvető hiányosság miatt azonnal elutasításra kerül az igénylés.

Értékbecslés
Még új lakás vásárlása esetében is elvégzi ezt a bank, saját értékbecslőjével. Ennek természetesen díja van, melyet előre meg kell fizetni. Az értékbecslés ideje jellemzően egy hét. Vannak bizonyos hitelintézetek, amelyek akciós ajánlatok keretein belül elengedik az értékbecslési díjat, vagy azt utólag visszatérítik. Érdemes ezekről a lehetőségekről előre tájékozódni.

Hitelbírálat
A legtöbb bank néhány nap alatt elvégzi, de nem ritka, hogy egy-két hét is szükséges ahhoz, mire megtudjuk igénylőként, hogy megkapjuk-e a kívánt összeget.

Szerződéskötés
Amennyiben időpontot kap a banktól szerződéskötésre, a hitelbírálat minden valószínűség szerint pozitívan zárult. Természetesen hátra van még a folyósítás, mely szintén akadályokba ütközhet, de alapvetően elmondhatja, hogy sikeres az igénylés. A bankfiókban kerül aláírásra a lakáshitelezésről a szerződés, közjegyző jelenlétében.

Folyósítás
Nyilvánvalóan a folyósítás is feltételekhez kötött, így elengedhetetlenek hozzá a következők:

  • Közjegyzői okirat

  • Vagyonbiztosítás

  • Önerő átadásának igazolás

  • Ügyvédi letéti igazolás a tulajdonjogról való lemondásról

Ezeken felül hitelintézetenként változhat, hogy mit követel még meg a bank a folyósításhoz, mely akár több fázisban is történhet. Ez jellemzően akkor van így, ha terhelt ingatlan vásárlására kerül sor lakáshitel felvétellel. Plusz kiadásokra mindenképpen számítani kell, ilyen többek között a folyósítási jutalék, melynek összege sokszor messze meghaladja a vártakat.

A hitel-center szerint a lakáshitel igénylésétől a folyósításig akár több hét is eltelhet. Ezt érdemes szem előtt tartani akkor, amikor az adásvételi szerződés megkötése és a fizetési feltételek kerülnek kidolgozásra. Ajánlott számolni azzal is, hogy a folyamat hosszabb lehet abban az esetben, ha okmányok utólagos pótlására van szükség. A procedúra zárulta, és a sikeres folyósítás után pedig nincs más dolga hitelfelvevőként, mint a havi törlesztési kötelezettségeknek rendben eleget tenni. A késedelmes fizetés komoly kamatokkal, elmaradás esetén pedig súlyos következményekkel jár.

Forrás: http://www.hitel-center..hu/lakashitelek/

           http://www.hitel-center.hu/

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Dunaújváros zöldövezeti részében, a Béke v&aacut...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Soltszentimre
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó vegyes falazatú, 128 m2-es családi ház Soltszentimré...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecen Nagyerdõalján 42 nm-es, 3. emeleti, másfél szobás lakás eladó! Az ingatlan néhány é...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 03. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

BERUHÁZÓI ÁRON! Most induló projekt a III. kerületben, Test...


Ingatlan Max