ingatlan

Fészerré silányulhat a minősítetlen készház

Egy félreértelmezett jogszabályi kitétel miatt a könnyűszerkezetes házak fele bevizsgálatlan, vagyis nem engedélyeztetett...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Debrecenben, a Liget lakóparkban fiatalos, 2006-ban épült, modern stílusú 103 nm-es, amerika...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Budapest - 03. kerület
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Eladó egyedi a 3.kerületben, a Királyok útján egy 1792 nm-es belterületi építési telek. Több ...

Fészerré silányulhat a minősítetlen készház

Munkatársunktól, 2007. április 11.

Egy félreértelmezett jogszabályi kitétel miatt a könnyűszerkezetes házak fele bevizsgálatlan, vagyis nem engedélyeztetett szerkezetből épült fel. Az építkezőknek érdemes megtudni, van-e ÉMI-engedélye a kivitelezőnek. Hamarosan ezt már az építési engedély kiadásakor is vizsgálják.

 

A nem minősített szerkezetből épült könnyűszerkezetes házakból akár több ezer is állhat már az országban, méghozzá legális építési engedéllyel. A kiskapuhoz az a kitétel vezetett, hogy az építési hatóságok többsége egyedi épületként kezelte a könnyűszerkezetes házakat, így azok engedélyének kiadásához nem szabta feltételül, hogy a beépített anyagoknak és szerkezeteknek legyen építési műszaki engedélyük (ÉME). A minősített szerkezetekkel dolgozó készházépítők ezért az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz fordultak, mondván, az építési engedélyek kiadásának rendjén, azaz feltételein haladéktalanul változtatni kell, a készházak ugyanis nem egyedi épületek, ezért nem mentesülhetnek a minőségvédelmi követelmények alól. Mindazonáltal Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának alelnöke azt mondja, a félreértés többrétű, ugyanis arról a rendeletben sincs szó, hogy egyedi épülethez felhasznált anyagokra és szerkezetre ne kellene minősítés, pusztán arra más minősítés kell.

A készházasok kérelmére a szaktárcánál már megkezdődött a munka, és várhatóan rövidesen az összes önkormányzat építési irodája megkaphatja azt a rendeletértelmezést, amely az építési engedélyek kiadásának sémája lehet. Azt követően az építésiengedély-kérelemhez csatolni kell az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. engedélyét eredeti aláírással, bélyegzővel. Az építési törvény szerint a mérnököknek egyébként is nyilatkozniuk kell, hogy a tervezett épület milyen szabványnak és ÉMI-minősítésnek felel meg, amit a felelős műszaki vezetőnek kell ellenőriznie.

Mindez nem azt jelenti, hogy a minősítést minden egyes új készház anyagaira és szerkezetére el kell végezni, de építeni csak már eleve minősített anyagokból és szerkezetekből lehet. Magyarul minősített kátránypapírból, tyúkhálóból és vakolatból még nem lesz minősített szerkezet, ellenben elvileg lehet, ha az építtető a

módosított, vagyis a már minősített szerkezettől eltérőre is megszerzi az engedélyt, ami többek közt komoly tűzállósági és egyéb próbákkal jár. Ugyanez vonatkozik a minősített szerkezet módosítására, például arra az esetre, ha az építtető vastagabb vagy vékonyabb falakat akar, mint amire az eredeti falszerkezet minősítése vonatkozik.

A minősítési rendszer lényege éppen az, hogy a kipróbáltan tartós és biztonságos szerkezetekből később már bármilyen ház épülhet, alaprajztól függetlenül. Egyedi nem az alaprajz módosításától lesz egy ház, hanem attól, ha olyan anyagokból, olyan rétegrenddel épül, amilyenből másik még nem. Az eltérő nagyságú, alaprajzú könnyűszerkezetes házak egyenként nem számítanak egyedinek ilyen értelemben.

A könnyűszerkezetes épületekbe kerülő anyagoknak nem feltétlenül kell magyar engedéllyel rendelkezniük, az uniós jogharmonizáció eredményeként nálunk is beépíthető bármi, ha van az EU területén lévő minőségvizsgáló intézettől engedélye. Az unión belül egyszerűvé tett, az egységes biztonságot garantáló szabályozás dacára Magyarországon a félreértelmezett jogszabályi kivétel alapján egyedinek tartott készházak fele nem minősített szerkezettel épült fel. Például nem olyan a fala, amelynek tartósságát, tűzállóságát bárki bármikor megvizsgálta volna. Ennek természetesen a tulajdonosok látják majd kárát, akik például a nem megfelelő hőszigetelés miatt gyorsan egy huzatos fészerben érezhetik magukat.

Az persze minősített szerkezeteknél is előfordul, hogy a könnyűszerkezetes házak felállításánál technológiai, szakmai hibákat követnek el, de ez is a nem minősített szerkezeteknél a jellemzőbb. A minősítést szerző vállalkozásoknál egyébként utólag rendszeresen ellenőrzik is, hogy az engedélynek megfelelő módon készítik-e a házaikat.

A minisztériumban készülő új értelmezést és előírásokat még az összes önkormányzati szakhatóság megkapja, a módosítással ugyanis nem várnak az építésügyi szervezet átszabásával.

Forrás: http://www.nol.hu/cikk/442272/ 

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Pilisjászfalu
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Ide csak be kell költözni mivel már minden elkészült. A pilisj&a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házNógrád - Legénd
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nógrád megye csendes, kedvelt településén Legénden el...

Eladó - Lakóingatlan - panel lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Nyíregyházán, a Ferenc körúton eladó egy 4. emeleti, ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Lego közelében tanya eladó. A tanya 2 területbõl tevõdik össze. Ebbõl 2632 nm2 tanya és 205...


Ingatlan Max