ingatlan

Fészerré silányulhat a minősítetlen készház

Egy félreértelmezett jogszabályi kitétel miatt a könnyűszerkezetes házak fele bevizsgálatlan, vagyis nem engedélyeztetett...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásPest - Fót
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Fóton, Alagi részen, kiváló infrastruktúrával, 197 m2-es, telken, 102 m2-es, 2 szintes, 4 szo...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásVeszprém - Alsóörs
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

ÖT ÉPÜLETBEN, ÖSSZESEN 18 DB FLAAR TÍPUSÚ LAKÁS A fejlesztési terület északi részében elhely...

Fészerré silányulhat a minősítetlen készház

Munkatársunktól, 2007. április 11.

Egy félreértelmezett jogszabályi kitétel miatt a könnyűszerkezetes házak fele bevizsgálatlan, vagyis nem engedélyeztetett szerkezetből épült fel. Az építkezőknek érdemes megtudni, van-e ÉMI-engedélye a kivitelezőnek. Hamarosan ezt már az építési engedély kiadásakor is vizsgálják.

 

A nem minősített szerkezetből épült könnyűszerkezetes házakból akár több ezer is állhat már az országban, méghozzá legális építési engedéllyel. A kiskapuhoz az a kitétel vezetett, hogy az építési hatóságok többsége egyedi épületként kezelte a könnyűszerkezetes házakat, így azok engedélyének kiadásához nem szabta feltételül, hogy a beépített anyagoknak és szerkezeteknek legyen építési műszaki engedélyük (ÉME). A minősített szerkezetekkel dolgozó készházépítők ezért az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz fordultak, mondván, az építési engedélyek kiadásának rendjén, azaz feltételein haladéktalanul változtatni kell, a készházak ugyanis nem egyedi épületek, ezért nem mentesülhetnek a minőségvédelmi követelmények alól. Mindazonáltal Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának alelnöke azt mondja, a félreértés többrétű, ugyanis arról a rendeletben sincs szó, hogy egyedi épülethez felhasznált anyagokra és szerkezetre ne kellene minősítés, pusztán arra más minősítés kell.

A készházasok kérelmére a szaktárcánál már megkezdődött a munka, és várhatóan rövidesen az összes önkormányzat építési irodája megkaphatja azt a rendeletértelmezést, amely az építési engedélyek kiadásának sémája lehet. Azt követően az építésiengedély-kérelemhez csatolni kell az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. engedélyét eredeti aláírással, bélyegzővel. Az építési törvény szerint a mérnököknek egyébként is nyilatkozniuk kell, hogy a tervezett épület milyen szabványnak és ÉMI-minősítésnek felel meg, amit a felelős műszaki vezetőnek kell ellenőriznie.

Mindez nem azt jelenti, hogy a minősítést minden egyes új készház anyagaira és szerkezetére el kell végezni, de építeni csak már eleve minősített anyagokból és szerkezetekből lehet. Magyarul minősített kátránypapírból, tyúkhálóból és vakolatból még nem lesz minősített szerkezet, ellenben elvileg lehet, ha az építtető a

módosított, vagyis a már minősített szerkezettől eltérőre is megszerzi az engedélyt, ami többek közt komoly tűzállósági és egyéb próbákkal jár. Ugyanez vonatkozik a minősített szerkezet módosítására, például arra az esetre, ha az építtető vastagabb vagy vékonyabb falakat akar, mint amire az eredeti falszerkezet minősítése vonatkozik.

A minősítési rendszer lényege éppen az, hogy a kipróbáltan tartós és biztonságos szerkezetekből később már bármilyen ház épülhet, alaprajztól függetlenül. Egyedi nem az alaprajz módosításától lesz egy ház, hanem attól, ha olyan anyagokból, olyan rétegrenddel épül, amilyenből másik még nem. Az eltérő nagyságú, alaprajzú könnyűszerkezetes házak egyenként nem számítanak egyedinek ilyen értelemben.

A könnyűszerkezetes épületekbe kerülő anyagoknak nem feltétlenül kell magyar engedéllyel rendelkezniük, az uniós jogharmonizáció eredményeként nálunk is beépíthető bármi, ha van az EU területén lévő minőségvizsgáló intézettől engedélye. Az unión belül egyszerűvé tett, az egységes biztonságot garantáló szabályozás dacára Magyarországon a félreértelmezett jogszabályi kivétel alapján egyedinek tartott készházak fele nem minősített szerkezettel épült fel. Például nem olyan a fala, amelynek tartósságát, tűzállóságát bárki bármikor megvizsgálta volna. Ennek természetesen a tulajdonosok látják majd kárát, akik például a nem megfelelő hőszigetelés miatt gyorsan egy huzatos fészerben érezhetik magukat.

Az persze minősített szerkezeteknél is előfordul, hogy a könnyűszerkezetes házak felállításánál technológiai, szakmai hibákat követnek el, de ez is a nem minősített szerkezeteknél a jellemzőbb. A minősítést szerző vállalkozásoknál egyébként utólag rendszeresen ellenőrzik is, hogy az engedélynek megfelelő módon készítik-e a házaikat.

A minisztériumban készülő új értelmezést és előírásokat még az összes önkormányzati szakhatóság megkapja, a módosítással ugyanis nem várnak az építésügyi szervezet átszabásával.

Forrás: http://www.nol.hu/cikk/442272/ 

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házGyor-Moson-Sopron - Sopron
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Ritka ajánlattal szolgálhatunk a jövõbeli tulajdonosának ezzel az ingatlannal. Két apartmanbó...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásZala - Nagykanizsa
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Sportcsarnok közeli szeretnivaló panellakás állami támogatással, csak Önre vár 3 szobás mele...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Miskolctól 5 percre, eladó egy zártkerti, 60-as években épült, 70 nm-es karbantartott családi...

Eladó - Lakóingatlan - családi házJász-Nagykun-Szolnok - Jászberény
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Jászberényben a Coop Áruház közelében ELADÓVÁ vált egy közel 160 nm-es KIVETT MÛHELY, vegyes ...


Ingatlan Max