ingatlan

Harc az ingatlanpiacon: franchise vagy maradjak önálló?

Már az önállók is szervezkednek Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 19. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kispesti rezidencia eladó minõségre fogékony, érték&aacute...

Eladó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBorsod-Abaúj-Zemplén - Miskolc
Eladó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Miskolc belvárosában kiváló lokációval rendelkezõ 6...

 http://ingatlanmagazin.com 

Örök téma az ingatlanközvetítői piacon, hogy egyedül, önálló irodaként indítsunk-e vállalkozást, vagy egy nagy hálózat keretein belül kezdjük el a munkát. Most annak jártunk utána, hogy a világgazdasági válság közepette a szakemberek mit gondolnak erről. Úgy tűnik, hogy eljött az együttműködés, a profizmus és a szakképzettség ideje.

A franchise rendszer számos kötöttséggel jár, a franchise gazda átadja a know how-t, a logót, a működési módszereket és a szakmai tapasztalatokat, viszont meg is köti a franchise partner kezét, amiért még díjat is kér. Sokan vízfejnek tartják a franchise központot, míg mások egy igazi szakmai támasznak vélik, amely a nehéz időkben is segíti az irodatulajdonosokat. Persze kérdéses, hogy mekkora összeget méltányos elkérni a franchise partnerektől, és ezért az irodatulajdonosok megkapják-e a várt szolgáltatást.

Sok olyan ingatlanirodát ismerünk, ahol elismert szakemberek függetlenedtek a hálózattól több éves franchise „előélet” után. Ők többnyire az ár-érték arányt tekintve nem voltak megelégedve a szolgáltatásokkal, amit kaptak a díjak befizetése után. Persze az a bizonyos ár-érték arány hálózatoktól függően változik, különféle módszerekkel működnek.

Versenyautót válasszunk vagy egy buherajárgányt?

Molnár Kristóf, az Openhouse hálózat tulajdonosa szerint „egy kész franchise rendszert átvenni és üzemeltetni sokkal könnyebb, mint saját irodát felépíteni. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor elindul egy autóverseny (hiszen az ingatlanközvetítés kőkemény versenyszféra), és valaki beleülhet egy szuper versenyautóba, míg mások először felépítik az autót, és csak utána kezdenek el beszállni a versenybe, de már olyannyira el lesznek maradva, hogy nem lesznek képesek érdemben beleszólni a verseny alakulásába.” Társirodáik így érvelnek mellettük: a franchise a járt út a kidolgozott módszereivel, sztenderdjeivel, kereteivel. Lehet választani a járatlant is, de időnként jobb, ha van mögöttünk bázis, ami olyan, mint egy család. Egyedüli cégként szinte lehetetlen megszervezni a kollégák oktatását, a színvonalas HR-tevékenységet, az erős online marketinget.

Persze nem minden franchise rendszer egyforma, és nem mindenhová érdemes belépni. Nagyon meg kell nézni, hogy ki mit ad, ki hogyan támogat. A kérdésre, hogy franchise vagy önálló iroda, azt mondhatom, hogy magánzónak lenni jobb, mint egy rossz franchise-hoz csatlakozni – teszi hozzá Molnár Kristóf.

Az újaknak segíthet a franchise

Huszti György, az Avatar Ingatlan Csoport ügyvezetője azt tanácsolja, hogy csak szakember nyisson ingatlanirodát, ugyanis a jelenlegi piaci helyzetben gyakorlatilag semmi esélye azon ingatlanirodáknak, ahol a szakmai vezetést olyan személyek látják el, akiknek nincs minimum 2-3 éves – lehetőség szerint több cégnél eltöltött – tapasztalata az ingatlanértékesítés terén. Szerinte azok az egyéni irodák, amelyek legalább 4-5 éve üzemelnek – és szakembereik ismertek és elismertek az adott iroda lokációjában –, minden további nélkül sikeresen tudnak működni a piacon. „Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy azok a szakemberek, akik a jelen piaci helyzetben gondolkodnak új ingatlaniroda nyitásában, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy nem valamely hálózathoz csatlakozva teszik meg az első lépéseiket.”

Ma ugyanis Huszti György szerint a „semmiből” indulva csak az az iroda képes talpon maradni, amely a következő kritériumoknak meg tud felelni: több ezer terméket tud kínálni ügyfeleinek, a saját megbízásaikat több száz kolléga tudja kiajánlani, miközben nem kell folyamatosan tartani attól, hogy az ügyfél „átkerül” a másik ingatlanoshoz, jól működő honlap és belső adatbázis, az új kollégák folyamatos és mélyreható szakmai képzése, a marketing és üzemeltetési költségek minimalizálása, kész know-how és a várható kiadások-bevételek modellezése.

„Amikor bejöttek az első franchise irodák, megmutatták, hogy milyen sokat jelent a szervezett munka, a feszes elszámolás és a jó együttműködés. A piacot alapvetően megváltoztatták, trendeket indítottak el, és az egységes megjelenés sokak számára riasztóan jónak mutatkozott” – emlékszik vissza Békési Béla a „régi időkre”, aki nem csak a MIÉSZ elnöke, hanem maga is gyakorló közvetítő Balatonbogláron. „Volt azonban ennek egy erősen negatív hozadéka is. Nagyon komoly felháborodást okozott az a vélt vagy valós adat-, ügyfél- és munkatárs-halászat, amelyet állítólag arcpirulás nélkül folyamatosan alkalmaztak egyes franchise munkatársak.

Ez sokak számára riasztó volt, azzal a folyamatos, erős nyomulással egyetemben, ami miatt egy ideje nagyon sok az a hirdetés, amiben az „ingatlanosok kíméljenek” kifejezés megtalálható. Alapvetően szembenállás tapasztalható, bár voltak olyan pillanatok, amikor párbeszéd alakult ki az egyéni irodák és a franchise-ok között, de ez nem volt tartós állapot.

A kis irodák is profik

„Először is egy sajátosan kommunikált téveszmét szeretnék eloszlatni: a „kis” irodának nem szinonimája az „amatőr” iroda, sőt ellenkezőleg! Míg legjobb információim szerint a nagy, „gyűjtő” irodák esetében az ingatlanközvetítéssel foglalkozó kollégák legfeljebb 20%-ának van szakirányú végzettsége, az egyéni közvetítők vagy a néhány fős irodák értékesítői döntő többsége szakképzett, a legtöbb vezető szakirányú oklevele felsőfokú végzettséggel, nyelvtudással párosul” – vág a téma közepébe Csorba Dóra, az Immocity ingatlaniroda ügyvezető igazgatója.

Majd megosztja velünk néhány kritikai észrevételét is: „volt alkalmam pár évvel ezelőtt személyesen megtapasztalni az egyik hálózat belső működését, ahol szembesültem azzal, hogy az értékesítők jellemző, igen gyors fluktuációja miatt a megbízásra felvett ingatlanok gazdátlanok maradnak. Számos ajánlat úgy forog a hirdetési felületeken, hogy a hozzá rendelt értékesítő soha nem látta az ingatlant, és ezzel pont a megbízás személyessége, bizalmi háttere, profizmusa sérül. Ez egy kis iroda esetében elképzelhetetlen.”

Már az önállók is szervezkednek

A válság természetesen egyformán sújtotta az egyénieket és a franchise-okat, több nagy cég elvérzett. A kis irodák próbálnak óvatosan túlélni, rezsiközösségekbe tömörülnek, több lábon állnak, kicsiként próbálnak egyre több szolgáltatást nyújtani, mint például értékbecslés, energiatanúsítvány, hitel, biztosítás. Mint az Ingatlan Munkaközösség is, amely a kis irodáknak ad egy keretet, együttműködést.

„Egyesek 20 év óta töretlenül hisznek az újabb és újabb MLM-ben, és ha nagyon nem megy a bolt, átruccannak Bécsbe vért adni. Vannak persze emberek, akik számára a munka inkább Facebookos, e-mail körlevélküldéses, ügyfélszidásos hozzáállással jellemezhető, ők azok, akik mindig megtalálják, miért nem megy a munka. Aki talpon maradt, annak az idei év is sok munkával, több hirdetéssel kevés pénzt jelent, hiszen kevesebb értékesítés várható. Bár januárban sokan jelezték, hogy beindult egy komolyabb érdeklődés, ami lehet, csak rövid lesz, de talán az első repedés a jégen” – jellemzi a jelenlegi piacot Békési Béla.

„Sokan panaszkodnak az ingatlanpiac hanyatlása, nehézségei miatt. Annyiban értek csak egyet, hogy sok minden változott, sok mindent máshogy, még profibb módon kell csinálni. A fő feladat legyen: megbecsülni, kiszolgálni az ügyfelet, bizalmat építeni és együtt örülni a sikereknek. Sok év alatt az ajánlások, visszatérő ügyfelek elhalmoznak és nem hagynak időt panaszkodásra, hisz nincs is miért” – foglalja össze Csorba Dóra.

Forrás: http://ingatlanmagazin.com/ingatlanpiac/harc-az-ingatlanpiacon-franchise-vagy-maradjak-onallo/2/

 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületBudapest - 03. kerület
Kiadó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

II és III kerületek határán Montevideó irodaparkban a, 605 n...

Eladó - Irodaház iroda terület     - iroda / irodaház épületPest - Szentendre
Eladó Irodaház iroda terület - iroda / irodaház épület

Eladó Szentendre belvárosában, központi helyen lévõ, ön...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Horány
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladásra kínálok Budapesttõl 30 percre, a Szentendrei szigeten, HOR&Aacu...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásNógrád - Salgótarján
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladásra kínálok Salgótarján-Zagyvapálfalván...


Ingatlan Max