ingatlan

Rezsi: egyszerűbben spórolhatunk, mint gondolnánk

Az egyre növekvő gáz-, villany- és vízdíjak miatt sokan sokféleképpen próbálnak spórolni


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Üdülő - hétvégi ház-nyaralóPest - Vác
Eladó Üdülő - hétvégi ház-nyaraló

Vácon a Körtvélyes dûlõben eladó panorámás 48 m²...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Savoya Parkban Törökverõ úton új építésû liftes ...

www.privatbankar.hu

Az egyre növekvő gáz-, villany- és vízdíjak miatt sokan sokféleképpen próbálnak spórolni a rezsiköltségen, ám nem mindig a hideg lakás, a gyertya, netán a kevesebb fürdés a megoldás, sokat takaríthatunk meg néhány egyszerű és ésszerű lépéssel.

Télen, amikor odakint tombolnak a mínuszok, és a gázóra, vagy távfűtésnél a hőfogyasztásmérő pörgését szinte lehetetlennek tűnik megállítani, sokan a szabályozó(ka)t hívják segítségül, és nappalra lejjebb veszik a fűtést. Amíg dolgozunk, úgysem kell, hogy meleg legyen a lakásban - gondolják ilyenkor. Ám nem biztos, hogy ez a megoldás a legcélravezetőbb - állítják a Privátbankárnak nyilatkozó hőtechnikai szakértők.

Hőérzetünk sok mindentől függ. Ha ősszel sokáig várunk a befűtéssel, vagy napközben - vagy esetleg éjjel - engedjük lakásunkat kihűlni, a falak is lehűlnek, ami lényegesen ronthatja hőérzetünket otthonunkban. Lássuk ezt egy konkrét példán keresztül!

Ha egy átlagos téli napon odakint mínusz 5 fok a napi átlaghőmérséklet, a lakásunkban pedig 20 fok Celsius van, és fél napra levesszük a hőmérsékletet 17 fokra, majd újra feltekerjük, a falaink kihűlése miatt ahhoz, hogy újra ugyanolyan melegnek érezzünk a lakást, egy időre 20 foknál magasabb szintre kell kapcsolnunk fűtésünket. A fal fölfűtéséhez ugyanis kb. 50-szer akkora energia szükséges, mint a levegő esetében. Így a megtakarítás csak látszólagos, hiszen a hőmennyiséget ugyanúgy elhasználjuk. Arról nem is beszélve, hogy ezáltal mindig egy viszonylag hideg lakásba térünk haza.

A fenti példa esetén - ha hazaértünkkor csak 20 fokra állítjuk vissza a fűtést, és inkább elviseljük a hűvösebbet - nyereségünk egy napra vonatkoztatva a 25 fokos különbség alapján, 12 óra alatt 6 százalék, tehát mondjuk egy 30 ezer forintos számlánál 1800 forint. De ez nem is teljes mértékben megtakarítható, mert a hidegebb falak miatt a 20 fok újbóli eléréséhez is többet kell fűtenie a rendszernek. Ha pedig egy ideig 20 fok fölé állítjuk a szabályozót, nyereségünk pillanatok alatt el is szállhat - osztják meg velünk szakértőink.

Azért a rend kedvéért jegyezzünk meg, hogy ha hosszabb távra (pl. egy hétre) hagyjuk el otthonunk, akkor már megérheti alkalmazni ezt a módszert.

De mit tegyünk inkább? Van más módja a spórolásnak?

Maradva az előbbi példánál: ha ugyanilyen körülmények között állandó 19 fokra állítjuk a fűtést, akkor adott idő alatt nagyjából 4 százalékot spórolhatunk, és még a hőérzetünk sem lesz rosszabb, mint az előbbi esetben. Sőt! Nem is hinnénk, de rengeteget számítnak olyan, látszólag apró tényezők, mint például az, hogy ne pakoljunk semmit a radiátorok tetejére. Bútort, függönyt, vagy bármilyen más "akadályt" se tegyünk a fűtőtest elé, mert ezek nagymértékben rontják a fűtés hatásfokát. A függönyt minden körülmények között a radiátorok mögé helyezzük, hogy a felszálló hő ne az ablakot fűtse, hanem a szobát. Ha van rolónk, spalettánk, zsalugáterünk vagy reluxánk, akkor éjszakára mindenképpen csukjuk be ezeket, hiszen így az ablakon távozó hőmennyiséget nagymértékben csökkenteni tudjuk. Szellőztetni rövid ideig, nagy felületen érdemes (kitárt ablakokkal vagy ajtóval), hogy csak a levegő cserélődjön ki a falak lehűlése nélkül - tanácsolják a lapunknak nyilatkozó szakemberek.

Bár egy átlagos háztartás éves rezsiköltségének a legnagyobb részét a fűtés teszi ki, a vízzel és a villannyal is lehet egyszerűen spórolni.

Van, aki megszokásból, van aki pedig egyéb okokból mosogat folyó csapvízzel. Pedig a mosogatószeres tisztításnál sok esetben elég, ha teleengedjük a mosogatót, és abban áztatva távolítjuk el a szennyeződéseket, és csak az öblítésnél használunk folyó csapvizet. Fürdésnél is sokat takaríthatunk meg egy gyors zuhannyal, mintsem hogy teleengedjük a kádat. Lényeges, hogy időnként ellenőrizzük a csapokat és a toalettet, hátha a vízkőtől folynak, csöpögnek, hiszen ezáltal megóvhatjuk magunkat egy esetleges horrorisztikus vízszámlától. A látszat ellenére ugyanis így hosszú távon rengeteg víz folyhat el.

A klímakutatók is sokszor hangsúlyozzák, hogy az éppen nem használt, "standby" üzemben hagyott készülékeinkkel feleslegesen sok energiát pazarlunk. Az így keletkező többletköltségünk akár a villanyszámlánk 10 százalékát is elérheti. Használjuk tehát a tévék, elektronikus berendezések főkapcsolóit, vagy ha kell, húzzuk ki őket a hálózatból. Ha ez bonyolultnak tűnik, akkor az elektronikai szaküzletekben néhány száz, esetleg ezer forintért hozzájuthatunk olyan hosszabbítókhoz, amelyek kapcsolóival egyszerre tudjuk áramtalanítani pl. a tévét, videót, dvd-t, vagy éppen a számítógépünk összes hardverét.

Ugyanígy a bedugva felejtett (mobiltelefon, vagy más) töltőkkel kapcsolatban is érdemes tudni, hogy közel azonos a fogyasztásuk akkor is, ha használatban vannak, és akkor is, ha nem.

Azokban a helyiségekben, ahol hosszabb ideig van szükségünk lámpafényre, érdemes hosszú élettartamú, alacsony fogyasztású kompakt fénycsöveket (energiatakarékos izzókat) alkalmaznunk. Ez kevésbé fontos ott, ahol csak rövid időre szoktuk felkapcsolni a világítást (pl. kamra, wc), így a csere nem okozna jelentős megtakarítást. Mindig figyeljünk oda, hogy lakásunk azon részében, ahol éppen nem tartózkodunk, ne égjen feleslegesen a villany, ne működjön a számítógép, vagy éppen a tévé. Számtalan helyen tapasztalunk hasonló pazarlást - teszik hozzá szakértőink.

Új házat építek, mit vegyek figyelembe?

A lapunknak nyilatkozó szakértők kitértek arra az esetre is, hogy mit érdemes figyelembe venniük a tervezésnél azoknak, aki új házat építenek. Íme néhány jó tanács a teljesség igénye nélkül.

A fűtésre mindig a ház hőveszteségének pótlása miatt van szükség. Így kiemelten fontos az épületek szigetelése, elsősorban a nyílászárók és a tető (plafon) esetében. Fűtési rendszerünk kiválasztásánál (a hagyományos technológiákat figyelembe véve) tartsuk szem előtt, hogy a villanyfűtés több mint 3-szor drágább (!) a gázfűtésnél. Tehát ha van lehetőségünk, mindenképpen gázkazánt vegyünk. A kazán méretének meghatározásakor konzultáljunk szakemberrel, mert célszerű a biztonságos működést teljes mértékben kiszolgáló, de nem túlméretezett kazánt választanunk.

Sok esetben tapasztalható az is, hogy olyan helyeken használnak kis helyigényű úgynevezett kombi kazánt, ahol egyébként lehetőség lenne a melegvíz és a fűtés ellátására két különböző rendszert alkalmazni. Az ilyen kazánok nemcsak hogy drágábbak, élettartamuk is jóval rövidebb lehet. Mivel a fűtés zárt rendszerű (tehát kevésbé jelent rá veszélyt a vízkő), a melegvíz előállítása pedig nyitott, így ez utóbbi rész általában sűrűbb karbantartást igényel és élettartama is jóval rövidebb lehet. Így akár az is előfordulhat, hogy ezeket a készülékeket néhány év után kompletten le kell cserélnünk, pedig a fűtési rész még alkalmas lenne a további működtetésre. A kombi kazánok védelmében azonban meg kell említeni, hogy pontosan a kis helyigényük miatt tervezik őket kisebb lakásokba, helyiségekbe, ahol méretüknél fogva jobban elférnek.

A melegvíz előállításánál további fontos szempont az is, hogy a forrás (azaz a bojler, vagy kazán) mindig a lehető legközelebb kell, hogy legyen a felhasználás (csapok) helyéhez, hiszen így két legyet üthetünk egy csapásra: nem kell sokáig folyatnunk a csapot, míg odaér a melegvíz, és ezáltal a veszteségünk (feleslegesen elfolyt vízmennyiség) is csökken. Célszerű, hogy - ahogy már említettük - eleve energiatakarékos izzókkal oldjuk meg a világítást. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy az úgynevezett szürke vizet (fürdővizet, vagy mosógépből kieresztett vizet) tárolva felhasználjuk és wc-öblítésre alkalmazzuk.

Szakértőink tanácsaiból kiderül, hogy a spórolás érdekében nem kell mindig bonyolult, vagy éppen költséges megoldásokban gondolkoznunk. Egy kis odafigyeléssel elérhető, hogy rezsiköltségünk érezhetően csökkenjen, megkímélve ezzel pénztárcánkat.

http://www.privatbankar.hu/html/ingatlan/lako.php?kommentar=40873

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Százhalombatta
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

A telek kb.28m szél, de befelé szükûl kb:16m re Panorámás le...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Somogy - Ságvár
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

SIÓFOKI szabadstrandhoz közeli (10km) ELADÓ Ságvári z&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Nyíregyháza PIAC CSARNOK közelében, 82 nm, Nappali +3 szobás...

Eladó - Lakóingatlan - ikerház-félPest - Pilis
Eladó Lakóingatlan - ikerház-fél

Álom lakások Pilisen egy kivételes hangulatú lakóparkban! ...


Ingatlan Max