ingatlan

Minél kisebb, annál jobb

Ha téglát vagy ablakot veszünk, a gyártó közli, hogy mekkora annak a hőátbocsátása (U-értéke). Mielőtt szigeteltetni akarjuk a....


 Ingatlan ajánlatok
Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tata
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

Tata központjában bútorozott albérlet!!! Kiadásra kí...

Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kerekestelepen 2 szobás ikerház eladó. Betonalap, tégla, cseréptetõ. Melegvizet villanybojler...

Minél kisebb, annál jobb

Németh Géza, 2007. április 11.

Ha téglát vagy ablakot veszünk, a gyártó közli, hogy mekkora annak a hőátbocsátása (U-értéke). Mielőtt szigeteltetni akarjuk a házunkat, el kell döntenünk: mekkora U-ra javuljon a hőátbocsátása.

Az U-értéket néhány évvel ezelőtt még k-értéknek hívták, így ne lepődjünk meg, ha komoly szakemberek azt mondják, hogy az ön háza falainak a "kis k-értéke" 0,6, de én feljavítom 0,3 "kis k-ra". Mindössze azt jelzi a régi kategória használata, hogy az illető szakember három éve nem vett szakirodalmat a kezébe. De mi is az U-val (vagy korábban k-val) jelzett hőátbocsátás? A hőátbocsátás azt mutatja, hogy az épületszerkezeten egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Például a mai 38 centiméter vastag üreges falazóelemeknek az U-értéke általában 0,4 W/m2K. Ez azt jelenti, hogy az abból épített fal egy négyzetméterén - egységnyi idő alatt - 0,4 watt hőenergia távozik, feltéve, hogy a fal belső és külső oldala között 1 Kelvin-fok (K) a hőmérsékletkülönbség. (Az 1 K-fok egyenlő az 1 Celsius-fokkal, a különbség annyi, hogy a Celsius-skálán a víz olvadáspontja a nulla fok, míg a Kelvin-skálán az abszolút nulla fok, azaz -273,16 Celsius-fok a kiindulás.)
FalszerkezetVastagság (cm)Eredeti fal U-értéke (W/m2K)Polisztirol-
vastagság (cm)
A fal javított U-értéke (W/m2K)Energia-
megtakarítás (%)
Vasbeton202,8990,3887
Beton302,2190,482
Mészhomok tégla381,5780,3876
Kisméretű tömör tégla381,4280,3774
Kevéslyukú tégla381,2570,3869
Soklyukú tégla381,0260,461
B30 falazóblokk301,4680,3775
Salakblokk301,3670,471
Gázszilikát blokk300,9560,3959
Régi épületek U-értékének csökkentése utólagos hőszigeteléssel

Forrás: dryviteger.hu

A régi épületek utólagos hőszigetélésének leggyakrabban alkalmazott módja a dryvitolás. A külső falra polisztirollemezeket ragasztanak, amelyeket tiplikbe ütött műanyag elemekkel is rögzítenek. A lemezek felületét ragasztóba ágyazott üveghálóval vonják be, erre pedig vékony és színes műanyag vakolat kerül.

A kérdés az, hogy mennyi a meghatározásban szereplő egységnyi idő? Amikor feltettük a kérdést a hőtechnika magyar nagymesterének, azt a válasz kaptuk, hogy a másodperc.

//

Kép: Rédei Ferenc
Erre elvégeztük a következő számítást: amenynyiben egy 100 négyzetméteres családi ház hűlő felülete (a határoló falai ablakokkal, valamint a födém és a padló) 300 négyzetmétert ad ki, és négyzetméterenként 0,4 az átlagos U-értékük, akkor - ha a külső és belső hőmérséklet között 1 K- vagy C-fok a különbség - a ház másodpercenként 120 W hőenergiát ad le. Ez óránként 1,44 kW hőveszteséget jelent, amit fűtéssel kell pótolni. És mi van akkor, ha odakint -20 Celsius-fok a hideg, és odabent +20 Celsius-fokot akarunk csinálni (vagyis a két oldal között 40 K-fok a hőmérséklet-különbség)? Ilyenkor a gyakorlatban egy ilyen házban elegendő egy jó hatásfokú 10 kW-os fűtőalkalmatosság. Erre a számításra már nem kaptunk választ.

Az elméleti felvetésnek abból a szempontból nincs jelentősége, hogy az U-érték egy viszonyszám. Minél kisebb, annál jobb az épületszerkezet hőtechnikai szempontból. A téglafal hőátbocsátása a ráragasztott hőszigeteléssel fokozható, de hogy az 0,2 körülire csökkenjen, a fal már 50 centiméter vagy még vastagabb lesz. A könnyűszerkezetes épületeknél már körülbelül 30 centiméter vastagsággal elérhető a 0,2 U-érték. (A 0,2 alatti hőátbocsátású falakkal készített épületeket hívják passzív házaknak.)

Épülethatároló szerkezetA hőátbocsátási tényező követelményértéke* (U-W/m2K)
Külső fal0,45
Lapos tető0,25
Padlásfödém0,30
Fűtött tetőteret határoló szerkezetek0,25
Alsó zárófödém árkád felett0,25
Alsó zárófödém fűtetlen pince felett0,50
Homlokzati üvegezett nyílászáró (fa- vagy PVC-kerettel)1,60
Homlokzati üvegezett nyílászáró (fémszerkezettel)2,00
Homlokzati üvegezett nyílászáró, ha névleges felülete kisebb, mint 0,5 négyzetméter2,50
Homlokzati üvegfal**1,50
Tető felülvilágító2,50
Tetősíkablak1,70
Homlokzati üvegezetlen kapu3,00
Homlokzati vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó1,80
Fűtött és fűtetlen terek közötti fal0,50
Szomszédos fűtött épületek közötti fal1,50
Talajjal érintkező fal 0-1 m között0,45
A határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátása (maximális érték, 2006. szeptember 1-jétől)

Talajon fekvő padló a kerület mentén 1,5 m széles sávban (a lábazaton elhelyezett azonos ellenállású hőszigeteléssel helyettesíthető) 0,50

* A követelményérték a határolószerkezetek esetében "rétegtervi hőátbocsátási tényező", amin az adott épülethatároló szerkezet átlagos hőátbocsátási tényezője értendő. Így ha a szerkezet vagy annak egy része több anyagból öszszetett (például váz- vagy rögzítőelemekkel megszakított hőszigetelés, pontszerű hőhidak stb.), akkor ezek hatását is tartalmazza.

A nyílászáró szerkezetek esetében a keretszerkezet, üvegezés, üvegezés távtartói stb. hatását is tartalmazó hőátbocsátási tényezőt kell figyelembe venni. A csekély számszerű eltérésre tekintettel a talajjal érintkező szerkezetek esetében a külső oldali hőátadási tényező hatása elhanyagolható.

** Az üvegezésre és a távtartókra együttesen értelmezett átlag.

A hagyományos (külső és belső szárnnyal szerelt) ablakok hőátbocsátása inkább felette van a háromnak, mint alatta. Az egyesített szárnyú ablakok (ilyeneket szereltek a paneles házakba) 2,7 U-értékkel bírnak. Ekkora a hőátbocsátása a hagyományos "hőszigetelő" üvegnek is. (Ennél fémkeretre ragasztják fel a két üvegtáblát.)

Amennyiben az ilyen üvegnél a belső tábla légrés felőli oldalára egy hővisszaverő fóliát ragasztanak, a légrést pedig mondjuk argon gázzal töltik ki (ezt szokták az ablakosok javasolni vastagabb pénztárcájú vevőknek), akkor a hőátbocsátása 1,1 W/m2K-re csökken. (Az ablak hőátbocsátását a fólia felezi meg, a gáz csak kicsit javít rajta.) Háromrétegű üveggel az ablak hőátbocsátása 0,7-re "hozható le".

A hőátbocsátás már nemcsak azoknak fontos, akik szeretnének olcsóbban fűthető, hűthető házban lakni, hanem minden építkezőnek. Múlt év szeptemberétől ugyanis csak akkor kaphat egy ház építési engedélyt, amennyiben a határoló szerkezeteinek hőátbocsátásai nem haladják meg a jogszabályban előírt mértéket.

Ez volt az első lépés a 2008. január 1-jén Magyarországon is bevezetendő energiatanúsítvány felé. (Megjegyezzük, hogy akkortól a házak is olyan "csíkos" címkét kapnak, mint most a nagyobb elektromos háztartási gépek. A csíkok A-tól G-ig mutatják az épület energetikai hatékonyságát.)

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kecskemét, Hunyadivárosban, belvárosközeli, 4 lakásos t&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 15. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

XV. -Rákospalotán- CSALÁDI HÁZ eladó, az Arany Jáno...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBudapest - 21. kerület
Eladó Lakóingatlan - családi ház

ELADÓ Csepelen KIRÁLYERDÕBEN 38 nm-es teljeskörûen felújítot...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásGyor-Moson-Sopron - Kapuvár
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Kapuváron a Váti-tóhoz közel, békés és nyugodt...


Ingatlan Max