ingatlan

Adómentes ingatlaneladás: aki gyors, az jól járhat

A belföldi áfa-alanyoknak legkésőbb 2010. február 1-jén kell nyilatkozniuk


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Dunaújváros parkosított részén, eladásra kínálunk egy nagyon jó elosztású, földszinti, átalak...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Kecskeméten egy páratlan lehetõségeket rejtõ VILLAÉPÜLET! A villaépület 1926-ban épült...

privatbankar.hu

A belföldi áfa-alanyoknak legkésőbb 2010. február 1-jén kell nyilatkozniuk az állami adóhatóságnak arról, hogy a tulajdonukban álló lakóingatlanokat adómentesen kívánják értékesíteni. A határidő elmulasztása jogvesztő – hívta fel a figyelmet Balázs Péter, a Noerr & Társai Iroda adótanácsadó munkatársa.

A hatályos szabályozás értelmében az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint újnak nem minősülő ingatlan értékesítése mentes az általános forgalmi adó alól. Ez a szabály mind a lakás céljára, mind pedig az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanokra is vonatkozik. Az áfaalanyoknak lehetőségük van arra, hogy ingatlanjaik értékesítését áfakötelessé tegyék, azonban a 2009-es szabályok szerint választásuk egyszerre érintette mind a lakás céljára, mind pedig az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanjaikat.

Ez kedvezőtlen szabályozás, mert kompromisszumok elé állította a társaságokat: a lakóingatlanok esetében általában az adómentesség, míg az egyéb ingatlanok esetében pedig az áfa kötelesség választása lenne kedvezőbb megoldás.

Az áfaalany társaságok újnak nem minősülő lakóingatlanjaikat döntően áfaalanynak nem minősülő magánszemélyek részére értékesítik. Mivel az áfaalanynak nem minősülő magánszemélyek egy áfaköteles értékesítés keretében rájuk áthárított áfát nem tudnák levonásba helyezni, ezért számukra olcsóbb megoldás, ha az ingatlant áfatehertől mentesen vehetik meg. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy az értékesítő társaság is versenyképesebb áron tud eladni lakóingatlant áfa mentesség választása mellett.

Az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanok esetében döntően az áfa köteles értékesítés a kedvezőbb. Ilyenkor általában egy olyan áfaalany társaság részére történik az ingatlanértékesítés, amely élhet az áfa levonási jogával, ezért számára gyakorlatilag közömbös, hogy a beszerzése áfaköteles vagy áfamentes. Egyértelmű előnyt jelent azonban mindez az értékesítő fél szempontjából: az értékesített ingatlannal kapcsolatos korábbi beszerzéseinek áfa tartalmát csak akkor vonhatja le, ha az ingatlan értékesítésével kapcsolatban áfa köteles értékesítési módozatot választott.

Az eddigi kompromisszumkényszertől megszabadulhatnak a vállalkozások, mivel 2010. januárjától a lakóingatlanok esetében áfa mentességet, míg az üzleti célra szolgáló ingatlanjaik esetében áfa kötelességet választhatnak és nem kell mindkét ingatlantípus esetében vagy csak a mentesség, vagy csak az adókötelesség mellett elköteleződniük. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a választás határidőhöz kötött: a két ingatlantípus egymástól eltérő áfa rendszerbeli kezeléséhez mindenképpen bejelentéssel kell élni legkésőbb 2010. február 1-jén, amely határidő jogvesztő - hívja fel a figyelmet a Noerr & Társai Iroda adótanácsadó munkatársa.

Forrás: http://www.privatbankar.hu/cikk/lakoingatlan/adomentes_ingatlaneladas_aki_gyors_az_jol_jarhat_33922

.

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Mór
Eladó Lakóingatlan - családi ház

3 szobás családi ház, zöld udvarral egy 5 lakásos épületben Mór belvárosához közel. 107 m2-es...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Szabolcs-Szatmár-Bereg - Napkor
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Napkor központjához közel, aszfaltozott utcában, 771 nm-es, K-D-Ny-i fekvésû, 16,42 méter utc...

Eladó - Lakóingatlan - családi házZala - Gellénháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Gellénháza Budai-hegyen 906m2-es, mûvelési ág alól kivont zártkerti ingatlan (szõlõ) két szin...

Eladó - Kereskedelmi - iroda helyiségVeszprém - Veszprém
Eladó Kereskedelmi - iroda helyiség

Az óváros egyik legszebb terén, 2018-ban felújított, portaszolgálatos, ikonikus épületben, 1 ...


Ingatlan Max