ingatlan

Adómentes ingatlaneladás: aki gyors, az jól járhat

A belföldi áfa-alanyoknak legkésőbb 2010. február 1-jén kell nyilatkozniuk


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Pusztavacs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladásra kínálunk Magyarország közepén Pusztavacson, központhoz közel, de mégis csendes utcáb...

Eladó - Kereskedelmi - iroda helyiségHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Kereskedelmi - iroda helyiség

Debrecen, Belváros egyik legfrekventáltabb részén, a népszerû Párizsi Udvar II. ütemében, 216...

privatbankar.hu

A belföldi áfa-alanyoknak legkésőbb 2010. február 1-jén kell nyilatkozniuk az állami adóhatóságnak arról, hogy a tulajdonukban álló lakóingatlanokat adómentesen kívánják értékesíteni. A határidő elmulasztása jogvesztő – hívta fel a figyelmet Balázs Péter, a Noerr & Társai Iroda adótanácsadó munkatársa.

A hatályos szabályozás értelmében az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint újnak nem minősülő ingatlan értékesítése mentes az általános forgalmi adó alól. Ez a szabály mind a lakás céljára, mind pedig az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanokra is vonatkozik. Az áfaalanyoknak lehetőségük van arra, hogy ingatlanjaik értékesítését áfakötelessé tegyék, azonban a 2009-es szabályok szerint választásuk egyszerre érintette mind a lakás céljára, mind pedig az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanjaikat.

Ez kedvezőtlen szabályozás, mert kompromisszumok elé állította a társaságokat: a lakóingatlanok esetében általában az adómentesség, míg az egyéb ingatlanok esetében pedig az áfa kötelesség választása lenne kedvezőbb megoldás.

Az áfaalany társaságok újnak nem minősülő lakóingatlanjaikat döntően áfaalanynak nem minősülő magánszemélyek részére értékesítik. Mivel az áfaalanynak nem minősülő magánszemélyek egy áfaköteles értékesítés keretében rájuk áthárított áfát nem tudnák levonásba helyezni, ezért számukra olcsóbb megoldás, ha az ingatlant áfatehertől mentesen vehetik meg. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy az értékesítő társaság is versenyképesebb áron tud eladni lakóingatlant áfa mentesség választása mellett.

Az egyéb üzleti célra szolgáló ingatlanok esetében döntően az áfa köteles értékesítés a kedvezőbb. Ilyenkor általában egy olyan áfaalany társaság részére történik az ingatlanértékesítés, amely élhet az áfa levonási jogával, ezért számára gyakorlatilag közömbös, hogy a beszerzése áfaköteles vagy áfamentes. Egyértelmű előnyt jelent azonban mindez az értékesítő fél szempontjából: az értékesített ingatlannal kapcsolatos korábbi beszerzéseinek áfa tartalmát csak akkor vonhatja le, ha az ingatlan értékesítésével kapcsolatban áfa köteles értékesítési módozatot választott.

Az eddigi kompromisszumkényszertől megszabadulhatnak a vállalkozások, mivel 2010. januárjától a lakóingatlanok esetében áfa mentességet, míg az üzleti célra szolgáló ingatlanjaik esetében áfa kötelességet választhatnak és nem kell mindkét ingatlantípus esetében vagy csak a mentesség, vagy csak az adókötelesség mellett elköteleződniük. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a választás határidőhöz kötött: a két ingatlantípus egymástól eltérő áfa rendszerbeli kezeléséhez mindenképpen bejelentéssel kell élni legkésőbb 2010. február 1-jén, amely határidő jogvesztő - hívja fel a figyelmet a Noerr & Társai Iroda adótanácsadó munkatársa.

Forrás: http://www.privatbankar.hu/cikk/lakoingatlan/adomentes_ingatlaneladas_aki_gyors_az_jol_jarhat_33922

.

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Debrecen központi részén, a Kossuth tértõl pár perc sétára, luxus kivitelû 4 szintes, 36 laká...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Tass
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A tassi üdülõövezetben, a strandhoz 300 méterre lévõ csendes utcában, szép nyaralók szomszéds...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Fejér - Iváncsa
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Iváncsán eladó, egy 15000nm-es földterület, ami ipari és mezõgazdasági tevékenységre egyaránt...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Bács-Kiskun - Kiskunfélegyháza
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Kiskunfélegyházán a Csanyi út és a Galagonya utca által határolt összesen 5966nm nagyságú tel...


Ingatlan Max