ingatlan

Elképesztő bajban a sztárszakma

Két-háromszor annyi munkával negyedannyi bevételre lehet szert tenni.....


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Nyíregyháza, Malomkert kedvelt részén, új építésû liftes társasház 6. emeletén, 77,51 nm-es, ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házCsongrád - Kiszombor
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó családi ház Kiszomboron! Eladó egy 540nm-es teljesen közmûvesített telek egy rajta lev...

Két-háromszor annyi munkával negyedannyi bevételre lehet szert tenni a válság következtében az ingatlanszakmában - így nem csoda, ha a közvetítők fele "szögre akasztotta" a szakmát, és másutt próbál szerencsét - állítják csaknem egybehangzóan az ingatlanközvetítő szakmai szervezetek tisztségviselői.

 Forrás: Napi Gazdaság (képünk illusztráció)

A Napi Gazdaság cikke (www.napi.hu)

A válság hatására sokan hagytak fel az ingatlanközvetítéssel, a ténylegesen ezzel foglalkozó mintegy ötezer tanácsadóból mára jó, ha háromezer maradt a szakmában - mondta lapunknak Békési Béla, a magánszemélyeket tömörítő egyetlen ingatlanszakmai szervezet, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) elnöke. Elsősorban a szerencselovagok, az iroda nélküli, egy mobiltelefonnal és egy gyenge minőségű honlappal működők adták fel a megbízások drámai visszaesésének hatására, a szakmában nevet szerzett, azt hivatásuknak tekintő szakemberek pedig mindent megpróbálnak a túlélés érdekében.

Mára az ingatlanközvetítők nagy része hitelközvetítéssel is foglalkozik, ebből némi kiegészítő jövedelemre tehetett szert. Sajnos a szakma még mindig nagyon szabályozatlan - nincs egységes kamara, a tevékenység is több tárcához tartozik -, ebből pedig leginkább a szakképesítés nélküli szélhámosok vagy bűnözők húznak hasznot, akik álingatlanosként pénzért megbízási szerződéseket gyűjtenek vagy egyszerűen terepszemlét tartanak. A válság azonban az eddiginél szorosabb együttműködésre, a szakmaiság javítására kényszerít - mondta Békési. A MIÉSZ ezért rendszeresen szervez konferenciákat, szakmai összejöveteleket, ezenkívül bevezették az azonosító kártya használatát. Az elnök szerint a kistelepüléseken dolgozó ingatlanosok helyzete a legnehezebb, ez a kör van leginkább ráutalva a kiegészítő tevékenységekre.

A megszorult közvetítőknek az árcsökkentés sem megoldás: az irreálisan alacsony jutalékból nem futja hatékony hirdetésekre, így végső soron rosszul jár az ügyfél. Nehéz a franchise-hálózatokkal tartani a versenyt - véli Békési.


Szintén a minőségi tanácsadásban látja a megoldást Bartucz Tamás, a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) közvetítői bizottságának elnöke. A pályaelhagyásról úgy véli, hogy az fűnyíróelvszerűen ment végbe, nagyjából feleződött az ingatlanközvetítésből élők száma, de a tisztulás sok jó szakembert is magával sodort. A MAISZ lehetőségeihez mérten segített a kollégáknak: rugalmasan kezelik a tagdíjfizetést, gyakorlati ismereteket, válságkezelő technikákat bemutató találkozókat, konferenciákat szerveznek a tagok számára.

A túlélés kulcsa a közös munka lehet - állítja Bartucz, aki szerint érdemes specializálódni, ugyanakkor az ügyfélkör építése megköveteli, hogy a máshol dolgozókkal folyamatosan együttműködjenek a tanácsadók. Arra számít, hogy 2010-ben újraindul a piac, s a túlélőkre sok munka hárul. A válság eredményeként a használtlakás-piac nagyjából a 2008-es szint 70 százalékára zsugorodott, ez viszont még mindig sok lesz a felére csökkent közvetítői gárdának, így várhatóan újra felbukkannak a kóklerek. A minőség javítása érdekében a MAISZ az érdekképviseleten túl a tagok kereskedelmi tevékenységét is segíti egy olyan adatbázisrendszerhez való csatlakozással, amely jelenleg 30 ország közvetítői számára teszi lehetővé a közös ügyleteket.

 

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Tolna - Alsónána
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

§§§§ PANORÁMÁS ÉPÍTÉSI TELEK §§§§ Eladó Tolna megyében, Alsónána új részén egy PANORÁMÁS, ép...

Eladó - Lakóingatlan - családi házFejér - Fehérvárcsurgó
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Klasszikus kocka ház a nagy álmoknak! Fehérvárcsurgón, 3 szobás családi ház, melléképületekk...

Eladó - Lakóingatlan - családi házVeszprém - Balatonkenese
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Balatoni panorámás, 2 db külön bejáratú, kétgenerációs családi ház nagy telekkel eladó....

Eladó - Lakóingatlan - családi házJász-Nagykun-Szolnok - Tiszasas
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Tiszasason, a 44-es fõútról kiválóan megközelíthetõ, Kecskemét közeli településen eladó egy k...


Ingatlan Max