ingatlan

„A magyar ingatlanszakma zavaros vízben, gyerekcipőben tocsog”

Beszélgetés James Bondar nemzetközi ingatlanszakértővel


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tata
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Mûszaki színvonal - Helyszín - Ár A SPIRIT LAKÓPARK Önre v&a...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásKomárom-Esztergom - Tatabánya
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladó Lakás Tatabányán!!! Vételre kínál a 2...

[2009.10.28. 15:55] www.ingatlanmagazin.com

James Bondart hosszú éveken át az USA 10 legjobb ingatlanközvetítője között tartották számon, majd a rendszerváltás után Magyarországra került. Az FHB Ingatlan Zrt. vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott, jelenleg egy új típusú ingatlanközvetítő rendszert igazgat. Szerinte a gazdasági élet fokmérője az ingatlanpiac helyzete. 2012-re várja a gazdasági fellendülést, de ehhez alapos rendszerkorrekcióra, valamint az ingatlanpiacot szabályozó törvényekre lenne szükség.

– A válság hogyan hatott az ingatlanközvetítő szakmára?

– A válság egyrészt a szakmának jót tett, némi tisztulás észlelhető. A szakma egy időben tele volt kóklerekkel, akik az ingatlanközvetítői társadalom hatalmas rostáján lassan kihulltak. Most erre a folyamatra rásegített a válság. De sajnos most azok is kihullanak, akikben lenne fantázia, de gazdaságilag nem bírták tovább a gyűrődést, elfogyott a tartalékuk. Jól jelzi a visszaesés mértékét, hogy a bejövő hívások száma 51 %-kal csökkent.

– Mikor lesz vége a válságnak? Naponta halljuk a híreket, hogy már túl vagyunk a nehezén, de ez nem különösebben érezhető.

– Az adatok szerint minden nagy válság 42 hónapig tartott. Persze felmerül a kérdés, hogy mikortól számítjuk most a 42 hónapot? A Lehman Brothers bukásától vagy korábbra datáljuk? Számításaink szerint 2011 végén már fel lehet tenni egyfajta rózsaszín szemüveget. Az is igaz, hogy jövőre a választásoknak köszönhetően egy mézesmadzag-effektus a szakmán belül is érzékelhető lesz. Mesterségesen fellendítik kicsit az ingatlanpiacot. De az igazi fellendülést 2011 végén, 2012 elején lehet majd észlelni. De az is lehet, hogy ha mostantól kezdve mindent jól csinálunk, akár 7 év is eltelhet, amíg Magyarországon jó irányba halad az ingatlanpiac.
– És a közeljövőben mi várható?
– Jelen pillanatban nem várhatjuk az ingatlanszakma fellendülését. Nemcsak a használtlakás-piac stagnál, hanem az újlakások értékesítése is visszaesett. A gazdasági élet egyik lényeges mutatója, hogy mennyire fejlődik az ingatlanszakma. A tranzakciók számának növekedéséről, és nem az ingatlanárak emelkedéséről beszélek. A tulajdonosok nagy része – hiába esett vissza a piac – kitart az általa elképzelt ár mellett. Emiatt az ingatlanárak nem estek akkorát, amekkorát vártak az elemzők. Habár különböző elemzések néhány tized százalékos növekedésről értekeznek. Én úgy látom, hogy ha az ingatlanpiaci tranzakciók száma növekedni kezd, akkor beszélhetünk arról, hogy a gazdaság megindult.

– A fellendülés egyik kulcskérdése a hitel.

– A hitelezési politika nagy mértékben hozzájárulhat a pozitív változásokhoz. Exbankári múltamból is adódóan az a véleményem, hogy az nem helyes út, ha akkor nyomjuk a féket, amikor felfelé megyünk a dombon. Új hitelezési politikára és rendszerkorrekcióra van szükség. Bizalommal kellene fordulni a kkv-szektor és az átlagemberek felé. Hiszen az adósok nagy része nem azért küszködik visszafizetési nehézségekkel, mert nem akar fizetni, hanem mert rossz anyagi helyzetbe került, netán munkanélkülivé vált.

James Bondar
James Bondar


– Most a bankok egyoldalú szerződésmódosítási opcióit korlátok közé szorították.

– Ez szükséges lépés volt, de ettől még nem lehet várni, hogy minden megjavuljon. A hitelezési politika világgazdasági szinten futott vakvágányra, a mohóság és a kapzsiság terelte rossz irányba. Most ezen már túl vagyunk, előre kell nézni! Magyarországon nagyon jó ingatlanközvetítők és irodák működnek. Csak hiányzik az összefogás. Sajnos Magyarországon nagyfokú pesszimizmus uralkodik, aminek történelmi hagyományai vannak. Ezt folyamatos csalódások alapozták meg, példaként említhetjük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukását, aztán jött Trianon, 1956, majd a rendszerváltásban is csalódtak. Több türelemmel és összefogással helyre lehetne állítani a gazdaságot, amit persze lehet külsőleg is manipulálni, de az ingatlan- és pénzpiac előbb-utóbb megtalálja a saját medrét. Erre nyilván nem hátra kulcsolt kézzel kell várni.

– Nem lenne szükség egy ingatlankamarára?

– De igen, de nem most. Ahhoz, hogy egy ingatlankamarát létrehozzunk, a törvényi hátteret meg kell teremteni.

– Milyen jogszabályokra gondol?

– Kiragadok egyet, hogy maradjunk az ingatlanszakmánál. Először is, amíg az ügynök és a bróker nincs kettéválasztva, addig a magyar ingatlanszakma gyerekcipőben fog tocsogni a zavaros vízben.

– Mi a különbség a kettő között?

– Az ingatlanközvetítő 3-5 évet töltsön el a szakmában, majd nézzük meg, hogy ezalatt hány kizárólagos megbízása és hány eladása volt. Vagyis hozza a 2-1-es szabályt: két megbízás és egy eladás havonta. Ez után vizsgát tehetne, majd brókerré válhatna. A közvetítő nem nyithat irodát, nem alkalmazhat munkatársakat, míg a bróker nyithat, és alkalmazhat közvetítőket. A bróker felelősséget vállal a közvetítőkért, akiknek a képesítési jogosítványa a brókernél lenne letétben elhelyezve, amíg nála dolgozik. A közvetítő nem dolgozhat más brókernél, és ha egy ingatlant elad a saját zsebére, komoly büntetés is fenyegetheti.

– A közvetítők aláírnak egy papírt, hogy ha kilépnek, bizonyos ideig nem vállalnak munkát más irodánál.

– Ennek nincs törvényi háttere, nem lehet érvényesíteni. Versenytörvénybe ütközik, magánjogot sért stb.

– Elég nehezen megvalósítható. Pénzért elvégzi valaki a képzést, majd a dokumentummal kiváltja az egyéni vállalkozói engedélyt, fizeti a saját bérét, TB-t, adót, több hónapig nincs eladása, és még szankcióval is fenyegetjük…

– Erre is megvan a kidolgozott rendszer. A brókert és a közvetítőt külön kell választani. Nem egyéni vállalkozóként kellene dolgozniuk, az adóbevallást más alapokra kellene helyezni.

– Ehhez az adórendszert kellene módosítani.

– Ezért mondom azt, ha meg akarjuk tisztítani a szakmát, akkor jogszabályokat kell módosítani. Felkérhetnek engem, hogy másodfokú egyenleteket oktassak, de először a négy alapműveletet kellene megtanulni.

– De gondolom nem prioritás a politikában az, hogy az ingatlanszakmát sínre tegyék.

– Beszéltem magas szinten illetékesekkel. Azt mondták, a javaslataidat most még nem tudjuk megszavaztatni.

– Meddig tarthat ez az állapot?

– Sajnos nem látom a végét. Ingatlanszakmai reformok helyett rendszerkorrekcióra van szükség.
Névjegy
James Bondar 40 éves tapasztalattal rendelkezik az ingatlanszakmában a tengerentúlon és Európában. Az egyik legnagyobb amerikai franchise hálózat munkatársaként – amely több mint 6000 irodával rendelkezett – éveken át a 10 legsikeresebb üzletkötő között tartották számon.

Később sikeresen menedzselte ugyanazt a 87 fős irodát, ahol korábban elkezdte a szakmát. 1987-től kezdve vezet szemináriumokat és tréningeket. 1991 óta él Magyarországon. 2005-ben az Ingatlanközvetítők és Forgalmazók Szakmai Kollégiumának alakuló közgyűlésén elnöknek választották.

Ingatlanforgalmazó cége a Jamesmark az Ingatlan 21 nemzetközi ingatlanmediátor hálózat tagja. A Corvinus Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetemen meghívott előadóként adja át a tapasztalatait.


 
Folytatjuk
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBaranya - Mohács
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

A Radnóti ltp.-en 4.emeleti felújítandó zárt lépcsõ...

Eladó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületVeszprém - Balatonalmádi
Eladó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

BALATONALMÁDI, Budatava városrészben ELADÓ ipari ingatlan, benne ...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Nyíregyházán, a Vécsey utcán, földszinti, 1 szob&aacu...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladó új építésû társasházi lakás Ege...


Ingatlan Max