ingatlan

Ingatlan bérbeadás áfa szabályai

Az APEH honlapján megjelent állásfoglalást ismertetjük az ingatlan bérbadás áfa szabályainak értelmezéséről.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Gyor-Moson-Sopron - Kisbajcs
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Gyõrtõl kb. 8km-re folyamatosan fejlõdö területen Kisbajcson eladó egy 4254 m2- kereskedelmi ...

Eladó - Lakóingatlan - családi házVeszprém - Berhida
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Megvételre kínálok egy 80 m2-es, 2 + 1 félszobás, TÉGLA építésû CSALÁDI HÁZAT Berhida Veszpré...

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 88. § (1) bekezdés b) pontja értelmében az adóalany - a 86. § (1) bekezdésének l) pontja alapján adómentes – ingatlan bérbeadási tevékenységére adókötelezettséget választhat. Az áfatörvény 88. § (5) bekezdése szerint az adóalany az ingatlan bérbeadásra választott adókötelezettségtől a választása évét követő ötödik naptári év végéig nem térhet el.

Az adóalany, függetlenül attól, hogy korábban élt az áfatörvény 88. §-a szerint az adókötelezettség választásának jogával, bejelentkezhet az áfatörvény 187. § (1) bekezdése szerint az alanyi adómentesség alá (az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén), tekintettel arra, hogy az alanyi adómentesség választhatóságának feltételei között nem szerepel olyan előírás, ami a 88. §-on alapuló választással összefüggésben az alanyi adómentesség választását kizárná.

Az áfatörvény 187. § (2) bekezdése értelmében, ha az adóalany alanyi adómentességet választott, az alanyi adómentesség időszakában, alanyi adómentes minőségében adófizetésre nem kötelezett, előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult. Az alanyi adómentesség olyan személyhez kötődő mentességi forma, amely az adóalany minden olyan áfatörvény hatálya alá tartozó ügyletére kiterjed, amelyben jogosult alanyi adómentes minőségében eljárni. Az áfatörvény alanyi adómentességre vonatkozó szabályai nem tartalmaznak olyan rendelkezést, amely szerint az alanyi adómentes adóalany ingatlan bérbeadási tevékenységét nem alanyi adómentes minőségében végezné, amennyiben arra az adóalany az áfatörvény 88. §-a alapján adókötelezettséget választott. Az alanyi adómentesség az adóalany valamennyi ügyletére kiterjed, ezáltal felülírja a korábbi – az áfatörvény 88. § (1) bekezdés b) pontja szerinti – választását. Ennek okán az alanyi mentes időszak alatt történő ingatlan bérbeadás is adómentesen történik, levonási jog nélkül. [Az áfatörvény 188. § (3) bekezdés f) pontját is figyelembe véve az ingatlan bérbeadásból származó bevétel az alanyi adómentesség választására jogosító bevétel számításakor figyelembe veendő, függetlenül attól, hogy az egyébként (vagyis, ha az adóalany azt nem alanyi adómentes minőségében végezné) adómentes lenne, vagy adóköteles.]

Az alanyi adómentesség választásával nem szűnik meg az adókötelezettséghez való - áfatörvény 88. § (5) bekezdése szerinti - 5 éves kötöttség, hiszen az alanyi adómentes adóalany nem e kötöttség alól való mentesülés miatt, hanem alanyi adómentes minőségére tekintettel végzi adómentesen a szolgáltatását. Az áfatörvény 88. § (5) bekezdésében előírt időtartam vonatkozásában emiatt előfordulhat, hogy az ingatlan bérbeadásra korábban adókötelezettséget választott adóalany, alanyi adómentessége megszűnését követően – az öt éves időtartam leteltéig – ismét adókötelesen kell, hogy bérbe adja ingatlanát.

www.apeh.hu

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Hajdúsámson
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hajdúsámson-Sámsonkertben, a Szûcs utcán, 2019-ben külsõ-belsõ felújítást kapott, 24 nm-es ki...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Bács-Kiskun - Kiskunhalas
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

KERTVÁROSI ÖVEZETBEN, KEDVEZÕ ÁRON 2120 NM-es ÉPÍTÉSI TELEK ELADÓ! -ÚJÉPÍTÉSÛ házak szomsz...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásBudapest - 13. kerület
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Elsõ emeleti nappali+egy hálós, nagy erkélyes lakás eladó. Az 1-2-3-4. emeleteken hat különb...

Eladó - Lakóingatlan - tégla lakásHeves - Hatvan
Eladó Lakóingatlan - tégla lakás

Hatvan, kervárosi részén, újépítésû lakópark egyik 10 lakásos társasházában elsõ ,emeleti ame...


Ingatlan Max