ingatlan

Túlóráztak húsvétkor a közvetítők

Új aranykort hoz a gyenge forint a Balatonnál


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Debrecen, Lencztelep, eladó egy kettõ szobás, téglaépítésû , külsõ fal szigetelésû, mûanyag n...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Dabas
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Dabason megvételre kínálok 3391 nm-es telken, két épü...

Húsvétkor nemcsak a balatoni szállodákban, hanem több ingatlanközvetítő irodában is meghosszabbított műszakban dolgoztak. A gyenge forint lökést adott a jó ideje agonizáló tóparti ingatlanpiacnak, s a vevők között jelentős számban vannak olyan magyarok is, akik a közelmúltban euróba fektették pénzüket.

 fotó: Katona Vanda

A Napi Gazdaság cikke napi.hu

A legvonzóbb vásárlási célpontnak ugyan továbbra is Siófok, Balatonfüred, Tihany, valamint a nyugat-balatoni térség, azaz Keszthely és Hévíz számít, ám szinte az egész parton megélénkült az ingatlanpiac - mondták a Napinak nyilatkozó szakértők. Az elmúlt hetek, de különösen az elmúlt napok forgalma a tóparti ingatlanpiac fénykorát idézi - állítja Csákvári Lehel, a déli parton több irodát is működtető Aranypart Ingatlan 94 Kft. ügyvezető igazgatója. Az érdeklődők száma 2008 tavaszához viszonyítva megnégyszereződött, s egyre több üzlet köttetik. Csákvári szerint a balatoni ingatlanközvetítő irodák közül többen - a siralmas viszonyokat látva - még februárban a német és az osztrák médiában adtak fel hirdetéseket.

Úgy tűnik, ez jó ötletnek bizonyult, mert szinte egész Nyugat-Európában elterjedt a híre, hogy a Balatonnál olcsón lehet ingatlant vásárolni. Ebben a gyenge forint mellett annak is jelentős szerepe van, hogy - különösen az elmúlt fél évben, jobbára kényszerből - tömegével kerültek piacra mérsékelt árú nyaralók, lakások, családi házak. A déli parton a legnagyobb választék Siófok környékén van, de aki igazán olcsón akar vásárolni, annak Balatonföldvár és Balatonberény között is érdemes körülnézni. A szakember szerint vízpart közeli, felújításra szoruló kisebb házat már 10 millió forint alatt is lehet kapni, 20 millió körüli áron pedig néhány éve épült, legalább száz négyzetméteres, szépen parkosított ingatlanokat kínálnak.

Jobban Tamás, a Balatonkenesén, Balatonfüreden és Badacsonyban is irodát működtető, osztrák tulajdonban lévő Balaton Ingatlanforgalmi és Tanácsadó Kft. értékesítési igazgatója szerint fennállásuk óta nem volt példa arra, hogy húsvétkor minden munkatársukat csatasorba állítva, nyújtott műszakban szolgálják ki az ügyfeleket. A cég statisztikái szerint az elmúlt másfél hét során minden negyedik érdeklődőből vevő lett. A külföldi - döntően német és osztrák - vásárlók mellett főként olyan hazai vevőik vannak, akik szintén euróért akarnak balatoni ingatlant vásárolni. Jobban szerint ezt az elmúlt év tavaszához viszonyítva ma 35-40 százalékkal olcsóbban tehetik meg, szinte minden ingatlantípus esetében. A piacon immár tucatszám vannak olyan új építésű, igényes, légkondicionált lakások is, amelyek négyzetméterét 300 ezer forintért kínálják, holott nemrég még 400 ezer forint közelében volt az áruk. A szakember szerint döntően kisebb, csendes helyen lévő, felújításra szoruló házak, szőlőterületek, borospincék iránt van kereslet, de kedvező áron szinte minden elkel. Még az ipari és kereskedelmi ingatlanok piaca is megélénkült. A kínálatot egyébként növeli, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodott az árverések száma is.

Főként a forint adott lökést a piacnak - mondja Sormási László, a keszthelyi Sandler Ingatlanforgalmazó Kft. gazdasági igazgatója. Sormási szerint ugyanakkor a vásárlási boom a nyugat-balatoni piacnak csak 35-40 százalékát érinti, a többi eladó ugyanis kitart a viszonylag magas árak mellett, s legfeljebb 5-8 százalékos árengedményre hajlandó.

Körtési Zsolt

.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépületHajdú-Bihar - Debrecen
Eladó Ipari ingatlan - gyárépüle t/ üzemépület

Eladó Hajdú-Bihar megyében, DEBRECEN vonzáskörzetében...

Eladó - Lakóingatlan - családi házZala - Nagykanizsa
Eladó Lakóingatlan - családi ház

A ház nem igényel semmilyen ráfordítást, ide csak köl...

Kiadó - Kereskedelmi - üzlethelyiségBékés - Békéscsaba
Kiadó Kereskedelmi - üzlethelyiség

Kiadó Békéscsabán a Center oldalában a Gyóni G&eacu...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Veresegyház
Eladó Lakóingatlan - családi ház

BERUHÁZÓI ÁRON! CSOK és az új építés...


Ingatlan Max