ingatlan

Hogyan hirdessen jól?

Kulcsszavak, ügyes árképzés, jó fotók


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásPest - Vác
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Vácon, a Földváti téren eladásra kínálok egy 6...

Eladó - Lakóingatlan - sorház-láncház-társasházBudapest - 22. kerület
Eladó Lakóingatlan - sorház-láncház-társasház

BUDAPEST XXII. kerület KERTVÁROSI ZÖLD ÖVEZETÉBEN SORHÁZI...

tozsdeforum.hu                                                                             - nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy a túlkínálatos hazai lakáspiacon gyorsan megváljunk eladó ingatlanunktól.

Mivel még egy darabig kínálati ingatlanpiac lesz Magyarországon, érdemes néhány trükköt bevetni, ha gyorsan akarjuk eladni a lakásunkat. Elképesztő mennyiségű lakáshirdetést találunk az interneten és az erre szakosodott lapokban, fontos tehát, hogy kitűnjünk a tömegből. Mindezt úgy tegyük, hogy a hatásos ingatlanhirdetéssel szemben támasztott minimális elvárásoknak is megfeleljünk.

Leginkább azzal tudjuk felhívni a figyelmet eladó lakásunkra, hogy az alapinformációkon (hely, ár, alapterület) azt sejtetjük, hogy remek üzletet köthet a vevő. Van néhány kifejezés, amely valóságos felhívás keringőre: "ár alatt", "reális áron", "jó ár-érték arány", "telekáron", "sok szolgáltatással". Ez utóbbi azt jelenti, hogy az extrákért nem számolunk fel pénzt, és leginkább akkor hatásos, ha igazából nem is olyan olcsó az ajánlatunk. Ne hagyjuk ki a hitel vagy egyéb állami támogatás, például a szocpol lehetőségét sem, persze csak akkor, ha valóban igénybe vehető.

Kell az irányár!

Használt ingatlan árusításakor a maximális árat szokás megjelölni. A vevők általában igyekeznek alkudni az árból, tehát célszerű többet írni, mint amennyit kapni akarunk: ezzel a többlettel mindkét fél számol. Rugalmasságot és jó tárgyalási lehetőséget sejtet, ha odaírjuk: "irányár". Ezzel világosan kifejezzük, hogy hajlandók vagyunk lejjebb menni, ha komoly vásárlóval akadunk össze. Ha tényleg gyorsan szeretnénk megválni otthonunktól, írjuk oda "sürgős", "családi okok miatt eladó", "válás miatt eladó". Ebben az is benne van, hogy az esetleg alacsony ár nem hibás építményt vagy 30 méterre dübörgő autópályát jelent.

Hiba viszont, ha nem tüntetjük fel az árat. Ha már eleve szerepel a hirdetésben, a kínálat és ár arányát egyből meghatározza magának a vevő, és csak akkor jelentkezik, ha ezt az arányszámot megfelelőnek találja.

Eleve elengedés

A megfelelő, nem túlzó árképzés a legerősebb eladói fegyver. Ma a magyar lakástulajdonosok többsége túlárazza otthonát,vagy így tenne, ha az ingatlanközvetítő nem beszélné le róla. Érdemes tehát megismerni az átlagárakat a környéken (ebben magazinunk Ingatlanmutató oldala és értéktérképei egyaránt segítenek). Ha ismerjük a kerület vagy település jellemző árait (csak az számít, amelyik a mi ingatlanunkhoz hasonlít), és tudjuk, mennyi idő múlva van szükségünk pénzre, akkor igyekezzünk előre kalkulálni - például a következő módon:

Ha kerületünkben vagy városunkban negyedévente egy százalékkal lesznek olcsóbbak az ingatlanok, és mi fél éven belül pénzt akarunk látni a bankszámlánkon, hirdessük meg a lakást a piacinál eleve két százalékkal alacsonyabb kínálati áron. Így mindjárt nagyobb érdeklődésre számíthatunk, mint a hozzánk hasonló eladó, aki hat hónap alatt jut el eddig az árig. Ha pedig gyorsabban sikerül eladni a lakást, sok mindent kezdhetünk a pénzzel, és 1-2 százalék nyereséggel behozhatjuk az olcsóbb árat. A módszer hátránya, hogy többé nem emelhetjük meg az árat.

Többszörös árengedmény

Van előnye a fokozatosságnak is, tehát annak, hogy az ingatlant meghirdetjük egy adott áron, majd bizonyos időközönként, például havonta, lejjebb engedjük az árát. Ezt érdemes tudatosan csinálni, vagyis az előző árat is feltüntetni. Ha ingatlanközvetítőnél szerepel a lakás, ott is kérjük meg a referenst, hogy jelezze: már többször engedtünk az árból, és most hány százalékos engedménynél tartunk az eredetihez képest. Ennél jobb módszer nincs arra, hogy a vevő elhiggye, mekkora üzletet köthet.

A lakásfotózás trükkjei

Ma már minden hirdetéshez kötelező az illusztráció. Feltétlenül legyen alaprajz a lakáshoz, és ha tényleg sürget az idő, készítsünk jó fotókat is az ingatlanról. Megfelelő fényviszonyok közöttfényképezzünk! Ha túl sötét, borús időben állunk neki, rosszul kivehetők lesznek a részletek, minden egyhangú és egytónusú lesz, vagyis nem tudjuk világosan megmutatni ingatlanunk legértékesebb tulajdonságait. Ezért készítsük a fotókat napos időben, lehetőleg dél körül. Ha valamelyik szoba szép fényt kap délelőtt vagy délután, azt lefotózhatjuk ilyenkor: ezzel az oly fontos benapozást is prezentáljuk.

Apró, de fontos trükk, hogy fotózáskor minden lámpát kapcsoljunk fel. Akkor is, ha déli napsütésben készítjük a képeket. A lámpák extra ragyogást adnak a lakásnak, és megvilágítanak olyan részleteket is, amelyeket a természetes napfény sötétben hagy. A profi lakásfotósok is így tesznek - nézzük csak meg bármelyik lakberendezési magazint!

Használjuk a vakut is, hiszen a színhelyességet így tudjuk garantálni. A villanófény ráadásul a sötétben maradó részeket is megvilágítja, így az egész lakás tágasabbnak, ragyogóbbnak tűnik: egyszóval jobban közelíti a valóságot.

Bár a cél az, hogy minél többet mutassunk meg a lakásból, bizonyos apró részletek csak elterelik a figyelmet. Nem is beszélve a kacatokról, eldobált apróságokról, otthagyott ruhákról. A fotózás tehát rendrakással, takarítással kezdődik, hiszen a kosz és a rendetlenség szintén az "olcsóság" negatív érzetét kelti. Ha a kép előterében ételfoltos tányérok hevernek, a figyelmet nem ragadják meg az olyan, egyébként fontos tényezők, mint a sok fényt beengedő, nagy nyílászárók vagy az igényes csillárok.

Amikor a képet beállítjuk, legyen valamilyen fontos dolog a középpontban, amelyre rá akarjuk irányítani a figyelmet, és a kép többi része szolgáljon arra, hogy környezetet, teret adjanak neki.

(
www.tozsdeforum.hu

.

Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásFejér - Dunaújváros
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Álomotthon ingatlan és hiteliroda kínálja megvételre ezt a...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Dunaharaszti
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Szeretne Dunaharaszti milleniumtelep legszebb házában lakni? A luxus kateg&oacu...

Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Budaörs
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Eladó Budaörs szívében, de mégis csendes helyen egy öss...

Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 13. kerület
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

XIII. kerületben, a Göncz Árpád városközpontban (Á...


Ingatlan Max