ingatlan

Komoly lehetőségek a magyar ingatlanpiacon

A magyarországi ingatlanközvetítői piac komoly növekedési potenciállal rendelkezik, hiszen a lakásukat értékesítők ma még ...


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásFejér - Adony
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

..... kínálja megvételre ezt az Adonyban, csendes utcában tal&aac...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 07. kerület
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

VII.Ligetvárosban , a Peterdy utcában eladó egy felújított...

MAGUK ALÁ GYŰRIK A PIACOT A HÁLÓZATOK

Komoly lehetőségek a magyar ingatlanpiacon

A magyarországi ingatlanközvetítői piac komoly növekedési potenciállal rendelkezik, hiszen a lakásukat értékesítők ma még csupán 35-40 százalékban veszik igénybe szakember segítségét, míg Nyugat-Európában ez az arány eléri a 60-70 százalékot, az USA-ban pedig 90 százalék felett van.


A NAPI Gazdaság cikke

Bár ebből logikusan az következne, hogy a kis irodáknak is van még hova bővülniük, az adatok azt mutatják, hogy részesedésük folyamatosan csökken, miközben a nagy hálózatok egyre jelentősebb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból. A kis cégek nem tudják felvenni a versenyt a láncok sokkal nagyobb és összetettebb, nemritkán naprakészebb adatbázisaival, nem beszélve a marketingre és a profi szakemberek képzésére fordítható összegekről. Az idő egyértelműen a kicsik ellen dolgozik, s bár néhány alpiacon a helyi specializáció révén egyesek fel tudják venni a versenyt a nagyokkal, sok vállalkozásnak a jövőt a csatlakozás jelenti valamelyik franchise-hálózathoz.

Mára egyértelműen látszik, hogy a láncok gyorsabban és stabilabban tudnak növekedni, s a már működő kis irodák számára további jelentős bővülést eredményezhet egy hálózathoz történő csatlakozás, ami adott esetben az iroda fennmaradását is jelentheti – mondta lapunknak Kühne Kata. Az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója szerint a minőségi portfólió egyrészt a kizárólagos megbízásokból, másrészt a magasabb kiszolgálási színvonal által elért nagyobb megbízási díjból tudja első naptól segíteni a belépőket. Az Otthon Centrum olyan működési modellt biztosít, amelyet a több mint tíz éve működő cégcsoport és a franchise-partnerek közösen és folyamatosan fejlesztenek a napi működési tapasztalatokra építve. Jelenleg a 84 irodában mintegy nyolcszáz fő fér hozzá a rendszerhez, vagyis húsz bank termékeihez, a felsőfokig terjedő képzésekhez, technikai háttérhez és marketingrendszerekhez, míg az értékesítők hosszú távon a saját iroda nyitásának lehetőségéhez juthatnak.

A City Cartell franchise-supervisora, Mustos Mariann szerint a kisebb irodáknak nemcsak a piac esetleges stagnálása miatt éri meg csatlakozniuk, hanem mert meglévő eredményeiket némi hálózati rásegítéssel akár meg is duplázhatják. A franchise-irodaként működő vállalkozások rövid és hosszú távon is sokkal életképesebbek, mint önálló társaik. Mustos a rendszer előnyei közül a közös adatbázist, a folyamatos és díjmentes képzést, a kialakult banki kapcsolatokat, az országos marketingből eredő lokális előnyöket és a területi védettséget emelte ki. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy-egy irodának igen nagy működési területet határoznak meg, ezzel is biztosítva a minél nagyobb forgalmat.

A kisebb ingatlanirodák számára egyértelműen előnyt jelent, ha egy jól kiválasztott franchise-hálózathoz csatlakoznak – nyilatkozta lapunknak Kesthely Bence, a Global Real Estate Kft. vezetője, a RE/MAX regionális igazgatója. A 67 országban jelen levő hálózat a magyar mellett nemzetközi adatbázist, marketingeszközöket és többlépcsős képzési rendszert kínál partnereinek. A RE/MAX-franchise-partnerek jogilag és pénzügyileg független vállalkozások, melyek öt évre szóló jogot kapnak a név használatára.

A város több pontján jelen lévő, magas szintű marketinget folytató hálózati irodákat az ügyfelek nagyobb eséllyel találják meg és nagyobb bizalommal fordulnak hozzá, mint az egyedi ingatlanirodákhoz. Ráadásul minden hálózat különleges hangsúlyt fektet a képzésre, így remélhetőleg az ügyfél elégedett lesz a szolgáltatással is – mondta el Tóth Zsuzsanna, a Mareco Ingatlan Zrt. hálózatfejlesztési igazgatója. A Mareco tizenegy éves lokális tapasztalattal, kiterjedt ingatlanfejlesztői kapcsolatrendszerrel és saját fejlesztésű szolgáltatási háttérrel rendelkezik. A hálózatnál dolgozó üzletkötőknek magas jövedelmet, karrieresélyeket, önálló iroda nyitásának lehetőségét, az irodatulajdonosoknak pedig többirodás hálózatüzemeltetési rendszert kínálnak. Az irodák hitelügyintézésre is jogosultságot és képzést kapnak, ami jelentős pluszbevételt hoz.

Hasonló tapasztalatokról számoltak be a Duna House Kft.-nél is. A trend jelenleg az, hogy a kisebb közvetítők egyre nehezebben tudnak megélni a piacon, mivel az ügyfelek a komplex, professzionális szolgáltatásokat nyújtó (ingatlanközvetítés, hitelcentrum, jogi tanácsadás), országos hálózattal és tízezres kínálattal rendelkező nagy hálózatokat preferálják – mondta lapunknak Murányi Ákos vezető elemző. A belépők egy országos hálózat minden előnyét élvezhetik: biztos hátteret, kedvező megtérülési lehetőségeket, komplex szolgáltatáskínálatot és banksemleges hitelcentrum-szolgáltatást.

Az előzőektől eltérő véleményen van Bartucz Tamás, az Ingatlanbank Franchise Kft. tulajdonos-igazgatója. Szerinte a személyes kapcsolatrendszerre építő, helyi specialistaként működő kisebb irodáknak igenis van jövője. Egy iroda nem érthet mindenhez, de a visszatérő ügyfelek jelentette referenciát kihasználó piacépítés csak akkor működik, ha az adott iroda tud szakmai segítséget nyújtatni egy számára idegen területen is. Ez úgy valósulhat meg, ha az érdeklődőt átirányítja egy azonos szabályrendszerben dolgozó, ellenőrzött partnerhez. Az Ingatlanbank franchise-rendszere a területi szakértők szoros és korrekt együttműködését, a biztonságos, tervezhető üzletmenetet nyújtja a belépőknek. A központi szakmai vezetés, a képzés és a folyamatos piaci ismeretek szinten tartása mellett a szabályozott, biztonságos közeget kínálják. A cégnél a tulajdonosok üzletkötők is egyben, így az Ingatlanbank kisvállalkozói franchise-rendszerként azonosítja önmagát.

Az Otthon Centrum franchise-hálózatának belépési díja nullától 2 millió forintig terjedhet az iroda elhelyezkedésétől és piaci részesedésétől függően. A tagok vidéken forgalmuk 7, Pesten 8 százalékát fizetik névhasználati díjként, emellett további 2 százalékra rúg a közös marketingalaphoz való hozzájárulás, melyet a hálózat ismertségének növelésére és közös marketingre fordítanak. Jelenleg 84 irodája van a csoportnak (ebből 22 található vidéken), az évet pedig száz működő irodával tervezik zárni.

A City Cartell belépési díjai figyelembe veszik a területi sajátosságokat: Budapesten 1,5 millió, Pest megyében 1 millió, vidéken pedig 500 ezer forintot kell leszurkolni a kezdőknek. Emellett a csatlakozni kívánó vállalkozásnak a fővárosban minimum 5 millió, vidéken pedig legkevesebb 4 millió forint saját tőkével is rendelkeznie kell, ebben szükség esetén a City Cartell szívesen segít banki partnerkapcsolatain keresztül. A csatlakozási díjon felül az iroda kialakításának (bútor, informatika, arculati elemek) költsége is az átvevőt terheli, ez általában 1,5–2 millió forint között mozog. A havi költségeket – marketing-hozzájárulás és franchise-díj – szintén a területet figyelembe véve alakították ki: Budapesten legalább havi 210 ezer, vidéken pedig 100 ezer forinttal lesz könnyebb a City Cartell partnerének pénztárcája. Jelenleg 25 szerződött partnerük van, ebből 17 a fővárosban, 2007 végéig pedig további 10 partnerirodát szeretnének bevonni a hálózatba. Mustos Mariann szerint a magyar piac nem bír el több ezer ingatlanirodát, így nemcsak az irodák számának növelését tartják szem előtt, hanem azok forgalmát, illetve nyereségességét is. Összesen 45-50 iroda üzemeltetését tartják optimálisnak.
A belépésért a legtöbbet az Engel & Völkersnél kell fizetni, a hálózatnál 20 ezer euró, azaz mintegy 5 millió forintos szabad keret alatt nem érdemes kopogtatni. Cserében viszont nincs havi díj, csak az egyszeri irodakialakítási költség, illetve a tréningek alapdíja – mondta Mozsár István, az Engel & Völkers kelet-európai régióirodájának vezetője. Jelenleg Budapesten öt, vidéken két iroda tartozik a lánchoz, az év végére pedig összesen tizenkét irodát terveznek országszerte.

A RE/MAX-nál az értékesítő által megtermelt jutalék 9 százalékát az irodatulajdonos (franchise-partner) befizeti a RE/MAX Magyarországnak, míg a megmaradt jutalék 80 százalékát az értékesítő megtarthatja és 20 százalékát adja le annak az irodának, ahol dolgozik. Összességében tehát az értékesítőt az általa megtermelt jutalék 72,8 százaléka illeti meg. Ahhoz, hogy valaki RE/MAX-franchise-partner legyen, 10–17,5 ezer euró belépési díjat és 475 eurós havi díjat kell fizetnie, továbbá rendelkeznie kell egy megfelelő, legalább 80 négyzetméteres üzlethelyiséggel. A RE/MAX hálózatnak jelenleg 24 franchise-partnere van, ebből 20 található Budapesten. A tervek szerint tizenöt év alatt 150 irodát akarnak nyitni Magyarországon.

Egy Duna House-iroda nettó nyitási költsége 2,5–3,7 millió forint (franchise-díj nélkül), emellett nem árt elkülöníteni fedezetet az első három hónap működési költségeire, ami további 2,5–3 millió forint. Az irodák havi költsége átlagosan 600 ezer és 1 millió forint között mozog, ez az összeg az értékesítési jutalékokon kívül már a franchise-szolgáltatási díjat, a promóciós alapot és az iroda működési kiadásait is tartalmazza. A franchise-szolgáltatási díj a bevétel 8 százaléka, de legalább 715 euró havonta, a reklám- és promóciós alap a bevétel 2 százaléka, de minimum 215 euró havonta. A Duna House hálózat jelenleg 77 irodából és több mint 600 értékesítőből áll, az év végéig további dinamikus fejlődést terveznek, amiről részleteket nem tudtunk meg. Az irodák 60 százaléka található Budapesten.

A Mareco belépési díja az elhelyezkedéstől függően 4–12 ezer euró, a havi költségek részben bevételarányosak. Egy 5 millió forintos forgalmat bonyolító iroda esetében a teljes, mindent tartalmazó franchise-díj a bevétel 9 százalékát teszi ki. Jelenleg 6, zömmel budapesti irodája van a hálózatnak, az év végéig pedig összesen húsz irodával számolnak.

Az Ingatlanbank Franchise-nál a szükséges tőke általában 3 millió forint, nincs belépési díj és indokolt esetben a franchise-díjat is később kell csak elkezdeni fizetni, amikor már megerősödött az iroda. A franchise-díj nem forgalomalapú, a jutalékot teljes egészében a franchise-partner tarthatja meg. A partnernek az irodák közötti együttműködésből származó pluszbevétele többszörösen fedezi a franchise-díjat. Az Ingatlanbank Franchise-nak jelenleg 23 irodája van, a tervekben idén további 5-7 iroda nyitása szerepel.

(NAPI Online)

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso&nID=328990 

 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házPest - Veresegyház
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Sürgõsen eladó Veresegyházon egy családi ház, amely 2008-ban...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Tolna - Paks
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Paks, Malom hegyen 539 m2-e építési telek ELADÓ! A telek üre...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Budapest - 11. kerület
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Budapest XI. kerület, Pösingermajorban, a Rupphegy lábánál, t&...

Eladó - Lakóingatlan - építési telek /lakó/Pest - Dabas
Eladó Lakóingatlan - építési telek /lakó/

Dabason megvételre kínálok 1850 nm –es (20X92m) épít...


Ingatlan Max