ingatlan

A válság átírja az ingatlanforgalmazók terveit

Akad már bezárt iroda, és valószínűleg lesz is még, egy hálózat pedig már tönkre is ment.


 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - panel lakásSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - panel lakás

Nyíregyházán, a Dohány utcán eladó egy 3. emeleti, ...

Kiadó - Lakóingatlan - társasházi lakásBudapest - 11. kerület
Kiadó Lakóingatlan - társasházi lakás

XI. ker. Sasadon, a Háromszék utcánál, elsõ emeleti, NAPPALI + 1 ...

www.origo.hu 

Az ingatlan-értékesítéssel foglalkozó franchise-hálózatok az elmúlt években szépen híztak, sorra nyíltak az irodák, és elvileg lenne még tér a bővülésre. A válság azonban többségüknél átírja a terveket, rosszabb esetben a zsugorodás sem kizárt. Akad már bezárt iroda, és valószínűleg lesz is még, egy hálózat pedig már tönkre is ment.

Megbízható összesített adatok híján nehéz megbecsülni, milyen mértékben esett vissza a magyarországi ingatlantranzakciók száma a válság tavaly őszi súlyosbodása óta. A nagy közvetítőláncok többsége mindenesetre a forgalom tetemes csökkenéséről számol be, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az új lakások piacán gyakorlatilag leállt az előértékesítés.

Néhány hónappal ezelőtt több nagy hazai franchise-hálózat vezetői is azt jelezték, hogy az ínséges idők egyben lehetőséget is rejtenek számukra. Reményeiket arra a feltevésre alapozták, hogy a nehézségek láttán a kis irodák könnyebben adhatják fel a függetlenségüket a valamelyes biztonságot jelentő rendszertagságért.

Az ennek érdekében jelentős kedvezményeket kínáló stratégia továbbra is érvényes lehet, de mostanra egyértelművé vált, a láncoknak arra az eshetőségre is fel kell készülniük, hogy egyes partnereik nem bírják a versenyt a szűkülő piacon. Tömeges bezárás egyelőre nem valószínű, de Budapesten van olyan iroda, amelynek kínálatában mindösszesen két ingatlan szerepel.

Ez még nem a mélypont

Az Otthon Centrum egyik irodája - az I. kerületi Mária téren (lásd a mellékelt képet) - már le is húzta a redőnyt, igaz, ez nem ingatlanok, hanem hitelek közvetítésével foglalkozott. "Tavaly próbáltuk ki, hogy az erősebb partnerek külön hitelirodákat is nyitottak, és ez most nem az a terület, amely könnyedén megállna a lábán" - magyarázta érdeklődésünkre Kühne Kata, a piacvezető OC ügyvezető igazgatója, a bankok megszigorított hitelezési politikájára utalva.

"Már októberben - amint a bankok reagáltak a kibontakozóban lévő pénzügyi válságra - érezhető volt a gyengülés, és decemberben már jóval kevesebb ingatlanüzletet ütöttünk nyélbe, mint egy átlagos hónapban. Az akkori visszaesés 10-12 százalékos volt, de ez még messze nem a mélypont. A teljes piac 2009-es forgalma vélhetően 30 százalékkal alacsonyabb lesz a tavalyinál, és mi is 20 százalék fölötti csökkenésre számítunk" - közölte Kühne Kata.

Az ügyvezető szerint két-három hónapon belül derülhet ki, hogy az iparágat milyen mértékben érinti a válság, addig nincs értelme terjeszkedési célokat kitűzni erre az évre. Annál is kevésbé, mert a tranzakciók számának 30 százalékos csökkenése esetén a nagy hálózatoknak is el kell gondolkodni a zsugorításon - jelentette ki. A költségek leszorítása ugyanis - tekintve, hogy sokat kell költeni a marketingre, az arculatra - csak egy bizonyos határig lehetséges.

Az ügyvezető szerint akadnak érdeklődők a hálózati tagságra, holott a franchise-láncokhoz való csatlakozás korábban nem volt a független irodatulajdonosok vágyainak netovábbja. Az OC mostanában két új átvevőre tett szert, egyaránt vidéken.

Növelnék a súlyukat

A franchise-gazdák összességében abban bíznak, hogy a válság az ő malmukra hajtja a vizet, és növelhetik az értékesítési piacon most 40 százalék körüli részesedésüket. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője ennek kapcsán kiemelte: a teljes körű szolgáltatást nyújtó, jelentős adatbázissal rendelkező hálózatok könnyebben tető alá tudják hozni az ingatlanügyleteket, mint az önállóan működő közvetítők.

Több jel is utal arra, hogy nem lehet biztosra venni a fejlődést. Bár kétségkívül megnőtt a készpénzes vevők száma, azért a többség még mindig hitelfelvétellel tudja (tudná) csak finanszírozni a vásárlást. A banki feltételek viszont a korábban megszokottnál jóval keményebbek, ezért nehéz kölcsönhöz jutni. Az emiatt visszaeső kereslet fokozhatja a túlkínálatot, még akkor is, ha az új lakásépítéseket jelentősen lassítják.

Murányi Ákos tudatta, a Duna House nem zárt be több mint 100 irodája közül egyet sem, a cég bízik benne, hogy országos ingatlanközvetítő hálózatként le tudja küzdeni a problémákat, így akár több új üzletet is nyithat.

Van, ahol nem lanyhul az ambíció

A Re/Max-hálózat mostanában nyitja meg 50. irodáját, és egyelőre a válság láttán sem mérlegeli, hogy feladja idei bővítési terveit, az év végére 75 irodát tervez - tájékoztatott Kováts Tibor, az amerikai alapítású lánc operatív igazgatója.

"Derűlátásunkat táplálja, hogy az anyacégünk sem esett vissza, noha az Egyesült Államokban sokkal nagyobb veszteségeket szenvedett el a lakáspiac, mint nálunk. Van receptünk az alkalmazkodásra " - jelentette ki Kováts Tibor. Tény, hogy a Re/Max az elmúlt hónapokban öt új országban (Albánia, Ecuador, India, Macedónia, Uruguay) jelent meg.

"A forgalom nem esett vissza jelentősen, de a hitelügyintézés nagyon lelassult, elhúzódva akár három hónapra is. Átrendeződést figyelhetünk meg az egyes piaci szegmensek között, az előértékesítésű új lakások alig adhatók el, a nagy értékű ingatlanok iránti kereslet ugyanakkor megnőtt. A használtpiacon különösebb gyengülés nincs, jóllehet a kisbefektetők eltűntek" - említette Kováts Tibor.

A Re/Max-partnerség iránt érdeklődők is elsősorban vidéki városokban gondolkodnak - új szerződést egyelőre nem sikerült velük kötni -, de ennél is jellemzőbb, hogy az értékesítők igyekeznek biztosabb munkahelyet keresni.

Felkészültek az elbukókra

A piac negyedik legnagyobb szereplőjének számító City Cartel nemrég 99 százalékos kedvezményt hirdetett az egyszeri belépési díjból. "Az akció nyomán eddig három új átvevővel írtunk alá szerződést, az egyik teljesen új vállalkozás, a másik kettő már létező iroda" - mondta érdeklődésünkre Mustos Mariann franchise supervisor.

A City Cartel december közepétől 20-25 százalékos visszaesést tapasztalt az ingatlanoknál és a hiteleknél is. Mustos Mariann nagyon valószínűnek nevezte, hogy az előttünk álló egy évben a hálózat el fog veszíteni egy-két partnert, ahogy az egész piac tisztul - éppen ezért nem tűztek ki célt az év végi létszámra.

Egy új szereplő tönkrement

Nem tudni, pontosan mekkora szerepe volt a válságnak a Knockies nevű, újszerű módszereivel tavaly áprilisban felbukkant cég eltűnésében. Az Opten cégadatbázisa szerint a kft. ellen augusztusban, adóhátralékai miatt bírósági végrehajtás indult.

Az angolszász hangzású neve ellenére magyar tulajdonú Knockies hipermarketek és barkácsáruházak folyosóin felállított pavilonokban lépett kapcsolatba a reménybeli vevőkkel. A kínált ingatlanokról mozgóképes bemutatót készítvén, azokat nagyméretű képernyőkön vetítette le az érdeklődőknek.

A cég képviselője, Kovács Patrick akkor arról beszélt az [origo]-nak, hogy 2 éves háttérmunka és 50 milliós befektetés van a koncepció mögött. Egy éven belül száz egység nyitását, 2009-re külföldi terjeszkedést vizionált. A cég telefonszáma és internetes oldala ma nem elérhető.

A külföldiek halasztanak

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, a régóta piacon lévő olasz Tecnocasa, a svájci A1, az említett Re/Max és a spanyol Fincas Corral után újabb külföldi láncok vethetik meg Magyarországon a lábukat, de az egyaránt spanyol Alfa Immobilaria és MC Immobilaria megjelenése elmaradt. A terjeszkedés elhalasztása logikus, elvégre azokban az országokban, ahol a válság a leginkább sújtotta az ingatlanpiacot, a meglévő hálózat problémáinak a kezelése is szerfölött megterhelő.                                                                                                            komment (6)

.
A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/ingatlan/20090123-lakaspiac-a-franchise-halozat-nyer-vagy-veszit-a-a-valasagon.html 

.
Amennyiben Ön ingatlant vásárolna vagy hirdetne a következő fő és al-kategóriákból választhat az IngatlanMax weboldalon:Lakóingatlan; Ipari ingatlan; Kereskedelmi; Fejlesztési terület; Befektetési; Mezőgazdasági; Üdülő; Irodaház-iroda;családiház-villa;építési telek;házrész;ikerházrész;kastély;kúria;lakás-nem panel;lakás panel;sorház-láncház;tanya;ipari terület;raktár épület;raktár terület;üzemépület;árúház;iroda helyiség;irodaház;panzió,motel;szálloda;szolgáltató;vendéglátó;üzlethelyiség;cégközpont kialakítására;kereskedelmi és ipari beruházás;lakópark építésére;szálloda,vendéglátás;zöldmezős beruházás;irodaházak;kereskedelmi létesítmények;logisztikai központok;raktárak;szálloda;vendéglátás;állattenyésztés;erdő;halgazdaság;legelő;rét;szántó; szőlő;vadgazdaság;ültetvény;aparman;ingatlan;telek;iroda és raktár;iroda lakóingatlanban;irodaház épület;irodaházon belüli iroda terület;Ingatlant keres?;Ingatlant kínál?
 Ingatlan ajánlatok
Eladó - Lakóingatlan - családi házSzabolcs-Szatmár-Bereg - Nyíregyháza
Eladó Lakóingatlan - családi ház

CSALÁDI HÁZ ELADÓ! Nyíregyháza - Kistelekiszõlõ övez...

Eladó - Lakóingatlan - társasházi lakásHeves - Eger
Eladó Lakóingatlan - társasházi lakás

Eladó új építésû társasházi lakás Ege...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBács-Kiskun - Kecskemét
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Kecskemét belvárosában, frekventált helyen, három r&eacute...

Eladó - Lakóingatlan - családi házBorsod-Abaúj-Zemplén - Taktaharkány
Eladó Lakóingatlan - családi ház

Hivatkozási szám: 287325 TAKTAHARKÁNY CSENDES UTCÁJÁBAN A...


Ingatlan Max